15.12.09

Δήμαρχος Σπάρτης – Δεν παραιτούμαι


Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σπαρτιατών το συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε να ζητήσει την παραίτηση του δημάρχου της πόλης, Σαράντου Αντωνάκου, διότι όπως επισημαίνουν, για μακρύ χρονικό διάστημα αδυνατεί λόγω ασθένειας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.
Το συμβούλιο έφτασε στην απόφαση αυτή ύστερα από αίτημα που είχε κατατεθεί στο Δήμο Σπαρτιατών από ομάδα πολιτών. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρήστος Πλειώτας εξέφρασε την άποψη ότι το αίτημα αυτό θα έπρεπε να είχε τεθεί στον νομάρχη Λακωνίας και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου προκειμένου να συζητηθεί ευρύτερα.
Το νομαρχιακό συμβούλιο Λακωνίας εξέδωσε σήμερα ψήφισμα, στο οποίο, αφού διευκρινίζει ότι είναι αναρμόδιο όργανο, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι "το Δ.Σ. Σπαρτιατών, ως αρμόδιο κυρίαρχο όργανο του δήμου όφειλε σε περίπτωση δυσλειτουργίας του δήμου, να ζητήσει με απόφασή του:..

1, Την παραίτηση του δημάρχου & 2. Επί μη υποβολής της, την ενεργοποίηση των διατάξεων αντικατάστασής του από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, λόγω αδυναμίας εκτέλεσης των καθηκόντων του. Αυτό δεν έγινε. Προφανώς ή γιατί δεν υπήρχε πρόβλημα κατά την άποψή τους, ή γιατί πίστευαν πως μπορούσαν να αναπληρώσουν το κενό. Στερείται, λοιπόν, τουλάχιστον σοβαρότητας η όποια προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών για πράξεις ή παραλείψεις του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον πρόεδρό του σε τρίτους & μάλιστα αναρμόδιους".
Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Σπαρτιατών Σαράντος Αντωνάκος, αφού αναφέρει ότι το δημοτικό συμβούλιο "δύναται να εκφράζει θέση για οποιοδήποτε θέμα αφορά το Δήμο", επισημαίνει πως "εμπλέκοντας και θεσμικούς παράγοντες συζητήθηκε επανειλημμένα το θέμα της παραίτησής μου από τη θέση του δημάρχου στην οποία με επέλεξαν οι δημότες, παρ' ότι μετά τον Απρίλιο του 2008 επανήλθα στα καθήκοντά μου και εγώ ο ίδιος στη συνέχεια έθεσα το χρονοδιάγραμμα της παραίτησής μου".
Ο κ. Αντωνάκος κάνει λόγο για προσβλητικές και συκοφαντικές προς αυτόν τοποθετήσεις συμβούλων της παράταξής του και επισημαίνει: "Ενημερώνω τους δημότες ότι η παραίτηση ενός δημάρχου γίνεται με υπευθυνότητα και με απόφαση του ιδίου και ποτέ κάτω από συνθήκες που τον προσβάλλουν"

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου