18.8.09

Αγροτικά - Απάντηση Χατζηγάκη για το πακέτο των 500 εκ.ευρώ

Η ανευθυνότητα έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο, σε σημείο που να εκθέτει τη χώρα μας τόσο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και απέναντι στους εταίρους μας.

Το έγγραφο μιας διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το οποίο ζητούνται διευκρινήσεις, κυρίως τεχνικού χαρακτήρα, για το θέμα των αποζημιώσεων στους Έλληνες αγρότες, ύψους 425 εκατομμυρίων Ευρώ για τις ζημιές του 2008, αποτελεί συνήθη πρακτική που εφαρμόζεται σε κάθε παρόμοια περίπτωση για όλα τα κράτη-μέλη.

Στόχος του εγγράφου είναι η παροχή εκ μέρους των κρατών-μελών, όλων των επιπλέον τεχνικών στοιχείων που επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα του μέτρου. Είναι εύλογο και σύνηθες το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω διευκρινήσεις, με τις οποίες αποδεικνύεται σαφώς ότι οι πληρωμές αφορούν αποζημιώσεις και όχι κρατικές ενισχύσεις.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης έχει συζητήσει το θέμα με την αρμόδια Επίτροπο κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ, η οποία και γνωρίζει όλα όσα αφορούν την πρωτοβουλία αυτή της Κυβέρνησης υπέρ των Ελλήνων αγροτών.

Οι Ελληνικές αρχές, όπως συμβαίνει πάντοτε, θα αποστείλουν τις πρόσθετες διευκρινήσεις και πληροφορίες που ζητούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός των προθεσμιών που τίθενται, ώστε να καταδειχθεί ότι οι καταβληθείσες αποζημιώσεις στους Έλληνες αγρότες, στο πλαίσιο του πακέτου των 425 εκ. ευρώ, ήταν απόλυτα συμβατές και σύννομες με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου