17.11.09

Παρέμβαση Δ. Κουσελά για την ασφάλιση μικροεπαγγελματιών χωριών και κωμοπόλεων κάτω των 2.000 κατοίκων στον ΟΑΕΕ. !!


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, με αφορμή την αιφνιδιαστική και αδικαιολόγητη εγκύκλιο του κ. Κ. Παπαθανασίου Διοικητή του ΟΑΕΕ, για υποχρεωτική ασφάλιση των μικροεπαγγελματιών χωριών και κωμοπόλεων κάτω των 2.000 κατοίκων στον ΟΑΕΕ, έστειλε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την παρακάτω επιστολή : «Κύριε Υπουργέ,
Μαζί με τις ευχές μου για καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας, παρακαλώ να εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή ένα ζήτημα που έχει εκ νέου αναστατώσει τους μικροεπαγγελματίες της Μεσσηνίας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε κωμοπόλεις και χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων.
Ο Διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Κ. Παπαθανασίου απέστειλε μία ημέρα μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 !!!!!

και με προφανή στόχο να χρεώσει πολιτικά τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ακόμη δεν είχε αναλάβει, απόφαση, με την οποία ενεργοποιεί την υπ΄ αριθ. 99/08 εγκύκλιό του, που είχε αναστείλει μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν σε όλη την ελληνική περιφέρεια.
Ανάλογη ρύθμιση είχε επιχειρηθεί και το 2006 από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. (Υπουργός Σ. Τσιτουρίδης) και αποσύρθηκε, μετά την κατακραυγή κατοίκων και φορέων της περιφέρειας, διότι οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση μικρο-επαγγελματιών σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, σε μικρές κωμοπόλεις αλλά και αγροτών ή συνταξιούχων ΟΓΑ που δευτερευόντως είχαν μια παράλληλη δραστηριότητα, λ.χ. καφενείο στο χωριό, για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.
Είχα εγκαίρως επισημάνει, στη Βουλή και στον αρμόδιο Υπουργό, ότι η τότε επιδιωκόμενη νομοθετική ρύθμιση (υπαγωγή στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) όσων επαγγελματιών δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, με βάση την Απογραφή του 2001), χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν κανένα άλλο κριτήριο, λ.χ. ένα εύλογο ετήσιο εισόδημα, θα είχε ως συνέπεια το μαρασμό και τελικά το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων οικογενειακών επιχειρήσεων της Περιφέρειας (περίπτερα, καφενεία, κουρεία, μπακάλικα κλπ), εξαιτίας της επιβάρυνσης ανθρώπων που μετά βίας συντηρούν τις οικογένειές τους, με πρόσθετο ετήσιο ποσό τουλάχιστον 3.500 ευρώ για εισφορές ΟΑΕΕ. Παρ’ ότι συνεισφέρουν πολλαπλά στην καθημερινή εξυπηρέτηση μικρών και απομακρυσμένων οικισμών όπου κυρίως δραστηριοποιούνται, ο ημερήσιος τζίρος αυτών των μικροεπαγγελματιών είναι εξαιρετικά χαμηλός.
Μόνο στη Μεσσηνία έχουμε 11 κωμοπόλεις (Θουρία, Πεταλίδι, Μεθώνη, Αρφαρά, Κοπανάκι, Μελιγαλάς, Χανδρινού, Λογγά, Βλαχόπουλο, Βαλύρα) και δεκάδες χωριά, οι μικροεπαγγελματίες των οποίων θα πληγούν σοβαρά από μια τέτοια ρύθμιση και θα αναγκαστούν να κλείσουν, εξαλείφοντας κάθε δυνατότητα για τους νέους της υπαίθρου να αναλάβουν τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση ή να δραστηριοποιηθούν συμπληρωματικά με την αγροτική τους δραστηριότητα στον τόπο τους.
Το θέμα αυτό επανήλθε από την Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κα Πετραλιά με την εγκύκλιο Α.Π. ΔΙΑΣΦ/Φ9/39/123485/1-12-2008, που εκδόθηκε με το πρόσχημα των……διευκρινήσεων και για την οποία είχα καταθέσει την με Α.Π. 16635/24-03-2009 Ερώτηση. Η εγκύκλιος αυτή μετά τις έντονες αντιδράσεις είχε «παγώσει» μέχρι την ημέρα των εκλογών.
Κύριε Υπουργέ,
Σας παρακαλώ να εξετάσετε το θέμα με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία, δεδομένου ότι η στήριξη της περιφέρειας και η αποτροπή της ερήμωσης της υπαίθρου είναι από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησής μας. Ρυθμίσεις όπως παραπάνω, την οποία επιχειρεί η απερχόμενη Διοίκηση του ΟΑΕΕ να θέσει σε ισχύ πραξικοπηματικά και χωρίς νομοθετική κάλυψη, μπορεί μεν να του αποφέρουν κάποια προσωρινά έσοδα, θα έχουν όμως πολύ σοβαρότερες και δυστυχώς μόνιμες συνέπειες για την οικονομική και κοινωνική οργάνωση, την καθημερινότητα πολλών χωριών και κωμοπόλεων της περιφέρειας».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου