5.9.09

Αρχαία Ολυμπία - Κοντά στους Νέους αγρότες ο Γ. Παπανδρέου


Στο πλαίσιο του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Αγροτών στην Αρχαία Ολυμπία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: «Η πράσινη ανάπτυξη είναι η μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο». Επίσης, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως κατανοεί τα προβλήματα των αγροτών ενώ κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση πως είναι υπεύθυνη για τους κερδοσκόπους τους οποίους η ίδια ενθάρρυνε να τραβήξουν το σκοινί.
Ακόμα, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή της Ηλείας που επλήγη σοβαρά από τις πυρκαγιές δύο χρόνια πριν ενώ δεσμεύτηκε πως θα αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Για άλλη μία φορά τόνισε πως στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου «θα συγκρουστούν δύο ριζικά διαφορετικές πολιτικές, δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για την πολιτική και το μέλλον της χώρας». Ωστόσο, υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ θα δώσει ευκαιρίες:
"Ευκαιρίες να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος και να βρούμε νέους δρόμους ανάπτυξης και ευημερίας για όλους. Την αντίληψη που λέει ότι για να ανακάμψουμε δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο προηγούμενο κοινωνικά αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης, αλλά να οδηγήσουμε τη χώρα και την κοινωνία μας σε νέους δρόμους. Το σχέδιο μας για την Ελλάδα του αύριο, όλο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, βασίζεται ακριβώς πάνω σ’ αυτή την προοδευτική αντίληψη, σ’ αυτή την αισιόδοξη και παράλληλα μοναδική επιλογή που έχουμε" .
Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την κυβέρνηση της Ν.Δ. για αδιαφορία:
"Γνωρίζω και γνωρίζουμε το αίσχος των καρτέλ που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα στις πλάτες σας και στις πλάτες των καταναλωτών. Με το θράσος που τους δίνει η ανοχή της κυβέρνησης, οι κερδοσκόποι άρχισαν να εξερευνούν μέχρι πού μπορούν να τραβήξουν το σκοινί. Η απάντηση που τους δόθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι ότι μπορούν να το τραβήξουν όσο θέλουν και αν θέλουν μπορούν να το τραβήξουν μέχρι να σπάσει...Έκλεισε στους κερδοσκόπους άλλοτε το μάτι, άλλοτε και τα δύο μάτια με τη φυγομαχία της. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σαν να μην εγκαταλείφθηκε ο αγροτικός κόσμος αρκετά, η ίδια η κυβέρνηση φάνηκε όχι μόνο να αρνείται κάθε συμπαράσταση προς τους αγρότες αλλά να τους αντιμάχεται σε κάθε ευκαιρία".
Ως «κλειδί» για την έξοδο από την κρίση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε την «πράσινη ανάπτυξη» η οποία θα προσφέρει νέους τρόπους προκειμένου να μειωθεί το κοστολόγιο των Ελλήνων πολιτών.
Εν συνεχεία σκιαγράφησε τα φωτοβολταϊκά: "Εκτός από τη μείωση του κοστολογίου, είναι απαραίτητο να βρούμε και νέους καινοτόμους τρόπους παραγωγής και διάθεσης των Ελληνικών προιόντων, έτσι ώστε αυτά να δικαιολογούν τις υπεραξίες τους στα μάτια του Έλληνα και του ξένου καταναλωτή. Η άνθηση της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής εξαρτάται από τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε. Και εμείς απαντάμε σε αυτό, δίνοντας έμφαση στην τοπική παραγωγή. Η υψηλή ποιότητα και η πιστοποίηση της καταγωγής των προϊόντων από μια περιοχή με προστιθέμενη αξία, είναι οι παράγοντες που μπορούν να απογειώσουν την αγροτική μας παραγωγή στις αγορές του εξωτερικού. Απαραίτητη προϋπόθεση για να το πετύχουμε αυτό είναι να επεκτείνουμε τα πιστοποιημένα πρότυπα για ονομασίες προέλευσης, για τα προϊόντα και υπηρεσίες που πληρούν αυξημένα κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας, για τα βιολογικά προϊόντα και για μεθόδους παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον".
Την ίδια ώρα, προανήγγειλε την ενίσχυση των «Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας»: "Θα ενισχύσουμε τα «Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας» με πιστοποιημένα πρότυπα και ειδική σήμανση για τα προϊόντα αλλά και τις υπηρεσίες των -κατά τόπους- περιοχών.
Και θα προχωρήσουμε στη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους των μελετών για την ένταξη των νέων αγροτών στα προγράμματα".
Στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ θα πατάξει κάθε είδος καρτέλ: "Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, είναι επαρκές.Αυτό που λείπει είναι η βούληση για την εφαρμογή του. Είμαι αποφασισμένος να το κάνω".
Παραλλήλως, δεσμεύτηκε πως θα δημιουργήσει ένα Σύστημα Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών που θα απευθύνεται στους αγρότες και τους αλιείς και σκοπό θα έχει την "αναβάθμιση του ΕθΙΑΓΕ προς στην κατεύθυνση της εφαρμοσμένης έρευνας".
Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του δήλωσε πως θα μεριμνήσει ώστε να ιδρυθούν "υψηλού επιπέδου αγροτικών σχολών στις περιφέρειες, για να βγαίνουν από εκεί επαγγελματίες αγρότες. Παράλληλα, οι σχολές αυτές θα είναι και διαρκείς συμπαραστάτες τους, σε όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου".
Εν κατακλείδι, υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα δημιουργήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο «πρότυπων» αγροκτημάτων που θα εφαρμόζουν υποδειγματικές μεθόδους αγροτικής παραγωγής.
Με τα λεγόμενά του αυτά ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε την εμπιστοσύνη των αγροτών για να καταφέρει η χώρα να βγει από την κρίση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου