30.9.09

Τριετές πρόγραμμα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε τριάντα βασικά αγροτικά προϊόντα !!!


Καθορίστηκαν με κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (901/2009), που δημοσιεύεται στο χθεσινό φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι λεπτομέρειες εφαρμογής του τριετούς προγράμματος 2010-2012 για τον έλεγχο στα 27 κράτη μέλη της Κοινότητας των υπολειμμάτων σε φυτοφάρμακα σε τριάντα βασικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.
Στη διάρκεια της τριετίας οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών θα πρέπει να συλλέγουν και να εξετάζουν εργαστηριακά τουλάχιστον δώδεκα έως δεκαπέντε δείγματα ανά προϊόν και ανά έτος, προκειμένου να διαπιστώνουν την περιεκτικότητα σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Τα προς εξέταση φυτοφάρμακα αναφέρονται στο παράρτημα του εν λόγω κοινοτικού κανονισμού, ενώ τα προς εξέταση αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα είναι τα φασόλια, καρότα, αγγούρια, πορτοκάλια ή μανταρίνια, αχλάδια, πατάτες, ρύζι, σπανάκι, μελιτζάνες, μπανάνες, κουνουπίδια, επιτραπέζια σταφύλια, χυμός πορτοκαλιού, μπιζέλια, πιπεριές (γλυκές), στάρι, μήλα, λάχανα, πράσα, μαρούλια, τομάτες, ροδάκινα συμπεριλαμβανομένων των νεκταρινιών, σίκαλη ή βρώμη, φράουλες, βούτυρο, αυγά, γάλα, χοιρινό κρέας, κρέας πουλερικών, συκώτι (βοοειδή και άλλα μηρυκαστικά, χοίροι και πουλερικά...

Ελαφρά κάμψη στη φυτοπροστασία
Σε αντίθεση με τον κλάδο των λιπασμάτων, όπου σημειώθηκε μια ιδιαίτερα σημαντική μείωση, ο κύκλος εργασιών (τζίρος) των εταιριών φυτοπροστασίας - φυτοφαρμάκων μελών του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας μειώθηκε πέρυσι κατά 1%, φθάνοντας στα 163 εκατ. ευρώ.
Οι εν λόγω εταιρίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέλη του ΕΣΥΦ αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της αξίας της ελληνικής αγοράς φυτοφαρμάκων. Εκείνο, που έχει ίσως περισσότερο ενδιαφέρον είναι ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο μειώθηκαν πέρυσι κατά 12,5%, σε σύγκριση με το 2007.
Τη μερίδα του λέοντος στην εγχώρια αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων απέσπασαν πέρυσι τα ζιζανιοκτόνα (33%) και τα εντομοκτόνα (32%). Ακολούθησαν τα μυκητοκτόνα (30%), ενώ τα μερίδια των υπόλοιπων φυτοφαρμάκων κυμάνθηκαν στο 5% του συνόλου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου