7.11.09

Έκτακτο Συνέδριο ΝΔ - Ομιλία Αντώνη Σαμαρά !


Με σύνθημά του την «ελπίδα για το μέλλον», μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς στο Έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ. «Βρίσκομαι να σας μιλήσω για ελπίδα και προοπτική, χειροπιαστη ελπίδα και συγκεκριμένη προοπτική, δεν ήρθα να σας μιλήσω για μένα, ούτε για τα λάθη του παρελθόντος», είπε.
Τόνισε πως «πρώτα πρέπει να αναθαρρήσει η δική μας η ψυχή να μετατρέψουμε την ήττα σε εφαλτήριο επίθεσης» και εκτίμησε ότι «μπορούμε πολλά περισσότερα απ΄ όσα χάσαμε. Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα του λαού να δώσουμε νέα πνοή στη Δημοκρατία».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η παράταξη δεν έφτασε τυχαία στο αποτέλεσμα των εκλογών, υπογράμμισε δε, πως «δεν είμαστε εδώ για να γκρινιάξουμε, είμαστε για να μιλήσουμε για τις προπτικές της αναγένησής μας, να πάψουμε να κρύβουμε τις ιδέες μας, να πάψουμε να φοβόμαστε μην μας κακοχαρακτηρίσουν ο αντίπαλοί μας».
«Φοβόμαστε να υπεραπιστούμε καμιά φορά τις ιδέες μας. Ο ρόλος της μεσαίας τάξης, η αγάπη για την πατρίδα. Παντού, πριν ξεσπάσει η κρίση, όλη η κουβέντα γινόταν για ανταγωνιστικότητα κόντρα στην κρατικιστική λογική. Δεν μπορεί αλλού οι φιλελεύθερες ιδέες να κερδίζουν τις κοινωνίες και οι σοσιαλιστές να βρίσκονται σε πτώση και στην Ελλάδα να υφιστάμεθα τις συνέπεις μιας βαριάς ήττας. Η ήττα μπορεί να μετατραπεί σε σύντομη παρένθεση» είπε.
Έκανε λόγο για «ανταγωνιστικότητα παντού, «διάχυση της ανάπτυξης» και «ευκαιρίες για όλους» τα οποία, όπως τόνισε, είναι τα προτάγματά του.
«Ο κοινωνικός φιλελευθερισμος παντρεύει την αναπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο κ. Σαμαράς, διευκρινίζοντας πως «η πραγματική ανάπτυξη είναι αυτή, που αυτοτροφοδοτείται, ενώ χαρακτήρισε «αοριστίες των σοσιαλιστών τα περί πράσινης ανάπτυξης, που δεν είναι ούτε πράσινη, ούτε ανάπτυξη».
Αναφέρθηκε δε, στην παγκοσμιοποίηση λέγοντας ότι είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να αποδομήσουν τα έθνη. Παρέπεμψε στον Μιτεράν, τη Θάτσερ, τον Ανδρέα Λεντάκη και τον Οδυσσέα Ελύτη, λέγοντας ότι «η αγάπη για την δκιά τους πατρίδα ήταν το κοινό τους στοιχειο».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ, είπε πως είχε την τύχη να θητεύσει δίπλα σε μεγάλους ηγέτες, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ευάγγελος Αβέρωφ «που πούλησε την περιουσία του για να κρατήσει όρθια τη ΝΔ».
«Ο Καραμανλής μού έμαθε να κοιτάω μακριά, όπως κοιτούσε εκείνος, όταν έβαζε την Ελλάδα στην ΕΕ. Προτείνω να συνδυάσουμε τις παρακαταθήκες και τη σοφία αυτών των δυο ηγετών», είπε.
Χαρακτήρισε δε, «ψεύτικο» το δίλημμα, να κρατήσουμε τις διαχρονικές αξίες, ή να ενστερνιστούμε σύγχρονες αντιλήψεις ζητώντας από τους νεοδημοκράτες να το απορρίψουν. «Πρέπει να συνθέσουμε αυτά τα δύο» είπε.
Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για εκδικητικότητα και για φοροεπιδρομή στη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το κάλεσε να γνωρίζει ότι «θα βρει την επόμενη ηγεσία της ΝΔ, όποια κι αν είναι αυτή, δυναμικά μια γροθιά μαζί του».
«Δεν καλούμαστε απλώς να βγάλουμε τον νέο υποψήφιο πρωθυπουργό, αλλά αυτόν που θα μας οδηγήσει στη νεά μεταπολίτευση. Μόνο όποιος κερδίσει τη μάχη των ιδεών, μπορεί να κερδίσει τη μάχη της πολιτικής. Απαιτείται εκ βάθρων αλλαγή στο κράτος», τόνισε ο κ. Σαμαράς διευκρινίζοντας πως δεν θέλει «κράτος νυχτοφύλακα, ή επιχειρηματία, ή θεραπαινίδα των ισχυρών, αλλά κράτος που θέτει κανόνες».
Αναφέρθηκε στην εκλογή του προέδρου από τη βάση, λέγοντας ότι στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ η εκλογή από τη βάση επιβλήθηκε από πάνω, ενώ στην περιπτωσή της ΝΔ επιβλήθηκε από τη βάση. Ζήτησε ακολούθως να γίνει συνέδριο θέσεων και αρχών ως το Μάρτιο προκειμένου «να αναδιοργανωθουμε,να δώσουμε λόγο στα μέλη μας. Φωνή στα μέλη λόγο στη βάση».
Χαρακτήρισε πηγή δύναμης και σφραγίδα ενότητας την αλληλεγγύη ανάμεσα στους νεοδημοκράτες, προτείνοντας αναβάθμιση του ρόλου των νέων και των γυναικών.
«Ο πήχης του δημοσίου ήθους θα πάει πολύ ψηλά για να μην επαναληφθούν συμπεριφορές που πλήγωσαν την παράταξη, και μηδενική ανοχή σε φαινόμενα, που πλήγωσαν όλους και αφορούν πολύ λίγους», είπε και πρόσθεσε πως «πάνω από τους μισούς απ΄όσους δεν μας ψήφισαν, στράφηκαν στην αποχή. Αυτοί δεν προσχώρησαν σε άλλη παράταξη, και είναι περισσότεροι από όσους έφυγαν. Δεν μπορούμε να κυνηγούμε οριακούς ψηφοφόρους, όταν αδειάζουν οι δεξαμενές της δικής μας παράταξης», αναφερόμενος στο παράδειγμα των εκλογών στις ΗΠΑ, «όπου στη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών η Κλίντον υποστήριξε ότι έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στον ευκαιριακό ψηφοφόρο και είχε μαζί της και τα ΜΜΕ. Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να χάνουμε τον μόνιμο και να κυνηγάμε τον ευκαιριακό. Είμαστε κεντροδεξιό κόμμα δεν θα μετακινηθούμε προς το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσουμε ταλαντευόμενους ψηφοφόρους. Τα μεγάλα κόμματα κερδίζουν πείθοντας την κοινωνία, όχι ξεγελώντας οριακούς ψηφοφόρους. ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα και μας φτάνει. Δεν χρειαζόμαστε δεύτερο».
Κλείνοντας, πρότεινε να διαλέξουν οι νεοδημοκράτες αυτόν που τους εκφράζει περισσότερο:
«Σκεφτείτε ποιός μπορεί να εκφράσει τις παραδοσιακές αξίες, να φέρει πίσω τον πυρήνα των οπαδών, που χάσαμε, ποιός θα πει "όχι" σε ένα σχέδιο Ανάν, όπως είπε ο Καραμανλής. «Όποιος και να βγει, η ενότητα είναι πάνω απ΄ όλους μας».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου