23.10.09

ΜΕΣΣΗΝΙΑ – Τόπος να δείς – Τόπος να ζείς !!


Αμέτρητα χιλιόμετρα από δαντελωτές παραλίες, επιβλητικά βουνά, αρχαία μνημεία παγκόσμιας αναγνώρισης και με όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού σε πλήρη ανάπτυξη, ο Νομός Μεσσηνίας είναι ένας από τους ομορφότερους της Ελλάδας.
Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα ο οποίος μαζί με τις Αιγυπτιακές Πυραμίδες, τον Παρθενώνα και άλλα μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας, συγκαταλέγεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η πόλη της Αρχαίας Μεσσήνης που διαθέτει το σπάνιο προνόμιο να μην έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από νεότερους οικισμούς, αλλά να παραμένει αλώβητη και να προσφέρει στον επισκέπτη τα ιερά και τα ταφικά μνημεία της.


Καλαμάτα η πρωτεύουσα του νομού, μια πραγματικά ολοκαίνουργια σύγχρονη πόλη. Από το ιστορικό της κάστρο μπορεί κανείς να απολαύσει την υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης. Στη διάσπαρτη με φοίνικες οργανωμένη παραλία της πόλης, όχι μόνο το μπάνιο στη θάλασσα άλλα και η βόλτα, έχει την τιμητική της.
Στη Πύλο την αμφιθεατρικά κτισμένη, με τις χαρακτηριστικές καμάρες των κτιρίων. Πέρα από την επίσκεψη στην αρχαία Πόλη και το κάστρο της, επιβάλλεται μια βόλτα στο βραχώδες νησάκι Σφακτηρία.
Μεθώνη και Κορώνη δυο αρχοντικές παραθαλάσσιες πόλεις με ξεχωριστή ομορφιά και φιλοξενία.

Η πόλη της Κυπαρισσίας με απέραντες αμμώδεις παραλίες, καταπράσινη και με τα ερείπια του Ενετικού Κάστρου της να δεσπόζουν επιβλητικά.
Η κεντρική πλατεία της πόλης των Φιλιατρών, η πλατεία Καποδιστρίου, με το υπέροχο Βενετσιάνικο σιντριβάνι, τους ευκαλύπτους και το γνωστό και ιστορικό ρολόι, χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης.

Οι παραλίες στη Μεσσηνία είναι αμέτρητες, και καλύπτουν κάθε γούστο. Λευκή αμμουδιά, χοντρό βότσαλο, απόκρημνα βράχια. Όλες οι μορφές συνυπάρχουν η μία δίπλα στην άλλη, και κάνουν τη Μεσσηνία έναν παράδεισο για τους φίλους της θάλασσας.

Καλαμάτα - Καρδαμύλη - Τραχήλα: ακολουθώντας κατά μήκος τον παραλιακό δρόμο μεταξύ αυτών των πόλεων συναντάμε παραλίες, οι περισσότερες οργανωμένες, με χοντρό άσπρο βότσαλο ή χρυσή άμμο και καταγάλανα νερά, Μικρή Μαντίνεια, Σάντοβα, Φονέα, Καλογριά, Στούπα, Αγ. Δημητρίου κ.ά.

Κορώνη - Μεθώνη: Αγ. Νικόλαος μια παραλία μοναχική με ψιλό βότσαλο, παραλία της Μπούκας ψιλή άμμος και πλήρης οργάνωση, Ανάληψη και Βελίκας, παραλία Τζανέ και Μακρυνάμμος στο Πεταλίδι, στην Κορώνη η παραλία Περούλια είναι εξαιρετική και κοσμοπολίτικη το ίδιο και η παραλία Ζάγκα, στη Μεθώνη η παραλία της Φοινικούντας με τα υπέροχα νερά.

Πύλος - Φιλιατρά - Κυπαρισσία: παραλία Γιάλοβας στην Πύλο με σήμα κατατεθέν το ναυαγισμένο βαπόρι, παραλία Βοϊδοκοιλιά ένα υδάτινο πολύ διάσημο σημείο της Μεσσηνίας με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά, παραλία Ρωμανού μια οικογενειακή ήσυχη παραλία, παραλία Μάτι απέραντη με χρυσή άμμο.

άξιο επίσκεψης είναι και το φαράγγι του Πολυλιμνίου με τις λίμνες και τους καταρράκτες του. Μόλις 32 χλμ. από την Καλαμάτα βρίσκεται ένας κρυφός παράδεισος: 15 λίμνες με ονόματα όπως Μαυρολίμνα, Κάδη, Καδούλα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας κ. ά. Μια βουτιά το καλοκαίρι στα δροσερά νερά του είναι αναζωογονητική.
Ο επισκέπτης που αγαπά την πεζοπορία έχει μια θαυμάσια διαδρομή να διανύσει ανάμεσα σε παρθένα φύση και γραφικά χωριά με βυζαντινά εκκλησάκια και υπέροχα πέτρινα κτίσματα. Το φαράγγι του Βυρού, είναι περικυκλωμένο από διάφορες σηματοδοτημένες διαδρομές και προσφέρεται για τέτοιου είδους περιπλανήσεις.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου