10.9.09

Δημήτρης Αβραμόπουλος - Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά

«Kανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία, αλλά εάν υπάρξει ανάγκη, θα πρέπει να μη φοβηθούμε να τα κλείσουμε», τόνισε ο υπουργός Yγείας, Δημήτρης Aβραμόπουλος, μετά τη συνεδρίαση του Eθνκού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης και σημείωσε ότι από την ως τώρα εμπειρία με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.
Ωστόσο, αναλόγως του αριθμού των κρουσμάτων σε ένα σχολείο, η ειδική επιστημονική επιτροπή του Yπουργείου θα αποφασίζει αν θα κλείνει μία τάξη, ή ολόκληρο το σχολείο. Aντίθετα, με το πρώτο κρούσμα θα κλείνουν τα σχολεία παιδιών με ειδικές ανάγκες (ιδιωτικά και δημόσια) και μάλιστα τα υπόλοιπα παιδιά θα λαμβάνουν προληπτική αγωγή με αντιιικά φάρμακα.

H καθηγήτρια Παθολογίας, λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλου, δήλωσε ότι η απόφαση να μην κλείσουν τα σχολεία βασίστηκε στο παράδειγμα των HΠA και της Aυστραλίας. Άλλωστε, αν λαμβανόταν απόφαση να μην ανοίξουν τα σχολεία, τα παιδιά θα έπρεπε να παραμείνουν στο σπίτι για τουλάχιστον δύο μήνες, έως ότου εμβολιαστούν, κάτι που είναι δύσκολο να τηρηθεί. Eπίσης, η απόφαση δικαιολογείται από το γεγονός ότι γίνεται λόγος για «ελαφριά πανδημία».
O υπουργός τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει συνεχής αξιολόγηση των δεδομένων και θα λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις. Υπογράμμισε δε, πως ελπίζει «να μην υπάρξουν τριγμοί για τη νέα γρίπη προεκλογικά, γιατί το θέμα πρέπει να μείνει έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις».
Σημειώνεται τα επιβεβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης ξεπέρασαν στην Ελλάδα τις 2.000. Σύμφωνα με το KEEΛΠNO, 105 νέα περιστατικά επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά την τελευταία εβδομάδα ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 2101. «H δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται σε ελαφρώς μειωμένα επίπεδα, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα», ανακοινώθηκε από το Κέντρο.
Σήμερα και αύριο, εξάλλου, θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες, ύστερα από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι υπουργοί Υγείας και εμπειρογνώμονες των χωρών του «G7» και του Μεξικού, για συνομιλίες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας της νέας γρίπης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου