24.9.09

Tuta absoluta - Εξαπλώνεται ο νέος εχθρός της τομάτας !!


Ο νέος αυτός σοβαρός εχθρός της τομάτας ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα φέτος (2009) νωρίς το καλοκαίρι αποτελεί πλέον ένα σημαντικότατο εχθρό για την καλλιέργεια της τομάτας και στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα μικρό λεπιδόπτερο το οποίο ονομάζεται φυλλορήκτης της τομάτας και προσβάλλει όλα τα σολανώδη με προτίμηση την τομάτα.
Όπως αναφέρεται από το γεωπόνο κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλλίας, το συγκεκριμένο έντομο του οποίου τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της λυριόμυζας, παρουσιάστηκε αρχικά στην Κρήτη και εν συνεχεία στην Τριφυλλία, Πρέβεζα και Αχαΐα.Ειδικότερα στο νομό Μεσσηνίας

οι προσβολές στη φετινή παραγωγή ήταν μεγάλες με αποτέλεσμα οι παραγωγοί τομάτας να υποστούν σημαντική οικονομική ζημιά, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, μετά την ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.
Οι αγρότες της Τριφυλίας που έχουν πληγεί περισσότερο από το συγκεκριμένο έντομο ζητούν αποζημιώσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλώντας ταυτόχρονα για οικονομική καταστροφή από τα έξοδα καλλιέργειας και τα διαφυγόντα κέρδη στην φετινή παραγωγή τομάτας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου