24.9.09

Μετάβαση στην ψηφιακή τηλέοραση – Αρχή από Αίγινα και Φιλίππειο !!!


Μέσα στο 2009 θα σταματήσει η εκπομπή αναλογικού τηλεοπτικού σήματος από την Αίγινα και το λόφο του Φιλίππειου στη Θεσσαλονίκη, που σημαίνει ότι 40.000 καταναλωτές θα πρέπει άμεσα να προμηθευτούν αποκωδικοποιητές για να μπορούν να βλέπουν τηλεόραση.
Η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία τέθηκαν κυρίως θέματα προστασίας του καταναλωτή. Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι της DIGEA, του φορέα που έχει αναλάβει τη μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR), οι γενικοί γραμματείς Βιομηχανίας Γιώργος Αναστασόπουλος, Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος Αντώνης Μακρής.
Για τα κρατικά κανάλια

ο φορέας που έχει αναλάβει τη μετάβαση είναι η ΕΡΤ ενώ οι περιφερειακοί σταθμοί θα συνεργασθούν με πάροχο της επιλογής τους. Η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή ξεκινά σε πρώτη φάση από το Κέντρο Εκπομπής στο Ξυλόκαστρο και σταδιακά θα προχωρήσει σε όλη την χώρα.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:
"Σύμφωνα με απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), έως το 2015, όλες οι χώρες θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την ξεπερασμένη αναλογική τεχνολογία και να προχωρήσουν στην εκπομπή ψηφιακού σήματος για την τηλεόραση. Μάλιστα, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους έως το τέλος του 2012, κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί, εδώ και τρία χρόνια. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής συμμόρφωσης στην απόφαση της ITU. Κατά την περίοδο της μετάβασης, ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει και το αναλογικό σήμα -όπως κάνει και σήμερα-, ταυτόχρονα, με το ψηφιακό. Όμως, λόγω έλλειψης συχνοτήτων το σχέδιο μετάβασης προβλέπει ότι συγκεκριμένες περιοχές θα χάσουν εντελώς το αναλογικό σήμα, ακόμη και μέσα στο 2009. Στην Αθήνα θα κλείσει η αναλογική εκπομπή, από την Αίγινα, όλων των σταθμών. Το ίδιο, ακριβώς, θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη, από το κέντρο εκπομπής στο λόφο του Φιλίππειου. Έτσι, λοιπόν, περίπου 40.000 καταναλωτές θα χρειαστούν, άμεσα, την προμήθεια αποκωδικοποιητών, προκειμένου να μπορούν να δουν τηλεόραση. Το κράτος έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό με έντυπο ενημερωτικό υλικό, που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την DIGEA και το οποίο θα διατίθεται στα κέντρα εξυπηρέτησης των πολιτών (ΚΕΠ) και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, για τους τηλεθεατές των περιοχών με το ειδικότερο πρόβλημα έχουμε αποφασίσει να αποστείλουμε προσωπική επικοινωνία, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπου θα εξηγούμε λεπτομερώς τα βήματα".
Ο γ.γ.Βιομηχανίας κ.Γ.Αναστασόπουλος, εξήγησε τις τεχνικές λεπτομέρειες και τη διαδικασία, επισημαίνοντας τα εξής: "Το μόνο που απαιτείται είναι η αγορά ενός αποκωδικοποιητή που να πληροί τις προδιαγραφές MPEG4 -το πρότυπο, που έχει επιλέξει η DIGEA- ο οποίος είναι συμβατός και με το πρότυπο MPEG2, που έχει επιλέξει η ΕΡΤ. Ο καταναλωτής, απλά, προμηθεύεται τον αποκωδικοποιητή από τα εμπορικά καταστήματα. Οι προδιαγραφές των αποκωδικοποιητών δημοσιεύθηκαν από την DIGEA, τον περασμένο Ιούλιο, ενώ, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις ενημέρωσης των φορέων της αγοράς και το λιανεμπόριο ετοιμάζεται προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Οι νέες τηλεοράσεις ως επί το πλείστον είναι συμβατές με το νέο ψηφιακό σήμα".

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου