2.12.09

Δημήτρης Κουσελάς -‘Έμπρακτη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων με το πρώτο νομοσχέδιο της νέας Κυβέρνησης.


Στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Οικονομική Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς αναφέρθηκε στα εξής :
«Το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα αποτελεί την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την έμπρακτη απόδειξη για το πώς αντιλαμβάνεται και υλοποιεί τις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Με αυτό το νομοσχέδιο χαράσσουμε σαφή διαχωριστική γραμμή με τις πολιτικές της Ν.Δ, πολιτικές που οδήγησαν 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας στα όρια της φτώχειας και στην απόγνωση...

Εμείς, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την οικονομία, δεν λέμε μεγάλα λόγια. Κάνουμε έργα. Με αυτό το νομοσχέδιο, υλοποιούμε μια βασική προεκλογική μας δέσμευση, που κοστίζει πάνω από 1 δις ευρώ και καλύπτει φτωχούς οικογενειάρχες, μισθωτούς, χαμηλοσυνταξιούχους, αγρότες, ευάλωτες κατηγορίες, πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας. ‘Ίσως όχι όλους όσους θα θέλαμε. Αλλά εδώ, πέραν του ανυπέρβλητου δημοσιονομικού περιορισμού, υπεισέρχεται και το σοβαρό πρόβλημα του εντοπισμού των πραγματικών (και όχι των«μαϊμού») δικαιούχων τέτοιων ενισχύσεων, που οφείλουν να είναι σαφώς στοχευμένες, σε μια χώρα όπου βασιλεύει η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή.
Δεν παρέχουμε, βέβαια, τη λύση στη φτώχεια και στην αναγκαία εισοδηματική αναδιανομή. Δεν εξαντλούμε με την έκτακτη εισφορά την αναγκαία «κοινωνική ευθύνη» των ισχυρότερων επιχειρήσεων, που είναι ζήτημα πολύ ευρύτερο και σοβαρό, ούτε φιλοδοξούμε εδώ να λύσουμε τα προβλήματα των χαμηλών μισθών.
Η μεγάλη διαφορά, όμως, της πολιτικής μας είναι η πολιτική ανατροπή που πραγματοποιεί το ΠΑΣΟΚ. Έχει μεγάλη σημασία από ποιους τα παίρνεις και σε ποιους τα δίνεις. Το στίγμα της πολιτικής μας, όχι τόσο το μέγεθος του συγκεκριμένου επιδόματος. ’Ετσι πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα και η υπόλοιπη Αριστερά. Να στηρίξει και να αγωνιστεί για τη διεύρυνση των πολιτικών αναδιανομής…»
Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι «Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια πρώτη και άμεση απόδειξη της τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ, με την εφαρμογή μιας εντελώς διαφορετικής και σαφώς δικαιότερης λογικής μοιράσματος ωφελειών και επιβαρύνσεων. Πότε, αλήθεια, τόλμησε η προηγούμενη κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες, αναδιανέμοντας 1 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας; Πότε, αλήθεια, έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση 1 δισ. ευρώ επιπλέον στην Παιδεία, πότε ενίσχυσε τόσο τις δημόσιες επενδύσεις, όπως κάνει η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τον πρώτο Προϋπολογισμό της και μάλιστα σε τόσο αντίξοες συνθήκες;
Και όσοι μιλούν για... «χαράτσια» στους μόλις 60.000 κατόχους ατομικής (το τονίζω, ατομικής...) περιουσίας αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, μάλλον δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης, ούτε την ανάγκη να δείξουν και οι έχοντες έμπρακτα την κοινωνική τους αλληλεγγύη στους μη έχοντες. Θέλουν το κράτος-προστάτη και γενναιόδωρο αιμοδότη σε πόρους και υποδομές για τις δικές τους δουλειές, υπηρεσίες και συμφέροντα, δεν θέλουν όμως να συνεισφέρουν αυτά που τους αναλογούν στο δημόσιο ταμείο. Δεν τους αδικώ: έτσι έμαθαν να σκέφτονται και να πορεύονται με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, που έστελναν τον λογαριασμό στα συνήθη φορολογικά υποζύγια, έτσι σκέφτονται!
Μόνο που έφτασε ο καιρός να ...ξεμάθουν! Πρέπει, επιτέλους, σ’ αυτό τον τόπο να εισφέρουν και αυτοί που έχουν τα περισσότερα, αν θέλουμε να έχουμε δημόσια αγαθά, υποδομές, κοινωνική πολιτική, κοινωνική αλληλεγγύη. Και είναι πρώτιστο καθήκον, αλλά και τιτάνιο έργο της Κυβέρνησής μας να διασφαλίσει ότι αυτό όντως θα ισχύσει. Αλλιώς, δεν θα μπορούμε να μιλάμε για αναδιανομή εισοδήματος και κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα μας!
Με το νομοσχέδιο αυτό κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Δίνουμε μια ανάσα, δεν λύνουμε όλα τα προβλήματα. Το κύριο είναι πως υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης και η ευαισθησία και η βούληση και το σχέδιο να προχωρήσει σε τομές για μια δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου, σε πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, παρά τους σοβαρούς περιορισμούς και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Ήδη, άλλωστε, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα επιχειρηθεί η αναγκαία ευρύτερη αναδιανομή..»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου