12.11.09

Χριστουγεννιάτικα δώρα: Τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων θα μειώσουν τις δαπάνες τους εξαιτίας της κρίσης, αν και το 80% αυτών δεν φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους.!!!


Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να περιορίσουν τις δαπάνες τους στις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων εν μέσω οικονομικής κρίσης και να προτιμήσουν χρήσιμα και οικονομικά δώρα, σύμφωνα με μελέτη της εταιρίας συμβουλευτικών υπηρεσιών Deloitte που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι έμποροι επίσης θα πρέπει να ενταχθούν στο εορταστικό κλίμα, καθώς οι καταναλωτές συνηθίζουν πλέον να προσέχουν το πορτοφόλι τους.
Οι κάτοικοι της Ευρώπης θα σφίξουν τη ζώνη ξανά, αλλά ο ρυθμός της ύφεσης είναι βραδύς: οι δαπάνες για τα δώρα, τη διατροφή και τις εξόδους αναμένεται να μειωθούν κατά 3,8% στο σύνολο της γηραιάς ηπείρου, έναντι 6% το 2008. Αν οι δαπάνες μειώνονται κατά 6,3% στη δυτική Ευρώπη, αυξάνονται κατά 0,7% στην ανατολική πλευρά της.

Η μείωση θα είναι λιγότερο έντονη στη Γαλλία, όπου οι καταναλωτές προβλέπουν να περιστείλουν τις δαπάνες τους κατά 3,5%, μετά το -5,1% στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς του 2008. Οι περιορισμοί θα είναι πιο έντονοι στις χώρες που έχουν περισσότερο πληγεί από την κρίση όπως η Ισπανία (-9,1%), η Βρετανία (-17,4%) και κυρίως η Ιρλανδία (-22,4%).
Κάθε πολίτης της Ευρώπης θα δαπανήσει κατά μέσο όρο 700 ευρώ (650 ευρώ στη Γαλλία).
Στη δυτική Ευρώπη, οι καταναλωτές θα προσφέρουν λιγότερα δώρα αλλά πιο ακριβά (10 στη Γαλλία έναντι μιας μέσης αξίας 42 ευρώ). Στην ανατολική Ευρώπη, οι καταναλωτές θα είναι γενικά πιο γενναιόδωροι, καθώς διακατέχονται από την επιθυμία να προσεγγίσουν το δυτικό τρόπο ζωής.
Τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων θα μειώσουν τις δαπάνες τους εξαιτίας της κρίσης, αν και το 80% αυτών δεν φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους.
Η μελέτη διεξήχθη σε 18 χώρες και σε δείγμα 17.567 ερωτηθέντων, ηλικίας 18 ετών και άνω, την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου