16.9.09

Συνέντευξη Κ. Καραμανλή στον ΑΝΤ1

Η Ν.Δ. έχει όλα τα περιθώρια να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και να κερδίσει αυτές τις εκλογές, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Στρ. Λιαρέλλη.
Βεβαίως όλοι το ξέρουμε ότι είναι ένας δύσκολος αγώνας, αλλά έχουμε καθαρό μήνυμα, καθαρό διακύβευμα και πιστεύω ότι εκείνο που πρέπει να κάνουμε και το κάνουμε, είναι να δουλέψουμε πολύ σκληρά και να εξηγήσουμε στους πολίτες τι κρίνεται στις 4 Οκτωβρίου, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός δεν σχολίασε τις δηλώσεις Τσιτουρίδη μετά τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος λέγοντας «δε θ’ αναφερθώ, ούτε θα σχολιάσω μεμονωμένων προσώπων τις δηλώσεις. Θα σας πω όμως το εξής: Εδώ και πολύ καιρό είχα κάνει σαφές ότι όταν έρθει η ώρα του καταρτισμού των ψηφοδελτίων, όλοι αξιολογούνται. Κατά συνέπεια ελήφθη μια απόφαση, δική μου απόφαση, χωρίς να έχει επιρροή κανενός, η οποία αξιολογούσε συνολικές πολιτικές συμπεριφορές. Κρίνονται συνολικές πολιτικές διαδρομές και συμπεριφορές. Και αυτή είναι βαριά απόφαση, απόφαση του Προέδρου του Κόμματος, ποιοι τελικά συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια και ποιοι όχι...

Αν είχα ν’ απευθύνω κατηγορία άλλου τύπου θα το είχα κάνει μόλις το καταλάβαινα. Επαναλαμβάνω λοιπόν, έκρινα, ζύγισα και αποφάσισα βάσει συνολικών πολιτικών διαδρομών και με κριτήριο το τι είναι καλύτερο βέβαια για τη Νέα Δημοκρατία».
Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι έχει κάνει την αυτοκριτική του για το θέμα του Βατοπαιδίου σημειώνοντας πως υπήρξε και μια μακρά εργασία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που δεν έφτασε σε κανένα συμπέρασμα για ν’ απευθύνει την οποιαδήποτε κατηγορία. Για την υπόθεση της Siemens ανέφερε πως «η Νέα Δημοκρατία δεν είχε, ούτε έχει πάρει χορηγία ή όπως αλλιώς θέλετε να τ’ ονομάστε, από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Και το λέω πολύ καθαρά, πολύ ορθολογικά και όπως επανειλημμένα έχω πει, τα βιβλία της Νέας Δημοκρατίας είναι ανοιχτά σε οποιαδήποτε Αρχή θέλει να κάνει τον οποιονδήποτε έλεγχο. Η Εξεταστική Επιτροπή, η πολιτική διερεύνηση μπορεί να γίνει πάντοτε και το έχω πει κι έχω δεσμευθεί γι' αυτό, αλλά δεν μπορεί να συμπίπτει με τη δικαστική έρευνα».
Επανέφερε δε, τις προτάσεις του να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, να είναι η Δικαστική Αρχή αυτή η οποία ελέγχει το πόθεν έσχες των Πολιτικών και τα κόμματα να έχουν αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Ν.Δ. υπολείπεται του ΠΑΣΟΚ σημαντικά, ο κ. Καραμανλής είπε «Η δική μου εικόνα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δυναμική. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα ζήτημα να συσπειρώσει, αν θέλετε να πείσει ξανά τους ανθρώπους που παραδοσιακά αν θέλετε την ακολουθούν. Αυτός είναι ο αγώνας που κάνουμε και πιστεύω ότι επειδή έχουμε πολύ καθαρό μήνυμα, πολύ καθαρό διακύβευμα θα το πετύχουμε. Η αφετηρία μας είναι πολύ ισχυρή. Γιατί είναι ισχυρή; Διότι έχουμε πολύ καθαρή ατζέντα. Και κάνουμε και μια πρωτοτυπία, κάτι πρωτόγνωρο. Λέμε τα δύσκολα. Λέμε τα δύσκολα που είναι μπροστά μας και είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ξέρει ποια είναι η αλήθεια και ότι αυτό το εκτιμά».
Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρωθυπουργός τόνισε πως «Η δική μας μεγάλη αδυναμία είναι η δομική δημοσιονομική ανισορροπία. Ένα πολύ μεγάλο χρέος, ένα τεράστιο χρέος, το οποίο δυσκολεύει όλες τις κινήσεις και το οποίο αν το αφήσουμε να εξελίσσεται, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τελικά στη λήψη πολύ πιο δύσκολων - αν θέλετε τον όρο - δυσβάστακτων μέτρων και θα εμποδίσει την επανεκκίνηση της οικονομίας όταν βγούμε από την κρίση.
Τώρα, για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερο σφίξιμο στις δημόσιες δαπάνες, που το κάνουμε ήδη. Το δεύτερο είναι πόλεμος στη φοροδιαφυγή. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το ξέρουμε όλοι, το συνομολογούμε όλοι και είναι καιρός να το πολεμήσουμε και αποτελεσματικά. Κι αν θέλετε στη συνέχεια μπορώ να περιγράψω και συγκεκριμένα μέτρα.
Και το τρίτο είναι οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Άνοιγμα, για παράδειγμα, κλειστών επαγγελμάτων. Μόνο αυτό, υπολογίζεται από Διεθνείς Οργανισμούς, μπορεί να πρόσθετε ένα σχεδόν 2% στο ρυθμό ανάπτυξης που έχουμε κάθε χρόνο.
Ο κ. Καραμανλής μίλησε για εμπαιγμό των πολιτών από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε «η εύκολη λύση που προτείνεται με ευχάριστες συνταγές και αναφέρομαι εδώ δηλαδή καθαρά στην ομιλία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, όπου ναι μεν δέχεται ότι υπάρχει μια κρίση και κάποια δυσκολία, αλλά ότι αυτά είναι όλα εύκολα αντιμετωπίσιμα, με ευχάριστες συνταγές και με απλοχεριά, με υποσχέσεις, στην ουσία χωρίς αντίκρισμα».
Προτείνει το ΠΑΣΟΚ να πάμε σε έκρηξη ελλειμμάτων λοιπόν για να τονωθεί η αγορά. Δεν είναι η λύση αυτή όταν έχεις ένα πολύ μεγάλο χρέος, είπε ο κ Καραμανλής
Υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής του λέγοντας πως «η προσπάθεια έγινε, τιθασεύτηκαν τα ελλείμματα, μειώθηκε λίγο το δημόσιο χρέος. Το δημόσιο χρέος μην περιμένετε σε ένα ή δυο χρόνια να ανατραπεί και γι' αυτό με βλέπετε να χτυπάω το καμπανάκι τόσο δυνατά και να λέω δυσάρεστες αλήθειες, που υποτίθεται ότι με την κλασική τουλάχιστον προσέγγιση του όρου, δεν είναι ευχάριστες ή δεν σε κάνουν συμπαθέστερο, ειδικά σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο. Αλλά το αισθάνομαι ως χρέος στους πολίτες. Ή θα κάνουμε αυτά τα δύσκολα που πρέπει να κάνουμε, αλλά εν πάση περιπτώσει όχι τραγικά τα επόμενα δυο χρόνια, ή αλλιώς είναι πολύ πιθανό ο τόπος να μπει σε περιπέτεια. Και αυτό το καταλογίζω στην υποτιθέμενη πολιτική πρόταση που άκουσα το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Γιατί αυτό σημαίνει ή άγνοια της πραγματικότητας, ή ηθελημένη παραπλάνηση του πολίτη.
Για το πάγωμα μισθών και συντάξεων ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα δοθεί και φέτος έκτακτο βοήθημα σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους όπως και πέρυσι. «Εμείς κάναμε μια πολιτική, ήδη από φέτος σφιχτή πολιτική, από ένα όριο και πάνω, από μεσαίους μισθούς και πάνω παγώσαμε πράγματι τις αυξήσεις, δώσαμε σημαντικές ενισχύσεις στους χαμηλόμισθους, αυτή είναι η πραγματικότητα, 500 και 300 ευρώ αντίστοιχα. Και λέμε ότι κάτι ανάλογο πρέπει να εφαρμοστεί τουλάχιστον και τον επόμενο χρόνο και το λέμε ειλικρινά».
Τι ακούμε από την άλλη πλευρά; «Ναι, θα υπάρξει μια αύξηση πάνω από τα όρια του πληθωρισμού». Αυτό πέραν του ότι έχει ένα πολλαπλάσιο δημοσιονομικό κόστος, στην ουσία συνιστά μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, διότι αν είναι απλώς πάνω από τα όρια του πληθωρισμού για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους θα σημαίνει πόσα; 100, 150 ευρώ το χρόνο; Αυτή είναι η πραγματικότητα, αν θέλετε να το υπολογίσετε και εμείς δίνουμε 500».
Απαντώντας στην ερώτηση αν θα παραμείνει στην ηγεσία της Ν.Δ. αν ηττηθεί ακόμη και με μεγάλη διαφορά ο πρωθυπουργός τόνισε «εγώ πιστεύω ότι θα κερδίσουμε και τα δίνω όλα γι' αυτό. Σε κάθε περίπτωση δεν έχω πρόθεση να αποχωρήσω με μια προϋπόθεση, ή αν θέλετε με μιάμιση προϋπόθεση. Να αισθάνομαι εγώ χρήσιμος και κυρίως να με θέλουν οι πολίτες που συνθέτουν τη Νέα Δημοκρατία. Καθαρές κουβέντες».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου