22.10.09

Συνάντηση Δημήτρη Κουσελά με Δημήτρη Ρέππα για τον Εθνικό Δρόμο Τρίπολης –Καλαμάτας !!!


Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα και με τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Μαγκριώτη πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς την Πέμπτη 22-10-2009 στο γραφείο του Υπουργού.
Ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία εκτέλεσης των έργων Τσακώνα-Παραδείσια και Αθήναιο-Λεύκτρο που είναι κομβικής σημασίας για την ολοκλήρωση του εθνικού δικτύου Τρίπολης –Καλαμάτας και το Νομό Μεσσηνίας.
Με βάση τις απαντήσεις των δύο Υπουργών συνάγονται τα παρακάτω:

ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ-ΤΣΑΚΩΝΑ
Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 40% των εργασιών του συγκεκριμένου τμήματος. Υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση, αφού ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσης ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2009 και έχει δοθεί ήδη παράταση ενός χρόνου.
Η παράταση δεν οφείλεται σε τεχνικούς λόγους αλλά στην υποχρηματοδότηση του έργου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο προϋπολογισμός του έργου είναι 87.000.000 ευρώ, έχουν πληρωθεί μόνο 30.700.000 ευρώ και το Δημόσιο χρωστά στον εργολάβο 10.000.000 ευρώ για έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί και δυστυχώς τα αντίστοιχα χρήματα δεν υπάρχουν στον εν λόγω κωδικό.
Για να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο πρέπει, εκτός από αυτά, να εξευρεθούν μέχρι την 31-12-2009 άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι βέβαια φανερό ότι οι καθυστερήσεις συνεπάγονται και υπερβάσεις των συμβατικών κονδυλίων που προαναφέρθηκαν. Σημειώνεται ότι για τον προϋπολογισμό του 2009 το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε ζητήσει 5,5 δις ευρώ. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ είχε εγκρίνει μόνο 3,5 δις ευρώ. Συνεπώς, η υποχρηματοδότηση του σημαντικού αυτού έργου είναι αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα ασκηθείσας κυβερνητικής πολιτικής.
ΑΘΗΝΑΙΟ-ΛΕΥΚΤΡΟ
Το έργο εκτελείται κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε στις αρχές του 2010 να δοθεί στην κυκλοφορία.
Κανονικά προχωράει και η υλοποίηση του συνόλου της σύμβασης παραχώρησης Τρίπολης-Καλαμάτας.
Μετά την ενημέρωση, ο κ. Κουσελάς κάλεσε τους Υπουργούς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην υπάρξει καμία παραπέρα καθυστέρηση δηλώνοντας ότι θα έχουν τη συμπαράσταση όλων για να πάρουν τα απαιτούμενα κονδύλια από το Υπουργείο Οικονομικών.
Οι Υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια και η ομαλή χρηματοδότηση του έργου που είναι ζωτικής σημασίας για τη Νότια Ελλάδα και τη Μεσσηνία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου