16.9.09

Όλη η Ομιλία του Γ.Παπανδρέου στην Τρίπολη

Απόψε, χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας εδώ. Στην Τρίπολη. Στην Αρκαδία.
Στην Πελοπόννησο. Και είμαστε όλοι εδώ, για να πούμε:Μαζί μπορούμε.
Είναι μια φωνή απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας.
Μπορούμε να βάλουμε τέρμα στην παρακμή, για ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα. Και θα δουλέψουμε μαζί για το καλύτερο αύριο, για μας, για τα παιδιά μας, για το μέλλον της χώρας, της πατρίδας, της Ελλάδας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Τρίπολη, από τα βάθη της καρδιάς μου. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, γι΄ αυτό το συγκλονιστικό πάθος. Αυτό δεν είναι πάθος για την εξουσία και τις καρέκλες. Είναι πάθος για την Ελλάδα. Είναι η πίστη μας στις ανεξάντλητες δυνάμεις του λαού μας.
Τώρα είναι η ώρα. Ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω

την παρακμή και να βάλουμε μπροστά την Ελλάδα τής δημιουργίας, της ανάπτυξης, της ελπίδας. Μια νέα πορεία για την Εθνική Ανάταση της Ελλάδας.
Ήρθε η ώρα να σημάνουμε εγερτήριο όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, που διψάνε να ξαναδούν αυτή τη χώρα να πρωταγωνιστεί, να προοδεύει.
Και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε στο γείτονά μας, τον απογοητευμένο ψηφοφόρο, ναι, της ΝΔ, και να του πούμε: είτε ψηφίσεις, είτε δεν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ, εμείς θα παλέψουμε να σε κάνουμε περήφανο. Περήφανο για την κυβέρνησή σου, που σε σέβεται επιτέλους ως πολίτη της χώρας. Περήφανο για την Ελλάδα. Περήφανο για το μέλλον των παιδιών μας.
Ήρθε η ώρα του λαού. Η δική σας παρουσία σήμερα εδώ, στην Τρίπολη, μας λέει ότι στις 4 του Οκτώβρη ανατέλλει και πάλι ο ήλιος της ελπίδας, σε όλη την Ελλάδα.
Στις 4 του Οκτώβρη, ζητώ από σας, από κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα:
Δώστε μου τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα. Έχουμε όραμα, έχουμε σχέδιο, έχουμε λύσεις να πάμε τη χώρα μπροστά. Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης. Ζητώ ψήφο αυτοδυναμίας.
Ο τόπος, φίλες και φίλοι, δεν αντέχει ηγεσίες που κρύβονται στα δύσκολα, που φυγομαχούν μπροστά στα προβλήματα.Φτάνει πια ο εμπαιγμός. Φτάνει πια η υποκρισία. Φτάνουν πια οι δικαιολογίες.
Στις επικείμενες εκλογές, συγκρούονται δύο τελείως διαφορετικές αντιλήψεις για τη χώρα μας, για την πολιτική, για το πού θα πάει αυτός ο τόπος, για το μέλλον των παιδιών μας.
Εμείς σηκώνουμε τα μανίκια, αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με κάθε αντίληψη, με κάθε κατεστημένο που κρατάει πίσω τη χώρα, τους Έλληνες, τις Ελληνίδες. Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Υπηρετούμε μόνο τον Ελληνικό λαό. Σε αυτόν λογοδοτούμε, σε κανέναν άλλον.
Φίλες και φίλοι,
Το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, τόνισα ότι η παρακμή που ζούμε δεν είναι μόνο μια οικονομική κρίση, είναι και κρίση αξιών, είναι και κρίση των δημοκρατικών μας θεσμών. Δεν θα περάσει απλά, όταν τελειώσει η διεθνής οικονομική κρίση, γιατί φτάσαμε εδώ, μετά από έξι χρόνια που γιγαντώθηκε το πελατειακό κράτος, που πνίγει κάθε πρωτοβουλία και σπαταλά το βιος το δικό σας, τον πλούτο του Ελληνικού λαού.
Επί χρόνια, δεν στηρίξαμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, αφήσαμε το κράτος ανεξέλεγκτο και το παραδώσαμε στη διαφθορά.
Ο πολίτης ξέρετε τι λέει; Λέει: Έχουμε υπουργούς, έχουμε Υπουργεία, έχουμε δημόσιους υπαλλήλους, αλλά δεν έχουμε κράτος. Δεν έχουμε κράτος, που να υπηρετεί τον Έλληνα και την Ελληνίδα.
Διότι τα τελευταία έξι χρόνια, κανένας δεν ανέλαβε τις ευθύνες του γι’ αυτή τη χώρα. Κι αυτό δεν ήταν απλώς αμέλεια, δεν ήταν απλώς ανικανότητα, ήταν πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που επέλεξε μόνο να μοιράζει ρουσφέτια και να σπαταλά τον πλούτο του Ελληνικού λαού, για να κρατηθεί στις καρέκλες της εξουσίας. Φτάνει πια, λέει ο Ελληνικός λαός.
Θέλουμε ανάπτυξη, θέλουμε σιγουριά, θέλουμε προοπτική, θέλουμε να προστατεύονται τα δικαιώματα του πολίτη, στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια.
Η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε ούτε τον πολίτη, ούτε την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ούτε την κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε την ανάπτυξη. Αδιαφόρησε συνειδητά και για το οικονομικό, και για το κοινωνικό κόστος της επιλογής της αυτής, της πελατειακής πολιτικής.
Κόστος, που όλοι μας βιώνουμε καθημερινά. Εσείς εδώ στην Αρκαδία, στην Πελοπόννησο, το γνωρίζετε καλά. Ζήσατε την εγκατάλειψη, ζήσατε την αδιαφορία. Ξέρετε καλά τι συνέβη τα τελευταία έξι χρόνια. Μάταια η Αρκαδία περίμενε να δει τα έργα, που σχεδιάσαμε και ξεκινήσαμε, να ολοκληρώνονται. Μάταια περίμεναν οι πολίτες την αρωγή του κράτους, τις δύσκολες ώρες.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 που έπληξαν την Αρκαδία, την περιοχή της Μεγαλόπολης, αποδεικνύουν την αναλγησία, την παντελή έλλειψη σεβασμού αυτής της κυβέρνησης. Εγκατέλειψαν τους πυρόπληκτους στην Αχαΐα, την Ηλεία, την Αρκαδία, και στην Τρίπολη. Εγκατέλειψαν αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες της περιοχής.
Ουδέποτε ασχολήθηκαν, όπως όφειλαν απέναντι στο περιβάλλον, απέναντι στους επαγγελματίες, απέναντι στον εργαζόμενο αυτής της περιοχής, με τα εγγειοβελτιωτικά και τα αρδευτικά έργα. Ο ταμιευτήρας 12 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, αυτός ο ταμιευτήρας που κατασκεύασε το ΠΑΣΟΚ στη λίμνη Τάκα, παραμένει έξι χρόνια μετά ανενεργός.
Τα ίδια ισχύουν και στις κοινωνικές υποδομές. Μάταια περιμένατε να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη, παρότι έχουν παραχωρηθεί 150 στρέμματα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η κυβέρνηση αυτή δεν σεβάστηκε τίποτα, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον πλούτο της περιοχής, ένα μεγάλο πλούτο, το ανθρώπινο δυναμικό, το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της Αρκαδίας. Ενώ όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί αυτά τα έξι χρόνια, όσα με τόσο κόπο φτιάξατε και φτιάξαμε, επέλεξε η κυβέρνηση να αφήσει την Αρκαδία στην τύχη της.
Μάταια επίσης περιμένουν οι πολίτες παρεμβάσεις για το περιβάλλον. Τρανό παράδειγμα η υπόθεση της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Από το 2005, έχει αποφασισθεί η δημιουργία Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου φυσικού αερίου, που θα ελάφρυνε περιβαλλοντικά την περιοχή. Το έργο έχει προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί το 2010, αλλά μόλις τον περασμένο μήνα ξεκίνησαν οι σχετικές διαδικασίες.
Μάταια περίμεναν οι πολίτες παρεμβάσεις στην υγεία. Έχουμε ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε κτιριακές εγκαταστάσεις, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, τεράστιες ελλείψεις. Και ασχολούνται ακόμα με την πρόσληψη αγροφυλάκων!
Δυο χρόνια τώρα, η επιχειρούμενη ανακαίνιση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, αντί της αναμενόμενης βελτίωσης των υπηρεσιών, έχει μειώσει την αποτελεσματικότητα των παρεχομένων υπηρεσιών σε βάρος του κοινού, σε βάρος των ασθενών.
Γι’ αυτό λέμε, φτάνουν πια οι δικαιολογίες, φτάνει πια ο χαμένος χρόνος. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Η Αρκαδία, η Πελοπόννησος, δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.
Και βέβαια, κατασπατάλησαν αυτά τα έξι χρόνια ό,τι με θυσίες, με κόπο, με σκληρή δουλειά δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, γιατί θέλησαν να εξυπηρετήσουν τους λίγους και κάποιους «δικούς τους».
Τώρα, έρχονται έξι χρόνια μετά και υπόσχονται πάλι, για τρίτη φορά, την καταπολέμηση της σπατάλης του δημόσιου χρήματος. Έρχονται να πουν στους Έλληνες ξανά τα ίδια και τα ίδια, που δεν τόλμησαν, δεν κατάφεραν, δεν θέλησαν να κάνουν πράξη τα προηγούμενα έξι χρόνια.
Φίλες και φίλοι, Αυτή είναι η διαφορά μας. Εκείνοι βλέπουν την εξουσία σαν λάφυρο.Για μας, η εξουσία -και θα το δείτε- είναι ευκαιρία προσφοράς, προσφοράς στον Ελληνικό λαό.
Εκείνοι θεωρούν ότι η νίκη στις εκλογές τούς δίνει δικαιώματα.
Εμείς ξέρουμε ότι η νίκη στις εκλογές, μάς γεμίζει ευθύνες.
Εκείνοι μοιράζουν τον πλούτο στους λίγους.
Εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι ο πλούτος που παράγεται σ’ αυτή τη χώρα πρέπει να διανέμεται δίκαια σε όλους.
Εκείνοι μιλάνε για περικοπές.
Εμείς μιλάμε για επενδύσεις.
Εκείνοι μιλάνε για συρρίκνωση.
Εμείς μιλάμε για ανάπτυξη.
Εκείνοι μιλάνε για πάγωμα μισθών.
Εμείς μιλάμε για στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
Εκείνοι, κάθε φορά που τους τίμησε ο λαός με την εμπιστοσύνη του, υποβάθμισαν, εγκατέλειψαν και γκρέμισαν ό,τι παρέλαβαν.
Εμείς, κάθε φορά που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας, χτίσαμε πάνω σε αυτά που παραλάβαμε. Αφήσαμε έργο χειροπιαστό, για εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες. Και αν κάναμε λάθη -όποτε κάναμε λάθη- τα αναγνωρίσαμε και τα διορθώσαμε.
Εκείνοι, φίλες και φίλοι, ποτέ δεν πίστεψαν στις δυνάμεις αυτού του τόπου, στις μεγάλες και αστείρευτες δυνάμεις του Ελληνικού λαού. Παρέμειναν θεατές των εξελίξεων στο διεθνή στίβο.
Εμείς ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα αστείρευτων δυνάμεων. Είναι οι δυνάμεις που είναι απόψε μαζί μας εδώ στην Τρίπολη, στην Πελοπόννησο. Είναι ο ανθρώπινος πλούτος της χώρας μας. Και όταν εμείς πιστεύουμε στους εαυτούς μας, μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε και να πάρουμε τη μοίρα μας στα δικά μας χέρια. Να κερδίζουμε στοιχήματα στη διεθνή αναγνώριση και στη διαπραγμάτευση.
Ακούγεται το σύνθημα:«Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός»
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Και ξέρετε πόσο θα παλέψω, και θα παλέψουμε μαζί, με αίσθημα ευθύνης για την εθνική ανάταση της χώρας μας, για να πάει η χώρα επιτέλους μπροστά. Να λύσουμε προβλήματα, να κόψουμε γόρδιους δεσμούς, να δώσουμε αξιοπρέπεια και πάλι στον Έλληνα και στην Ελληνίδα, σιγουριά για το αύριο.
Και ξέρουμε, κάθε μέρα που περνά, κάθε μέρα που κερδίζουμε την εμπιστοσύνη ολοένα και περισσότερων Ελλήνων και Ελληνίδων, αυξάνεται και η ευθύνη μας απέναντι στη χώρα και στους πολίτες.
Πολίτες, που τους θέλουμε όλους κοντά μας, σε μια νέα ενότητα των Ελλήνων. Και θα χρειαστούμε αυτή την ενότητα, γιατί στέλνουμε το μήνυμα σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Είναι το δικό μας μήνυμα: Σηκώνουμε τα μανίκια για δουλειά. Πάμε δίπλα στον πολίτη. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Για να πάει ο τόπος μπροστά.
Για να πάει ο τόπος μπροστά, δεν αρκεί να αραδιάζεις προεκλογικά ένα κατεβατό μέτρων, και μάλιστα μέτρα που ποτέ δεν υλοποιούνται. Εμείς δεν ακούσαμε από εκείνους τίποτα για την ανάπτυξη. Τίποτα για να στηριχτεί η μέση ελληνική οικογένεια. Τίποτα για να στηριχτεί το χαμηλό εισόδημα. Τίποτα για να στηριχτεί πραγματικά ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας. Δεν ακούσαμε τίποτα για το τι θα παράγει αυτή η χώρα, τι θα εξάγει τα επόμενα χρόνια.
Χρειάζεται σχέδιο σοβαρό και υπεύθυνο. Γι΄ αυτό και το Σχέδιο Εθνικής Ανάτασης του ΠΑΣΟΚ αφορά σε δράσεις, άμεσες και μεσοπρόθεσμες, για την οικονομία και το κράτος.
Γερά και άμεσα θα πιάσουμε δουλειά, με ένα σχέδιο 100 ημερών, ένα σχέδιο «άμεσης δράσης», για να στηρίξουμε την αγορά, να ενισχύσουμε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, να περιορίσουμε τη χαίνουσα πληγή της κρατικής σπατάλης. Και είμαστε ήδη έτοιμοι. Εμείς λέμε, πρέπει να κρατήσουμε την αγορά ζωντανή, να δώσουμε πνοή στην οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε αυτή τη βάση για να πάμε και πιο πέρα, σε μιαν άλλη ανάπτυξη, την οποία εμείς ονομάζουμε πράσινη ανάπτυξη, που θα ανοίξει δουλειές για τη νεολαία, που θα δώσει προϊόντα ανταγωνιστικά, που θα δώσει δυνατότητες.
Η πολιτική της ΝΔ, το μόνο που υπόσχεται είναι το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, τη συνεχή φοροεπιδρομή στη μεσαία τάξη. Και αυτή είναι μια πολιτική αδιέξοδη, είναι μια πολιτική που συνεχίζει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, βαθαίνει την ύφεση, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα.
Εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη και προσέγγιση. Λέμε ότι η έξοδος από την κρίση θα γίνει με μια άλλη πολιτική, Με τη στήριξη του εισοδήματος, με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, με έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, με μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με την καταπολέμηση της ακρίβειας, με τη ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που θα προωθήσει την αναδιανομή των βαρών και του πλούτου και, βέβαια, με το νοικοκύρεμα του κράτους.
Εμείς σχεδιάζουμε την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, με την αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων, με μέτρα ρευστότητας στην αγορά για τη μικρομεσαία επιχείρηση, με αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, με πρωτοβουλίες για να βοηθήσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, με προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για να μπορούν να βρουν δουλειά οι νέοι πιο εύκολα, πιο άμεσα.
Με αύξηση του επιδόματος ανεργίας, για να στηρίξουμε τον άνεργο, με μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, με προγράμματα κοινωνικής εργασίας. Και βέβαια, με το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά. Θα καταπολεμήσουμε την πελατειακή σπατάλη, διότι εμείς σεβόμαστε το κάθε ευρώ που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και θέλουμε να πιάσει επιτέλους τόπο για την ανάπτυξη, την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, το περιβάλλον.
Αυτά τα μέτρα θα γίνουν πράξη με 5 νομοσχέδια, τις 100 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θα βάλουν τα θεμέλια για το νέο άλμα. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο, θα κατατεθεί στη Βουλή το δικό μας, νέο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο και θα διαπραγματευθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Αυτό το πρόγραμμα θα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα του μεγάλου χρέους που κληρονομούμε από τη Ν.Δ. -100 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον χρέωσαν τον Ελληνικό λαό αυτά τα χρόνια- αλλά από την άλλη μεριά, θα αντιμετωπίσουμε και την ύφεση, μέσα από την τόνωση της αγοράς και την στήριξη της ανάπτυξης.
Αυτό είναι το αξιόπιστο, σοβαρό πρόγραμμα που θα διαπραγματευθούμε στις Βρυξέλες. Και εμείς, ξέρουμε πώς να διαπραγματευόμαστε. Το έχουμε ξανακάνει και θα το πετύχουμε και πάλι. Μέσα στην πρώτη τετραετία βάζουμε συγκεκριμένους στόχους για να αλλάξουμε την Ελλάδα και να την αλλάξουμε όλοι μαζί.
Πρώτα απ’ όλα, να δημιουργήσουμε νέο πλούτο. Νέο πλούτο, μέσα από τη σωστή ανάπτυξη της χώρας μας. Να αυξήσουμε το εθνικό εισόδημα και να υπάρξει αναδιανομή αυτού του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων της χώρας. Και αυτό, θα το κάνουμε μέσα από την πράσινη ανάπτυξη.
Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει παραγωγή καθαρής ενέργειας. Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει ανασυγκρότηση της υπαίθρου. Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει η αγροτική μας παραγωγή να προσανατολιστεί σε προϊόντα ποιότητας και βιολογικά.
Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει επένδυση στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αυτά που έχει η Ελλάδα, αλλά δεν τα αξιοποιούμε: τον τουρισμό μας, τη ναυτιλία μας, τον πολιτισμό μας, το καθαρό περιβάλλον.
Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει επένδυση στον άνθρωπο, επένδυση στην παιδεία, επένδυση στον νέο, επένδυση στην κατάρτιση, επένδυση στην έρευνα, επένδυση στην ψηφιακή τεχνολογία, επένδυση στην καινοτομία.
Η πράσινη ανάπτυξη δεν αποτελεί απλώς μια πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγουμε πλούτο. Είναι ο μεγάλος στόχος, που εμείς μπορούμε να βάλουμε για τον Ελληνισμό, για να αλλάξουμε τη χώρα, για να γίνει πρωτοπόρα σ’ αυτή την νέα τεχνολογική εποχή της πράσινης ανάπτυξης.Αυτή θα μας δώσει και τη νέα ταυτότητά μας. Ταυτότητα παραγωγική. Και από την πράσινη ανάπτυξη ωφελούνται πολλές ομάδες στην κοινωνία μας. Οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, από τις πράσινες αναπτυξιακές επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, που θα γίνουν.
Οι αγρότες, από την παραγωγή προϊόντων ποιότητας, με πιστοποίηση, που θα εξάγονται ανταγωνιστικά σε όλο τον κόσμο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Οι εργαζόμενοι, από νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Οι νέοι επιστήμονες θα ανοίξουν ορίζοντες, με τις νέες αγορές, σε νέους τομείς τεχνολογίας. Οι καταναλωτές θα βοηθηθούν από την εξοικονόμηση ενέργειας, την καλύτερη αποδοτικότητα των σπιτιών τους και την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων, που όλα αυτά μεταφράζονται και σε οικονομίες για την οικογένεια. Και η ελληνική οικογένεια, θα βοηθηθεί με την ποιότητα της ζωής και την καλύτερη υγεία για τα παιδιά, για όλους.
Ναι, η πράσινη ανάπτυξη σημαίνει ποιότητα ζωής, ποιότητα για τον άνθρωπο, ευαισθησία για τον άνθρωπο, ευαισθησία για το περιβάλλον και επένδυση στον άνθρωπο.
Φίλες και φίλοι,
Αυτοί είναι στόχοι, που μπορούμε να υλοποιήσουμε με μια προϋπόθεση: ένα κράτος ευνομούμενο, ένα κράτος και μια πολιτική ηγεσία που σέβεται και αξιοποιεί σωστά τους κόπους του Ελληνικού λαού. Που δεν αφήνει τα χρήματα του Ελληνικού λαού να πηγαίνουν στη διαφθορά και τη σπατάλη.
Ένα κράτος πιο δημοκρατικό. Πιο προσβάσιμο. Πιο φιλικό. Ένα κράτος που υπηρετεί, που προστατεύει τα δικαιώματα του πολίτη.
Γι’ αυτό, και στις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, θα λάβουμε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις για το πολιτικό μας σύστημα. Είναι το δεύτερο μεγάλο μας στοίχημα. Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς μας, στην πατρίδα μας, στην Πολιτεία.
Να απελευθερώσουμε το δυναμικό μας. Να απελευθερώσουμε την πρωτοβουλία. Και πρώτη πρέπει να δώσει το παράδειγμα η ίδια η Πολιτεία. Και εγώ δεσμεύομαι να κάνω το πρώτο βήμα. Τα πρώτα μέτρα που απαιτούνται για ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη, είναι μέτρα που δεν κοστίζουν σε χρήμα.
Δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ. Διότι δεν κοστίζει τίποτα ένας νέος εκλογικός νόμος, που θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες και θα μειώνει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες, επιφέροντας γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα. Δεν κοστίζει τίποτα η αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες», ώστε να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται.
Δεν κοστίζει τίποτα να αναρτώνται στο διαδίκτυο όλες οι υπογραφές των υπουργών και όλες οι πράξεις του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης, για να ξέρει, για να ελέγχει ο πολίτης πού πάνε τα λεφτά του.
Δεν κοστίζει τίποτα να πάρουμε σκληρά μέτρα για την έλεγχο του πολιτικού χρήματος, ώστε οι πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών να είναι εμφανείς.
Γι’ αυτό και εμείς, σ’ αυτό τον προεκλογικό αγώνα, μιλάμε για καθαρό περιβάλλον, καθαρά χρήματα, καθαρές κουβέντες.
Και βέβαια, η Δημόσια Διοίκηση θα αποδώσει πολύ καλύτερες υπηρεσίες, όταν δώσουμε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, εξουσίες, αρμοδιότητες, ώστε εσείς, στην Περιφέρεια, να βάζετε επιτέλους τις δικές σας προτεραιότητες για την ανάπτυξη, για την πρόνοια, για την παιδεία, για την υγεία, για το περιβάλλον.
Γι’ αυτό λέμε, ο λόγος στον πολίτη, διαφάνεια παντού. Αυτά δεν κοστίζουν. Χρειάζεται βούληση. Βούληση που δεν είδαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Βούληση που θα έχει στις 5 Οκτωβρίου η κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Ακούγεται το σύνθημα
«Τόπε, τόπε ο παπαγάλος, στου Μαξίμου πάει άλλος»
Και θα το πει και ο λαός στις 4 του Οκτώβρη. Εδώ, στην Τρίπολη, δεσμεύομαι απέναντί σας. Δεσμεύομαι ότι έχω τη βούληση, ότι όπου χρειαστεί, θα συγκρουστώ. Θα συγκρουστώ με τα συμφέροντα και τα κατεστημένα, που δεν θέλουν τις αλλαγές, που δεν θέλουν την πρόοδο, που δεν θέλουν την προκοπή του Ελληνικού λαού. Και θα συγκρουστώ, γνωρίζοντας ότι θα συγκρουστούμε μαζί, θα παλέψουμε μαζί γι’ αυτές τις αλλαγές.
Δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσω στο σκοτάδι υποθέσεις αδιαφάνειας τού χθες. Δεν σηκώνει ο τόπος άλλη συγκάλυψη. Ζητά την αλήθεια. Και την αλήθεια, θα τη μάθει ο Ελληνικός λαός, για όλες τις υποθέσεις. Να πάει ο τόπος μπροστά.
Είναι η νέα αφετηρία, πάνω στην οποία θα χτίσουμε την σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη. Και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες: ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού. Κατανοεί η νέα γενιά τι σημαίνει ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού. Μέσα από τον υπολογιστή, να μπορεί ο πολίτης να λύνει το 90% των θεμάτων του με το Δημόσιο. Να τελειώνει αυτό το γραφειοκρατικό, πελατειακό και συγκεντρωτικό σύστημα. Όλες οι υποθέσεις των πολιτών στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. ΚΕΠ παντού.
Ετήσιος διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου. Τέρμα στα παραθυράκια και στο κομματικό ρουσφέτι.
Κι εδώ θέλω, φίλες και φίλοι, να ξεκαθαρίσω ακόμα κάτι. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν, δήθεν εν ονόματι του Κινήματός μας, να ορίζουν ή να ράβουν κουστούμια εξουσίας, κακώς κάνουν. Θα τους μείνουν στην ντουλάπα!
Και προσθέτω, και είναι κανόνας: κανένα στέλεχος δεν θα επανέλθει στην ίδια θέση που κατείχε. Όλοι θα αξιολογηθούν από την αρχή, από μηδενική βάση, με κριτήρια αξιοκρατικά και αντικειμενικά, για να υπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη.
Πάνω σε αυτές τις βάσεις θα οικοδομήσουμε ένα κράτος αποτελεσματικό υπέρ του πολίτη. Ένα κοινωνικό κράτος, που προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας, διασφαλίζει δικαιώματα για όλους.
Και δεσμευόμαστε για τις μεγάλες πολιτικές μας στην πρόνοια και στο κοινωνικό κράτος. Χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και 1 δις ευρώ περισσότερα, από τον πρώτο μας προϋπολογισμό. Για μας, κάθε ευρώ που πάει στην παιδεία, επιστρέφει με τόκο.
Δεσμευόμαστε να καλύψουμε τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στα νοσοκομεία σήμερα και να προχωρήσουμε σε σημαντικές τομές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής, για να είναι κοντά στην οικογένεια, με γιατρό, με νοσηλευτή. Δωρεάν 24ωρη περίθαλψη, επτά μέρες την εβδομάδα, όλο το χρόνο, στις γειτονιές και στα χωριά μας. Αυτός είναι στόχος μας.
Κοινωνική ασφάλιση, ώστε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, με αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους τους Έλληνες. Να μην υπάρχει ο φόβος ότι ένας Έλληνας, μια Ελληνίδα, δεν θα μπορέσουν να πάρουν τη σύνταξή τους. Είναι δέσμευσή μας. Μαζί μπορούμε.
Φίλες και φίλοι,
Η Αρκαδία, η Πελοπόννησος, θα μπουν και πάλι σε τροχιά προόδου και ανάπτυξης. Ο τόπος σας, αυτός ο τόπος μας, έχει πολύ μεγάλες, ανοιχτές πληγές, ιδιαίτερα από τις φωτιές του 2007.
Είναι δέσμευση για μένα, και για μας, να υλοποιήσουμε στην περιοχή το ολοκληρωμένο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο για την παραγωγική, κοινωνική, περιβαλλοντική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Εμείς, αυτό το πρόγραμμα το καταθέσαμε αμέσως μετά τις φωτιές, το 2007. Αυτό το σχέδιο ισχύει στο ακέραιο και σήμερα και αποτελεί προτεραιότητα από τις 5 του Οκτώβρη.
Και πρόσφατα, ολοκληρώσαμε, όπως είχαμε υποσχεθεί, ένα διεθνή διαγωνισμό για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Ναι, εμείς ως αντιπολίτευση, παρότι δεν ήμασταν κυβέρνηση, κάναμε διεθνή διαγωνισμό για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου, ο οποίος ολοκληρώθηκε και θα είναι η βάση για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου από τις 5 του Οκτώβρη και μετά. Συνδυάζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορικής κληρονομιάς και της ταυτότητας, με την ανάπτυξη της περιοχής.
Τη δημιουργία ενός πολυδύναμου πόλου ανάπτυξης για την Πελοπόννησο. Την Πελοπόννησο, που είναι σύμβολο για την Ελλάδα, σύμβολο οικουμενικής αναφοράς για όλο τον Ελληνισμό, όπως είναι και η Ολυμπία, όπως είναι και τόσες άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.
Βασική προϋπόθεση, επίσης, για την αξιοποίηση του πλούτου της Πελοποννήσου, είναι ένα αξιόπιστο οδικό δίκτυο. Στο πνεύμα αυτό, είχαν σχεδιασθεί νέοι οδικοί άξονες στο παρελθόν, που θα βοηθούσαν την ανάπτυξη.
Για μας, είναι επιλογή ο ανατολικός οδικός άξονας «Κυβέρι - Άστρος - Τυρός - Λεωνίδιο - Κυπαρίσσι - Μονεμβασία», όπως και ο οδικός άξονας «Τρίπολη - Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία». Και τα δύο πρέπει να προχωρήσουν.
Στηρίζουμε επίσης τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, που είναι και το μέσο του μέλλοντος, λόγω της ήπιας ενεργειακής απόδοσης, ώστε να έχουμε μια Αρκαδία, μια Πελοπόννησο που θα κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Φίλες και φίλοι, πολίτες της Τρίπολης,
Η Ελλάδα μας δεν μπορεί να περιμένει, δεν έχει ούτε μία μέρα για χάσιμο. Τώρα είναι η ώρα να αφήσουμε πίσω την παρακμή, να βάλουμε μπροστά την Ελλάδα.
Να σταθούμε δίπλα σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε πρωτοβουλία που θα κάνει τη χώρα μας πιο δυνατή, πιο δημιουργική, πιο πλούσια, πιο δίκαιη. Να αξιοποιήσουμε κάθε τι που έχει να προσφέρει για το καλό όλων, όχι μόνο των λίγων. Και να το κάνουμε με βαθύ σεβασμό στις γενιές που έρχονται, αυτές που θα έρθουν όταν εμείς θα έχουμε φύγει.
Απλώνω λοιπόν, φίλες και φίλοι απόψε σε όλους σας, έναν προς έναν, το χέρι μου και σας καλώ:
Πάμε μαζί σε αυτή τη νέα πορεία. Πάρτε το μήνυμα της ελπίδας, πάρτε το μαζί σας, στην οικογένεια, στο χωριό, στη γειτονιά, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στο εργοστάσιο. Γίνετε εσείς ο φορέας της αλλαγής. Ελάτε μαζί σε αυτή τη νέα εθνική προσπάθεια, συλλογική προσπάθεια, σε μια νέα εθνική ενότητα για τον τόπο.
Δεν είναι ώρα να μείνουμε ταμπουρωμένοι στα χαρακώματα. Είναι ώρα να απλώσουμε τα χέρια σε όλους, να δώσουμε τα χέρια όλοι μαζί. Στο χώρο εργασίας. Στο Συνεταιρισμό. Στην Αυτοδιοίκηση. Πάνω από όλα, στο κράτος. Να απλώσουμε το χέρι μας σε αυτόν που χθες ήταν αντίπαλος και να πούμε: «σήμερα, είσαι σύμμαχος. Αύριο, έλα να αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα, να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο, να βάλουμε μπροστά την Ελλάδα».
Μια Ελλάδα που δεν θα χωρίζεται, δεν θα είναι μόνο για τους πράσινους, κόκκινους ή μπλε. Θα είναι ένα αύριο για όλους, για ολόκληρη τη νέα γενιά, για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, χωρίς διακρίσεις. Γιατί εμείς δεν πιστεύουμε στα προνόμια για τους λίγους. Δεν θεωρούμε την παιδεία προνόμιο, την υγεία προνόμιο, την εργασία προνόμιο, την πρόνοια προνόμιο.
Εμείς μιλάμε για δικαιώματα. Είναι δικαίωμα για όλους η εργασία. Είναι δικαίωμα για όλους η παιδεία. Είναι δικαίωμα για όλους η υγεία. Είναι δικαίωμα για όλους η σύνταξη. Είναι δικαίωμα για όλους το όμορφο περιβάλλον. Γι’ αυτό δουλεύουμε, για κάθε Ελληνόπουλο, για κάθε πολίτη που εργάζεται σε αυτή τη χώρα, που δουλεύει σε αυτόν τον τόπο.
Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας και να δουλέψουμε μαζί. Και ξέρω ότι θα πετύχει η προσπάθειά μας, σε μια Ελλάδα, με πολιτική ηγεσία που δεν χρωστάει σε κανέναν, μόνο στον Ελληνικό λαό.
Πάμε μαζί να φτιάξουμε μία Ελλάδα καλύτερη. Είμαι βέβαιος, θα το πετύχουμε.
Καλό μας αγώνα και με τη νίκη.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα νιάτα μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα περήφανα γηρατειά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη γυναίκα που παλεύει και θέλει να συμμετέχει ισότιμα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Τρίπολη, στην Αρκαδία, στην Πελοπόννησο. Πάμε για τη νίκη. Πάμε για καλύτερη Ελλάδα.
Ανακοινώνονται και παρουσιάζονται
οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νομών της Πελοποννήσου)
Ομάδα δυνατή, για όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Πελοπόννησο. Έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες, έτοιμοι για να βγει ο τόπος από το τέλμα, έτοιμοι να δώσουμε ελπίδα, με δουλειά, με πράξη, με έργο, με δικαιοσύνη και ανθρωπιά.
Καλό μας αγώνα και με τη νίκη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου