28.8.09

Εκλογές ή ανασχηματισμός – Ιδού το δίλημμα

Εκλογές και όχι ανασχηματισμό, φαίνεται να προκρίνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρωθυπουργός. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα μετά την ΔΕΘ, ίσως και το Σαββατοκύριακο όπου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στα χέρια του κ. Καραμανλή βρίσκονται ήδη τα αποτελέσματα των focus groups του συμβούλου του - επικοινωνιολόγου, Γ. Λούλη που δείχνουν διαφορά 4.8 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ με τάση που θα προσεγγίζει το 5.3. Στις Κυριακάτικες εφημερίδες, όπως γνωρίζει ήδη η Ρηγίλλης, θα δημοσιευθούν δημοσκοπήσεις που θα φτάνουν μέχρι και τις 6-7 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά. O κ. Λούλης, όπως και ο κ. Σουφλιάς, τάσσονται υπέρ της λύσης των πρόωρων εκλογών. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι υπέρ αυτής της προοπτικής τάσσεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος εκτιμά πλέον ότι μια παρατεταμένη κυβερνητική φθορά θα αποβεί μοιραία για την υστεροφημία του.

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι ο κ. Καραμανλής έχει απόλυτη εικόνα για όσα λέγονται από υπουργούς και βουλευτές, όχι μόνον μεταξύ τους, αλλά και με δημοσιογράφους. Ο ίδιος τις απόψεις του τις εκμυστηρεύεται σε τέσσερα άτομα. Στους υπολοίπους συνομιλητές του εμφανίζεται περισσότερο ν\' ακούει και λιγότερο ν\' απαντά η να σχολιάζει.

Την ίδια ώρα είναι πολλοί οι υπουργοί και οι βουλευτές που προκρίνουν τη λύση του ανασχηματισμού. Αλλοι στοχοποιούν κυρίως τον Ευάγγελο Αντώναρο, άλλοι τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ άλλοι εμφανίζονται περισσότερο ρομαντικοί και προσδοκούν έναν «δομικό» ανασχηματισμό, όπου ο κ. Καραμανλής θα εμφανιζόταν να «ξηλώνει» και κορυφαίους υπουργούς η έστω να τους μετακινεί.

Τον κ. Παυλόπουλο φέρεται να χαρακτηρίζει «μοιραίο άνθρωπο για την κυβέρνηση», ο κ. Σουφλιάς εδώ και καιρό, ενώ τις τελευταίες μέρες ακόμη και ο κ. Σιούφας, ο οποίος υποστηρίζει τον κ. Παυλόπουλο πολλά χρόνια, ακόμη και επί ηγεσίας Εβερτ, δεν διστάζει, μιλώντας σε βουλευτές, να σημειώνει πως δεν θα έπρεπε ο υπουργός εσωτερικών να δεχθεί ν\' αναλάβει τόσους τομείς.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να πιστεύει, ό,τι πίστευε πάντα: «Ενας ανασχηματισμός σου προκαλεί πρόσκαιρες εντυπώσεις που διαρκούν λίγες μέρες και στη συνέχεια πολλά περισσότερα προβλήματα».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου