19.10.09

Κρατικά αυτοκίνητα - Θα « κλάψουν » μεγαλόσχημα στελέχη του δημοσίου !!!


Στη δημοσιότητα δόθηκε το μεσημέρι, από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για τα κρατικά αυτοκίνητα, η οποία στοχεύει στον περιορισμό της σπατάλης και τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.
Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης αναρτήθηκε στο site του υπουργείου, ypes.gr και στην ιστοσελίδα opengov.gr/ypes και θα παραμείνει για δημόσια διαβούλευση για μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, προκειμένου, όπου χρειάζεται, να συμπληρωθεί ή να βελτιωθεί, από τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που θα καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα...

Όπως αναφέρει το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, είναι αναγκαίος ο επανακαθορισμός του κυβισμού των υπηρεσιακών συμβατικών και νέας τεχνολογίας αυτοκινήτων (υβριδικών και ηλεκτρικών), αλλά και των προσώπων που δικαιούνται αποκλειστικής χρήσης υπηρεσιακού αυτοκινήτου, ενώ σημειώνεται και ότι δεν προκαλείται από την απόφαση επιπλέον δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού επειδή μειώνεται ο κυβισμός και ο αριθμός των οχημάτων, καθώς και η κατανάλωση βενζίνης.
Μεταξύ άλλων, η απόφαση αναφέρει ότι αναστέλλεται η προμήθεια επιβατικών κρατικών αυτοκινήτων παλαιάς -συμβατικής τεχνολογίας από τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα μέχρι 31-12-2012, εξαιρουμένων των πυροσβεστικών, των περιπολικών, των νοσοκομειακών αυτοκινήτων και των επιβατικών αυτοκινήτων του Λιμενικού Σώματος.
Όλα τα αυτοκίνητα άνω των 1.400 cc και 1.600 cc, τα οποία ανήκουν στην κυριότητα και χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, αποσύρονται από την κυκλοφορία σταδιακά και μέχρι 31-12-2010 και αυτοκίνητα αντικαθίστανται με νέα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας χαμηλών ρύπων, υβριδικά, ηλεκτρικά και φιλικά προς το περιβάλλον.
Κατά την προμήθεια-αντικατάσταση των οχημάτων, η επιλογή θα γίνεται ανάμεσα σε μοντέλα τριών εταιρειών τουλάχιστον. Αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, η αντικατάσταση των υπαρχόντων αυτοκινήτων μπορεί να γίνεται με αυτοκίνητα τελευταίας γενιάς αντιρρυπαντικής τεχνολογίας χαμηλών ρύπων, τα οποία στην περίπτωση των αυτοκινήτων 1.600 cc εκπέμπουν CO2 που κυμαίνεται στα 150-160 gr/km και των 1.400 cc εκπέμπουν CO2 που κυμαίνεται στα 140-150 gr/km.
Επίσης, κάθε πρόσωπο που δικαιούται αποκλειστικής χρήσης αυτοκινήτου, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, χρησιμοποιεί ένα και μόνο υπηρεσιακό αυτοκίνητο.
Επιτρέπεται εφεξής η προμήθεια επιβατικών υπηρεσιακών αυτοκινήτων νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας χαμηλών ρύπων, υβριδικών, ηλεκτρικών, ή άλλων φιλικών προς το περιβάλλον, από τον ΟΔΔΥ, από το ελεύθερο εμπόριο και με τη διαδικασία της χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing).
-Υπηρεσιακά αυτοκίνητα μέχρι 1.600 cc μπορούν να έχουν ο πρόεδρος της κυβέρνησης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι αρχηγοί των κομμάτων, οι υπουργοί, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι πρόεδροι των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών κλπ.
Υπηρεσιακά αυτοκίνητα μέχρι 1.400 cc μπορούν να διαθέτουν η Προεδρία της Δημοκρατίας, οι λοιποί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι ΓΓ Περιφερειών και υπουργείων, οι μητροπολίτες, οι νομάρχες, οι δήμαρχοι, οι πρυτάνεις κλπ.
Για τα αυτοκίνητα πολιτικού τύπου Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος καθορίζονται οχήματα μέχρι 1.400 cc, ενώ προβλέπονται οχήματα 2.000 cc (βενζινοκίνητα) και 3.000 cc (πετρελαιοκίνητα ή τζιπ) υπηρεσιακής χρήσης πολιτικού τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, που χρησιμοποιούνται για το έργο των εν λόγω σωμάτων και όχι για την εξυπηρέτηση προσώπων Επισημαίνεται ότι τα αυτοκίνητα των υπηρεσιών της απόφασης αυτής πρέπει να είναι εφοδιασμένα κατά την κυκλοφορία τους με διαταγή πορείας και δελτίο κίνησης, να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, να μην κινούνται τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες εκτός αν υφίστανται επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες που επιβάλλουν την εξαίρεσή τους από τον περιορισμό αυτό και πάντοτε με έγκριση της αρμόδιας αρχής, να μη μεταφέρουν πρόσωπα ή πράγματα άσχετα προς την υπηρεσιακή τους αποστολή, να μην κυκλοφορούν κάθε φορά, που λόγω αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή της πρωτεύουσας ή σε άλλη πόλη επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα κλπ.
Τέλος, με την απόφαση ρυθμίζεται και η κατανάλωση καυσίμων.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι για την περιστολή των δημόσιων δαπανών που προκαλείται και από την κίνηση υπηρεσιακών αυτοκινήτων, μειώνονται κατά 30% τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια κατανάλωσης καυσίμων, που προβλέπονται στην προαναφερόμενη απόφαση. Εξαιρούνται τα αυτοκίνητα των Υπουργείων Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ασθενοφόρα), Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όλων των τεχνικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, καθώς και τα απορριμματοφόρα των δήμων και των κοινοτήτων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου