2.10.09

Διαμαρτύρονται για την ….απόσυρση πολλών φυτοφαρμάκων !!!


Το νέο κοινοτικό καθεστώς για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ενδέχεται να οδηγήσει εκτός ευρωπαϊκής αγοράς πολλά φυτοφάρμακα, τα οποία με βάση τη μέχρι τώρα διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισής τους, είχαν κριθεί ως ασφαλή. Αυτό υποστηρίζει ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕCPA) με αφορμή την υιοθέτηση την περασμένη εβδομάδα της νέας κοινοτικής νομοθεσίας για τα φυτοφάρμακα.
Η υιοθέτηση του εν λόγω κοινοτικού κανονισμού, επισημαίνει ο Σύνδεσμος, πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ καλεί για αύξηση κατά 70% της γεωργικής παραγωγής έως το 2050, ούτως ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της Γης, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί κατά 40%.

Μάλιστα, οι βελτιώσεις στην απόδοση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αντιπροσωπεύουν το 90% αυτής της αύξησης στην παραγωγή.
Τα φυτοφάρμακα, όταν χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο μιας ορθολογικής φυτοπροστασίας, είναι καίριας σημασίας για την προστασία της παραγωγής των τροφίμων και στην Ευρώπη έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα σε αυτόν τον τομέα, σημειώνει ο ECPA, προσθέτοντας ότι οι άκρως περιοριστικοί νέοι κοινοτικοί κανόνες για την έγκριση και διάθεση στην αγορά φυτοφαρμάκων, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητά μας να βελτιώσουμε την παραγωγή τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος. Μπορούν, επίσης, να αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο για περαιτέρω επενδύσεις στην καινοτομία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου