23.10.09

IOOC: Αυξημένη η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου !!!


Αυξημένη, κατά 3,5% περίπου, προβλέπεται να είναι η καινούργια παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOOC). Η Ισπανία – η υπ΄ αριθμόν 1 ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο - ωφελήθηκε και αυτή από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών και αναμένεται φέτος να έχει μια παραγωγή, που ενδεχομένως να αγγίξει το 1.300.000 τόνους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IOOC, η φετινή παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να φθάσει στα 2.843.000 τόνους, έναντι 2.746.000 τόνων της παγκόσμιας παραγωγής την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο.

Τελικά, την προηγούμενη περίοδο η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου ήταν χαμηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων, φθάνοντας με βάση τα στοιχεία του IOOC, στα 1.027.000 τόνους, ενώ φέτος προβλέπεται ότι θα είναι κατά πολύ υψηλότερη.
Στην περίπτωση που επαληθευτούν στην πράξη τα στοιχεία αυτά, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο άσκησης νέων πιέσεων στις τιμές παραγωγού για τα ελαιόλαδα της νέας σοδειάς.
Συνεχίζονται οι πιέσεις στις τιμές των δημητριακών
Σε χαμηλά επίπεδα – χαμηλότερα μάλιστα από πέρυσι – εξακολουθούν να κινούνται στην εγχώρια αγορά οι τιμές παραγωγού για τη φετινή σοδειά δημητριακών (στάρια και καλαμπόκια). Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα αποθέματα που διατηρούν στα σιλό τους οι περισσότερες συνεταιριστικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο δημητριακών.
Οι τιμές του καλαμποκιού αυτές τις ημέρες έχουν κατρακυλήσει στα επίπεδα των 9 έως 10 λεπτών το κιλό, έναντι 14 λεπτών το κιλό πέρυσι τέτοια εποχή.
Πιέσεις ασκούνται και στις τιμές των σταριών, που διαμορφώνονται γύρω στα 18 λεπτά το κιλό, έναντι 21 λεπτών πέρυσι τέτοια εποχή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου