11.6.09

Έρχεται ….καύσωνας αυξήσεων σε κινητά, καύσιμα και τσιγάρα

Θερινό πακέτο φορολογικών μέτρων προωθεί η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να βρει έσοδα ύψους 3 - 3,5 δισ. ευρώ ώστε να μειώσει το έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους.Θερινή φοροεπιδρομή σε κινητά, καύσιμα και τσιγάρα!!

Μεταξύ των πρώτων μέτρων που αναμένεται να εφαρμοστούν είναι η αύξηση

κατά 10% ως 20% των τελών κινητής τηλεφωνίας, η άνοδος των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και στα τσιγάρα, ανεξαρτήτως τιμής, ενώ αναμένεται να εφαρμοστεί νέο σύστημα τεκμηρίων για εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, ακινήτων και σκαφών αναψυχής.

Ακόμη, θα επιβληθεί ειδικός φόρος και στα καρτοκινητά, αλλά εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο αυτός θα εφαρμοστεί.

Επίσης, εξετάζεται η επέκταση της ρύθμισης για την αυτοπεραίωση με αύξηση του ορίου τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων, για την υπαγωγή σε αυτήν, από τις 300.000 στις 500.000-600.000 ευρώ και η επέκταση της ρύθμισης για την περαίωση για τη χρήση του 2007.

Σε δεύτερη φάση θα υπάρξει νέο πακέτο, με έμφαση στη φορολόγηση των ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΤΑΚ ή την επιβολή κλιμακωτών συντελεστών, επαναφέροντας ουσιαστικά τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που έχει καταργήσει.

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται και το «πάγωμα» για δεύτερη συνεχή χρονιά των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων όλων των ασφαλιστικών ταμείων πλην του ΟΓΑ, με ότι συνέπειες θα έχει αυτό για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, ανοικτό είναι το θέμα της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων, από την οποία το υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Καμπάνα από Βρυξέλλες για τις επιδοτήσεις των αγροτών

Κοινοτικό πρόστιμο συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στη χώρα μας για κακοδιαχείριση αγροτικών ενισχύσεων και δυσλειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των κοινοτικών επιδοτήσεων, στο ελαιόλαδο, το βαμβάκι, τη σταφίδα και τα εσπεριδοειδή. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από ελέγχους

που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα του ελαιολάδου, του βαμβακιού, της σταφίδας και των εσπεριδοειδών για τα οικονομικά έτη 1999 - 2004. Να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία τα συνολικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας για κακοδιαχείριση αγροτικών ενισχύσεων και δυσλειτουργία του ΟΣΔΕ, υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκης για το θέμα ανέφερε ότι: «Το πρόστιμο αυτό που αφορά 1999 – 2004, αφορά περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.». Όσον αφορά στην κατάσταση σήμερα ο υπουργός τόνισε τα παρακάτω: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χειρίζεται με ευαισθησία το ΟΣΔΕ και όπως ξέρετε οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά και οι συνταξιούχοι απαλλάσσονται της καταβολής χρημάτων για τις αιτήσεις που υποβάλλουν στις Ενώσεις. Η διαδικασία έχει ομαλοποιηθεί παρ’ όλες τις προσπάθειες κάποιων να εκμεταλλευτούν τους αγρότες. Θέλω να τονίσω ότι όποιος συνεχίζει να χρησιμοποιεί μεθόδους εις βάρος του αγροτικού κόσμου θα στέλνεται στον εισαγγελέα.»

Δήμοι – Παίρνουν την δεύτερη δόση ΣΑΤΑ

Η δεύτερη δόση των πιστώσεων της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) έτους 2009, ύψους 189.665.000 ευρώ, κατανέμεται στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ της χώρας, ύστερα από απόφαση του υφυπουργού, Θαν. Νάκου. Στην παραπάνω κατανομή έχει συμπεριληφθεί ποσό ύψους 62.500.000 ευρώ, το οποίο αφορά στην απόδοση υπολειπόμενης πίστωσης έτους 2008.

Οι δικαιούχοι φορείς θα χρησιμοποιήσουν τις πιστώσεις της ΣΑΤΑ αποκλειστικά για έργα και επενδυτικές δραστηριότητες και θα γνωστοποιούν άμεσα τα σχετικά έργα στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Περιφερειών προκειμένου να ελεγχθεί αυστηρά η πιστή εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

(Καπνο)απαγόρευση και με..... τετραψήφιο τηλέφωνο καταγγελιών

Σε αναλυτική παρουσίαση των μέτρων για την απογόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους προχώρησε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους εργασιακούς χώρους- δημόσιους και ιδιωτικούς- ενώ δεν προβλέπεται καν καπνιστήριο.

Στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης) των οποίων το εμβαδό ξεπερνά τα 70 τετραγωνικά, υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης ειδικού χώρου για καπνιστές ο οποίος θα διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που θα εκτείνεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή.

Ο χώρος αυτός θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές εξαερισμού και θα καταλαμβάνει το πολύ το 30% του συνολικού χώρου του καταστήματος.

Για τα μαγαζιά άνω των 300 τετραγωνικών ο χώρος για τους καπνιστές μπορεί να καταλαμβάνει έως και το 40% του συνολικού χώρου.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων των οποίων το εμβαδό είναι μικρότερο των 70 τετραγωνικών μέτρων θα πρέπει να επιλέξουν αν το μαγαζί τους θα είναι και καπνιστών ή μη και να προμηθευτούν την ειδική άδεια από τον Δήμο στον οποίο ανήκουν. Ωστόσο αν αργότερα θελήσουν, θα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν το κατάστημα τους από καπνιστών σε μη καπνιστών ή το αντίστροφο.

Ολοκληρωτική είναι η απαγόρευση του καπνίσματος σε πλοία, τρένα και ταξί.

Από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η διαφήμιση προϊόντων καπνού μέσω γιαγαντοαφισσών και γενικότερα υπαίθριας διαφήμισης.

Επιπλέον, σε έναν τετραψήφιο αριθμό (ο οποίος θα ανακοινωθεί προσεχώς) οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν πιθανές παραβάσεις του νόμου ώστε άμεσα να κινητοποιείται ο ελεγκτικός μηχανισμός.

"Τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά και θα επιβάλλονται από την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών Ελέγχου του υπουργείου Υγείας" όπως επισήμανε ο ο Δ. Αβραμόπουλος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου