4.9.09

Σε τροχιά υλοποίησης το Φράγμα Κελεφίνας στη Λακωνία


Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και η μελετητική ομάδα του έργου ''Μελέτη φράγματος Κελεφίνας'' επισκέφθηκαν χθες τη Σπάρτη και συναντήθηκαν με το Νομάρχη Λακωνίας Κωνσταντίνο Φούρκα όπου συζήτησαν διεξοδικά τα θέματα που αφορούν το έργο, ενώ ακολούθησε και επίσκεψη στην περιοχή που θα υλοποιηθεί το έργο.Το αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση της προμελέτης και οριστικής μελέτης καθώς και σύνταξη τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή φράγματος επί του υδατορέματος Κελεφίνας πλησίον των χωριών Σελασσίας, Βασσαρά και Βρεσθένων.
Η κατασκευή φράγματος με ύψος 54 μέτρα, υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει 30.000.000cm3 όγκου νερού στον ταμιευτήρα και από το φράγμα αναμένεται να υδρευθούν τα χωριά Βουτιάνοι, Θεολόγος και Βασσαρά, ενώ θα αποκατασταθεί η υδροδότηση των χωριών Σελασσίας και Βρεσθένων που σήμερα υδροδοτούνται από πηγή που προβλέπεται να κατακλυστεί από τη δημιουργία του ταμιευτήρα του φράγματος. Επίσης με το έργο αυτό θα αρδευτούν, οι παραευρώτιες περιοχές, οι οποίες σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα είναι 40.000 περίπου στρέμματα. Τέλος λόγω της ευνοϊκής θέσης του φράγματος μπορεί να γίνει σχεδιασμός χρήσεων και να χρησιμοποιηθεί το νερό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα να συμβάλλει και στην περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας Λακωνίας χαρακτηρίζεται ως '' έργο πνοής στον τομέα των αγροτικών υποδομών και διαχείρισης των υδατικών πόρων'' του νομού και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2013, ενώ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ''Αλέξανδρος Μπαλτατζής'' του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος της πράξης ανέρχεται σε 2.984.000€, η κοινοτική συμμετοχή ανέρχεται σε 2.114.760,8 €. Η εθνική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 869.239,2€ και ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου είναι 40 εκατομμύρια ευρώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου