12.11.09

EΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Της Νάντιας Γιαννακοπούλου για τις καταστροφές από το Χαλάζι και για τους εποχικούς !!


Προς την κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Μεγάλες ζημιές υπέστησαν από πρωτοφανή χαλαζόπτωση μεγέθους καρυδιού οι καλλιέργειες και ιδιαίτερα ο ελαιόκαρπος την 11/11/09 σε χωριά των Δήμων Παπαφλέσσα, Νέστορος και Πύλου του νομού Μεσσηνίας. Ιδιαίτερα επλήγησαν από το χαλάζι τα χωριά Βλαχόπουλο, Γλυφάδα, Μυρσινοχώρι, Πλάτανος, Ίκλαινα, Κορυφάσιο, Παπούλια κ.α.
Οι ζημιές που προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση σε πολλές περιοχές ανέρχονται σε ποσοστό μέχρι και 80% της παραγωγής και εκτείνονται σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων. Οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι ζημιές έχουν καταστρέψει την παραγωγή τους.
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Τι πρόκειται να πράξει η Κυβέρνηση για την αποζημίωση των παραγωγών των άνω περιοχών που επλήγησαν, δεδομένου ότι οι ίδιες περιοχές είχαν πληγεί πάλι από χαλαζόπτωση, πάγο και φωτιές το 2007 και 2008;
Αθήνα, 12.11.2009 Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΑΝΤΙΑ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του πολίτη

Η εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων πυροσβεστών σε όλη τη χώρα παραμένει ακόμη μια εκκρεμότητα από τις πολλές που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση στον τόπο. Παρότι δόθηκαν πολλές δεσμεύσεις για την παύση του καθεστώτος εργασιακής ομηρίας που οι συνθήκες ημι-απασχόλησης και όχι μόνο δημιουργούν, το βασικότερο πρόβλημά τους παραμένει άλυτο.
Αξίζει να επισημανθεί ότι οι εποχιακοί πυροσβέστες είναι ένας κλάδος εργαζομένων από άρτια εκπαιδευμένους υπαλλήλους, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας παλιότερα, που υπάρχει εδώ και 30 χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται σχετικά με την αποκτηθείσα εργασιακή τους εμπειρία. Αποτελούν τους οργανικούς εγγυητές της προστασίας της ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του δασικού πλούτου της χώρας που έγινε στόχος εγκληματικών ενεργειών πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.
Η ελληνική επικράτεια ως γνωστόν έχει κατά καιρούς υποστεί τρομερές καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να χορηγήσει αποζημιώσεις. Η μονιμοποίηση των εποχιακών πυροσβεστών εκτός του ότι αποτελεί δίκαιο αίτημα των ενδιαφερομένων είναι και σοβαρή επένδυση στις υποδομές πρόληψης και καταστολής κάποιων, έστω και μερικώς, από τις καταστροφές αυτές.
Οι χιλιάδες εποχιακοί πυροσβέστες πανελληνίως και οι, περίπου, 100 του Ν. Μεσσηνίας επιδιώκουν τη μονιμοποίηση τους σε συναφείς υπηρεσίες 12μηνης λειτουργίας, όπως η πολιτική προστασία, η δασοπροστασία κ.α. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυρόσβεσης – Διάσωσης με κατηγορηματικό τρόπο, ακόμη, επιζητά τον διαχωρισμό τους από τους εργαζομένους με προγράμματα STAGE και με υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να υλοποιήσει το αίτημα των εποχιακών πυροσβεστών;
2. Η εργασιακή αποκατάσταση θα είναι στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου και, αν όχι, με ποια κριτήρια θα επιλεγούν αυτοί;

Αθήνα, 12.11.2009 Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΑΝΤΙΑ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου