13.8.09

Τέλος του Αυγούστου η τιμή σταφίδας

Περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της ΣΚΟΣ για να αποφασίσει περί της τιμής παραγωγού της κορινθιακής σταφίδας, δεδομένου ότι και φέτος θα προβεί σε συγκέντρωση. Τούτο ανέφερε το βράδυ της Τρίτης στους Γαργαλιάνους ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ και πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας Γεράσιμος Καλλιμώρος, που μαζί με το διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της Παναιγιαλείου Ενώσεως Θανάση Σωτηρόπουλο χαιρέτισαν και μίλησαν σε συνάντηση της ΕΑΣ Μεσσηνίας και της Διαχειριστικής. Η συνάντηση είχε σκοπό την ενημέρωση των παραγωγών για εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης με κάλυψη των εξόδων μέσω του Μέτρου 132 και για επιχειρησιακό πρόγραμμα σταφίδας.

Ίσως εκκαθάριση

Σε ερώτημα αγρότη σχετικά με την πληρωμή εκκαθάρισης στους σταφιδοπαραγωγούς, ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Δημήτρης Ραπτέας έκανε γνωστό ότι δεν έχει κλείσει η περυσινή διαχείριση και πως ο πρόεδρος Βασίλης Κοζομπόλης του ζήτησε να πει στους παραγωγούς ότι ενδεχομένως να προκύψει μια μικρή διαφορά υπέρ του παραγωγού, κάτι για το οποίο θα αποφασίσει το ΔΣ της Ένωσης.

Δυσκολίες εξαγωγών

Ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ συμφώνησε με το Θανάση Κατσά, του Συνεταιρισμού Γλυφάδας, πως η τιμή του ενός ευρώ το κιλό δεν είναι η βέλτιστη, τόνισε όμως πως «ο παραγωγός με την περσινή τιμή πήρε μια ελπίδα», προσθέτοντας πως «εμείς εκτελέσαμε το έργο που έλεγε το καταστατικό (σ.σ. της ΣΚΟΣ, για παρέμβαση και συγκέντρωση σταφίδας) και τόσα χρόνια δεν ήταν σε εφαρμογή».

Την περυσινή χρονιά, το μεγάλο μειονέκτημα ήταν η οικονομική κρίση, ειδικά για τις εξαγωγές. Στη μεγάλη αγορά για την κορινθιακή, τη Βρετανία, είχε ο εξαγωγέας να αντιμετωπίσει και την υποτίμηση της λίρας έναντι του ευρώ (έφτασε μέχρι 30%!), που σήμαινε ακριβό προϊόν.

Μια απειλή κατά της κορινθιακής προέρχεται από τη φθηνότερη σουλτανίνα. Υπάρχει φόβος υποκατάστασης του προϊόντος από σουλτανίνα και πρέπει να δοθεί προσοχή.

Τουλάχιστον η περσινή

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο κ. Καλλιμώρος είπε: «Για μένα θα είναι μεγάλη επιτυχία να κρατήσουμε την περσινή τιμή (το θεωρώ αυτονόητο) και να προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο». Στόχος είναι να γίνει διαχωρισμός στις αγορές μεταξύ κορινθιακής και σουλτανίνας αλλά «να μην τεντώσουμε το σκοινί». «Αν χρειαστεί θα πιέσουμε τις αγορές, αλλά τόσο για να μην κάνουμε ζημιά σ’ εσάς και την εταιρεία», είπε ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ.

Ποιότητα

Ο Θανάσης Σωτηρόπουλος ζήτησε να δώσουν σημασία οι παραγωγοί στην ποιότητα, ξεχωρίζοντας τις πολύ χοντρές σταφίδες και τις μειονεκτικές λόγω θειαφασθένειας. Τόνισε δε, πως «αν έχουμε καλό προϊόν, τα επόμενα χρόνια θα δικαιολογηθεί και η διαφορά τιμής (σ.σ. με τη σουλτανίνα), θα πιέσουμε τις αγορές».

Σταφιδεργοστάσιο ΕΑΣ Μεσσηνίας

Το μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης ζήτησε να μάθει αν θα γίνει ενοικίαση του εργοστασίου σταφίδας της Ένωσης Μεσσηνίας στη ΣΚΟΣ για τυποποίηση και γιατί δεν έδωσε μέρισμα η ΣΚΟΣ στην τοπική ΕΑΣ. Ο κ. Καλλιμώρος είπε ότι με την Ένωση της Μεσσηνίας βρίσκονται στο τυπικό μέρος για ίδρυση εταιρείας ΣΚΟΣ-ΕΑΣ προκειμένου να λειτουργήσει το σταφιδεργοστάσιο Θουρίας. Απαντώντας για το μέρισμα, ανέφερε ότι τα παλετοκιβώτια που κάποτε ήταν χρεωμένα στις Ενώσεις τα αγόρασε η ΣΚΟΣ. Μεταξύ των κ. Καλλιμώρου-Σωτηρόπουλου και του μέλους του ΔΣ της ΕΑΣ Μεσσηνίας Κώστα Κατσούλη προκλήθηκε ένταση για θέματα διοικητικής υφής.

Για ολοκληρωμένη μοναδική ευκαιρία

Σχετικά με το Μέτρο 132, ο γεωπόνος και διευθυντής Υποστήριξης Πρωτογενούς Παραγωγής της ΕΑΣ Μεσσηνίας Κώστας Λύρης είπε ότι επιδοτεί τις υπηρεσίες για την εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης στη σταφίδα. Ο κ. Λύρης χαρακτήρισε μοναδική την ευκαιρία να γίνει κάτι τέτοιο δωρεάν αφού οι παραγωγοί δε θα επιβαρυνθούν ούτε το ΦΠΑ, εκτίμησε πως η ολοκληρωμένη διαχείριση θα γίνει μονόδρομος τα επόμενα χρόνια και είπε ότι η ΕΑΣ Μεσσηνίας έχει μεγάλες πιθανότητες να επιλεγεί σ’ αυτό το Μέτρο του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Οι παραγωγοί θα πρέπει να πάνε στα υποκαταστήματα της Ένωσης και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 20ή Σεπτεμβρίου. Ανέφερε δε, ότι η Ένωση με τη Διαχειριστική θα υποβάλουν και επιχειρησιακό πρόγραμμα για προμήθεια εφοδίων με 50% επιδότηση, με έμφαση σε όσους σταφιδοπαραγωγούς ενταχθούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση.

Εφημ. Θάρρος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου