15.9.09

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη

Mε αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Hμέρα κατά του Kαρκίνου του προστάτη ο Όμιλος Eθελοντών Kατά του Kαρκίνου (OEKK) διοργανώνει εβδομάδα δωρεάν προληπτικού ελέγχου αυτής της συχνής μορφής καρκίνου, από τις 21 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου 2009.
Οι ενδιαφερόμενοι, με ένα τηλεφώνημα στο 210-99 75 555, μπορούν να ενημερωθούν για το δωρεάν έλεγχο PSA, ο οποίος γίνεται με απλή αιμοληψία. H ενέργεια υλοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη της Eλληνικής Oυρολογικής Eταιρείας και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Yγείας & Kοινωνικής Aλληλεγγύης.
Oι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν...

στην προληπτική εξέταση στα κέντρα του ομίλου της Βιοϊατρικής σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και στα συνεργαζόμενα κέντρα σε Αχαΐα και Ηράκλειο Κρήτης.
Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου προέρχεται από τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των αδενικών κυρίως κυττάρων του προστάτη, αδένα ο οποίος αποτελεί μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα, υπό την επίδραση της ορμόνης τεστοστερόνη.
H Ιωσηφίνα Σκούρτα, πρόεδρος του ΟΕΚΚ ΑγκαλιάΖΩ, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση της νόσου, η οποία, όπως επισήμανε, «συνιστά σήμερα το συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στους άνδρες, ενώ αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Μόνο στην ΕΕ είναι υπεύθυνος για το 9% των θανάτων».
Όπως επισημάνθηκε, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης, από τον Κωνσταντίνο Γ. Στραβοδήμο, επίκουρο καθηγητή Ουρολογίας και γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, «ο καρκίνος του προστάτη δεν συνοδεύεται από συμπτώματα στα πρώιμα στάδια, και ως εκ τούτου δυστυχώς πολλές περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες μέχρι την εξάπλωση του καρκίνου». Και συνέχισε: «Σκοπός είναι ένας καλά πληροφορημένος ασθενής να μπορεί να συμμετέχει μαζί με το γιατρό του σε αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο τη διάρκεια αλλά και την ποιότητα της ζωής του. Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι η εξέταση που έδωσε τη δυνατότητα να διαγιγνώσκονται περισσότεροι καρκίνοι σε πρωιμότερα στάδια, οπότε και να μπορούν να δοθούν στους ασθενείς πολλαπλές επιλογές θεραπείας».
Παράλληλα, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, το οποίο συμμετέχει στην ενημερωτική εκστρατεία, δήλωσε: «Είναι ευθύνη του καθενός ξεχωριστά αλλά και καθήκον της κάθε Δημοτικής Αρχής, ως θεσμού εγγύτερα από όλους στον πολίτη, να διασφαλίζει τη μετάδοση της γνώσης και, όπου είναι δυνατόν, την παροχή των κατάλληλων προληπτικών εξετάσεων για τους δημότες της. Ως Διαδημοτικό Δίκτυο θα προμηθεύσουμε με το ενημερωτικό υλικό του προγράμματος τους 140 Δήμους μέλη μας και θα παροτρύνουμε ιδίως τους Δήμους της Αττικής ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση δημοτών για εξέταση».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου