6.11.09

Στο εδώλιο 15 αγρότες από τη Νέα Μανωλάδα – Προσπάθησαν να εξαπατήσουν τον ΕΛΓΑ !!!


Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν δεκαπέντε αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της Νέας Μανωλάδας, σε βάρος των οποίων η Εισαγγελέας Αμαλιάδας άσκησε ποινική δίωξη για υποβολή ψευδών βεβαιώσεων με δόλο προκειμένου να εξαπατήσουν το δημόσιο. Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν είναι σε βαθμό πλημμελήματος και η υπόθεση έφθασε στη δικαιοσύνη, μετά από σχετικό πόρισμα του ΕΛΓΑ.
Για τον παγετό

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι δεκαπέντε αγρότες σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία, το έτος 2006 υπέβαλλαν αιτήσεις στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιωθούν για τον παγετό που είχε πλήξει τις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Μανωλάδας στις 4 Νοεμβρίου του 2006.
Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε στην πορεία, ο κάθε αγρότης εξ αυτών δεν είχε υποβάλλει μόνο μία αίτηση, αλλά διαπιστώθηκαν παρατυπίες με διπλές και τριπλές αιτήσεις που αφορούσαν τα ίδια αγροτεμάχια και τα οποία είχαν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ, είτε από συγγενικά πρόσωπα των αγροτών, είτε επρόκειτο για ίδια αγροτεμάχια που είχαν δηλωθεί στη μία αίτηση σε ένα συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα και σε άλλη αίτηση σε άλλο δημοτικό διαμέρισμα, με δεδομένο ότι πολλές φορές τα όρια είναι μεταξύ δύο δημοτικών διαμερισμάτων.
Το αντιλήφθηκαν οι γεωπόνοι
Ωστόσο, κατά τους ελέγχους που ακολούθησαν από τους γεωπόνους, διαπιστώθηκε η παρανομία και η υπόθεση έφθασε στα κεντρικά του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, απ’ όπου και ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Εν προκειμένω, οι γεωπόνοι που κλήθηκαν να κάνουν τις εκτιμήσεις, όταν διαπίστωσαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τις συγκεκριμένες αιτήσεις, εντόπισαν και κατέγραψαν τα επίμαχα αγροτεμάχια και εν συνεχεία ενημέρωσαν τον αρμόδιο επόπτη στον ΕΛΓΑ Πατρών, ο οποίος με τη σειρά του διαβίβασε το φάκελο στην επιθεωρήτρια στα κεντρικά στην Αθήνα και αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2007 ξεκίνησαν οι ανακρίσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι από τα ονόματα των αγροτών που είχαν διαβιβαστεί αρχικά και φέρονταν ως εμπλεκόμενοι, ορισμένοι απηλλάγησαν απευθείας, καθώς δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία.
Και σε άλλους νομούς
Στο πόρισμα ωστόσο που συνέταξε η επιθεωρήτρια του ΕΛΓΑ, προκύπτουν ευθύνες για δεκαπέντε αγρότες. Ο φάκελος με το πόρισμα κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία Αμαλιάδας και προ ημερών ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις σε βάρος τους και η υπόθεση θα φθάσει στο ακροατήριο. Ερωτηθείς για την υπόθεση ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Πατρών κ. Τριαντάφυλλος Κυρίτσης, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του πορίσματος, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε περαιτέρω στοιχεία, καθώς όπως είπε η υπόθεση βρίσκεται πλέον στην Εισαγγελία.
Ο κ. Κυρίτσης ωστόσο, επεσήμανε ότι ανάλογες υποθέσεις έχουν εντοπιστεί και στους νομούς Αχαΐας και Κορινθίας, με αγρότες να δηλώνουν δύο και τρεις φορές το ίδιο αγροτεμάχιο για να λάβουν διπλή και τριπλή αποζημίωση. Η διαδικασία ελέγχου δεν είναι πάντοτε εύκολη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εμπλέκονται αρχικά και κάποιοι χωρίς να ευθύνονται, με αποτέλεσμα να καθυστερούν να τους χορηγηθούν οι αποζημιώσεις μέχρι να διευκρινιστεί η κάθε υπόθεση.
ΠΑΤΡΙΣ της Ηλείας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου