21.12.09

Πέθανε ο Χρήστος Λαμπράκης


Τέλος εποχής. Έφυγε σε ηλικία 75 ετών ο Χρήστος Λαμπράκης.
Πριν από μερικές ημέρες είχε υποβληθεί σε επιτυχημένη επέμβαση καρδιάς.
Μάλιστα, οι θεράποντες ιατροί του αρχικά ήταν πολύ αισιόδοξοι για την επέμβαση, καθώς εκτιμούσαν ότι θα μπορούσε να του προσφέρει παράταση ζωής για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα.
Ωστόσο, μία ενδονοσοκομειακή λοίμωξη επιβάρυνε τον ήδη καταπονημένο οργανισμό του Χρήστου Λαμπράκη. Παρουσίαζε επί μέρες υψηλό πυρετό, του χορηγούνταν ισχυρά αντιβιοτικά αλλά δεν άντεξε..Το 2002 είχε άλλη μια μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του με εκτεταμένο έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς και άτυπες κλινικές εκδηλώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου.
ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΩΝΑΣΕΙΟΥ..
Ο Χρήστος Λαμπράκης εισήχθη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στις 24 Νοεμβρίου 2009 λόγω βαρυτάτης καρδιακής ανεπάρκειας τελικού σταδίου και συνυπαρχόντων πολυσυστηματικών προβλημάτων.
Ο Χρ. Λαμπράκης υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης συσκευής υποστήριξης αριστερής κοιλίας της καρδιάς στις 30 Νοεμβρίου 2009. Έκτοτε νοσηλευόταν στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και κατέληξε λόγω προϊούσης πολυοργανικής ανεπάρκειας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Χρήστος Δημητρίου Λαμπράκης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934.
Ο Χρήστος Λαμπράκης σπούδασε στην Αγγλία και στην Ελβετία, υπηρέτησε στο Ναυτικό και αφού εργάστηκε ως δόκιμος δημοσιογράφος στο «Βήμα» ανέλαβε τη διεύθυνση των εφημερίδων και των περιοδικών όταν, το 1957, πέθανε αιφνιδίως ο πατέρας του.
Στα πενήντα και πλέον χρόνια που ακολούθησαν, ο Χρήστος Λαμπράκης δημιούργησε πάνω από 20 εβδομαδιαία και μηνιαία έντυπα.
Ο Χρήστος Λαμπράκης δημιούργησε επίσης το πρώτο μουσικό κέντρο διεθνών διαστάσεων της χώρας στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής.
Ενα άλλο δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη και άλλα εκκολάπτονται σήμερα σε άλλες ελληνικές πόλεις.
Ο ίδιος, το 1991, δημιούργησε το ίδρυμα που φέρει το όνομά του, έναν κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό με τον υψηλό στόχο «να διαμορφώσει τον ανανεωτικό πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα». Ηταν ο πρώτος εκδότης στην Ελλάδα που, το 1997, πέρασε τα έντυπά του στην ηλεκτρονική ενημέρωση.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛ
Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη με άφατη θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του. Ο εκλιπών υπήρξε συνεχιστής αλλά και ανανεωτής της πρωτοποριακής δημιουργίας του πατέρα του Δημήτρη στον χώρο της έντυπης, αντικειμενικής εκδοτικής ενημέρωσης, που άρχισε το 1922 και συνεχίζεται αδιάλειπτα ως τις ημέρες μας, πάντοτε υπηρετώντας τη Δημοκρατία, την αλήθεια και την πρόοδο στην Ελλάδα.
ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ
Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του εκδότη Χρήστου Λαμπράκη, το πρωί της Δευτέρας, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.
Σε μήνυμά του ο κ. Κάρολος Παπούλιας σημειώνει: «Η πολυετής και δημιουργική δραστηριότητα του Χρήστου Λαμπράκη στο χώρο του Τύπου έδεσε τη ζωή του με τη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου. Το πάθος του για τον πολιτισμό αφήνει στην Ελλάδα μια ανεκτίμητη κληρονομιά, το Μέγαρο Μουσικής, το έργο ζωής του.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους».
Ο Πρωθυπουργός, δήλωσε:
Ο Χρήστος Λαμπράκης υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα της δημόσιας ζωής του τόπου. Με την παρουσία του σφράγισε την πορεία της δημοσιογραφίας, των ΜΜΕ και του πολιτισμού. Η συμβολή του στα Γράμματα και τις Τέχνες ήταν μεγάλη. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής.
Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Ένας από τους κορυφαίους του ευρύτερου δημόσιου βίου, ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης, έφυγε σήμερα το πρωί. Πάλεψε σε δύσκολα χρόνια και πέτυχε πολλά. Αφήνει πλούσιο έργο και πολυσήμαντα δημιουργήματα, όπως ο ομώνυμος Δημοσιογραφικός Οργανισμός και το ομώνυμο Ίδρυμα.
Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατό του και συλλυπούμαι τους οικείους και τους συνεργάτες του».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου