13.1.10

Συνέντευξη Τύπου Γ. Παπανδρέου για τις 100 πρώτες ημέρες της Κυβέρνησης


Χρονιά ιστορικών αλλαγών με τον πολίτη στο επίκεντρο χαρακτήρισε το 2010 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 πρώτων ημερών της νέας κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε αμέσως το δίλημμα "ή τώρα ή ποτέ" και έδωσε την απάντηση ότι για την κυβέρνηση η επιλογή είναι μία και σαφής: "Αταλάντευτα τώρα", ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει μερεμέτια και φτιασιδώματα αλλά μεγάλες αλλαγές και ανατροπές.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η εικόνα που αντίκρισε η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε φαντασία ενώ το έλλειμμα και το χρέος είναι χωρίς προηγούμενο.
Σε διεθνές επίπεδο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν εκφράσεις εναντίον της χώρας μας οι οποίες ξεπερνούν κάθε ανεκτό όριο και οι οποίες, όπως τόνισε, τον ενοχλούν και προσβάλλουν βαθύτατα όλους τους Έλληνες. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι είναι η Ελλάδα εκείνη η οποία έδωσε αφορμή για τέτοιου είδους σχόλια τα οποία αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά...

Δεν πρέπει, ανέφερε επίσης, να μεταφέρουμε σε τρίτους τις δικές μας ευθύνες για να λύσουμε τα προβλήματα αλλά να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι από την ανευθυνότητα και την απραξία των προηγούμενων ετών, προχωράμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις.
Τις 100 πρώτες ημέρες ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έλυσε όλα τα προβλήματα και δεν απέφυγε τα λάθη. Υποσχέθηκε πάντως ότι η κυβέρνηση θα γίνεται όλο και καλύτερη και θα συνεχίσει το δύσκολο δρόμο "με ορθοπεταλιά", όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο επόμενο διάστημα, όπως τόνισε, η κυβέρνηση θα ανοίξει δύο νέα μέτωπα τα οποία θα αφορούν το πολιτικό σύστημα με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και το σχέδιο Καλλικράτης. Επίσης θα κατατεθεί σύντομα το νομοσχέδιο που θα αφορά τους νόμιμους μετανάστες.
Κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία ότι ως κυβέρνηση φοβήθηκε το πολιτικό κόστος και δεν προχώρησε στα θέματα αυτά και υπογράμμισε ότι εκείνοι που σήμερα διαμαρτύρονται με κραυγές, κάνουν σα να μην έχουν κυβερνήσει τη χώρα ή ότι δεν καταλαβαίνουν.
Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου λόγω των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα κάλεσε και όσους επικρίνουν σήμερα, να πάμε μαζί στις μεγάλες αλλαγές και ανατροπές που έχει ανάγκη η χώρα.
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι στην πρόθεση των αλλαγών αυτών θα υπάρξουν αντιδράσεις αλλά όπως υπογράμμισε: "οι πολίτες μας εξέλεξαν για να προχωρήσουμε σε τομές" και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει απέναντι στα κακώς νοούμενα κεκτημένα τα οποία δρουν σε βάρος του λαού, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση θα έχει πετύχει το στόχο της να κάνει πιο περήφανους τους Έλληνες.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα σχόλια περί απραξίας, ασυνεννοησίας και σύγχυσης που επικρατούν στην κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν είναι αυτή η εικόνα της κυβέρνησης και ότι κάποιος παρακολουθεί μόνο τηλεόραση ή διαβάζει εφημερίδες μπορεί όντως να δημιουργήσει αυτή την εικόνα.
Σε ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η αλλαγή είναι πολύ σημαντική ώστε αξίζει να δαπανηθεί χρόνος, ενώ πρόσθεσε ότι με την επιλογή αυτή θέλησε να στείλει δύο μηνύματα: Το πρώτο ότι κανένας δεν πρόκειται να ξεφύγει από την αξιολόγηση και το δεύτερο ότι τα υπουργεία δεν είναι φέουδα κάθε υπουργού και πρόσθεσε ότι κι αυτές, οι ίδιες σημερινές κυβερνητικές δομές είναι αναχρονιστικές και θα αλλάξουν.

Σε ερώτηση για το κλίμα πανικού που φαίνεται να υπάρχει και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι εύκολη η δημιουργία πανικού μέσω των τηλεοράσεων και των εφημερίδων και πρόσθεσε ότι ζητάει σοβαρότητα από όλους ώστε να μη διαμορφωθεί ένα κλίμα μιζέριας και γκρίνιας. "Δέχομαι τη σοβαρή κριτική" ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ήδη αποδείξαμε πως διορθώνουμε τα λάθη μας. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με διαρροές περί δυσφορίας του Μεγάρου Μαξίμου σε ορισμένες πρωτοβουλίες υπουργών ή αντιδράσεις βουλευτών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα ακολουθήσει την τακτική του κ. Καραμανλή που εμφανιζόταν να δυσφορεί μονίμως. "Δεν με εκφράζουν τέτοιες διαρροές" τόνισε, αποδοκιμάζοντας τους υπευθύνους και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι άνθρωπος της πράξης και "όταν υπάρχει πρόβλημα καθόμαστε το συζητάμε και το λύνουμε".
Ερωτηθείς για την πρόταση για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης ο κ. Παπανδρέου απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας ότι ο λαός τον Οκτώβριο ψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ ψήφισε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και κυβέρνηση για μεγάλες αλλαγές. Πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση για ευρύτερες συναινέσεις προκειμένου να προωθηθούν οι μεγάλες αλλαγές, αλλά απέρριψε το μοίρασμα της εξουσίας. Δεν χρειάζονται άλλα σχήματα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αλλά η πολιτική βούληση όλων να συμβάλλουν στο τιτάνιο έργο το οποίο ανέλαβε η κυβέρνηση. Σημείωσε πάντως τη θετική ανταπόκριση που βρήκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο θέμα της διαφθοράς.
Σε ερώτηση εξάλλου για το ενδεχόμενο να βρει η κυβέρνηση μπροστά της αντιδράσεις και διαδηλώσεις ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μέσα από τη διαβούλευση και τον διάλογο πιστεύει ότι η αίσθηση του επείγοντος θα γίνει δεκτή από όλους. Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει πως ορισμένα πράγματα πρέπει να γίνουν και η κατεύθυνση που επιλέξαμε είναι εθνική προτεραιότητα και όχι κομματική.
Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι έχει τακτικές επαφές με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για τον οποίο είπε ότι είναι πάντα κεφάλαιο για τη χώρα και με τον οποίο ανταλλάσουν απόψεις για πολλά θέματα. Ερωτηθείς για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Βουλή αλλά και για το αν ο πολίτης αισθάνεται σήμερα ασφαλής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο πολίτης σήμερα αισθάνεται πολύ ασφαλέστερος από ότι πριν από λίγους μήνες. Και για την βομβιστική επίθεση στη Βουλή τόνισε ότι πρόκειται για ενέργεια του κοινού ποινικού δικαίου, όπως και άλλες προηγούμενες, οι οποίες υπονομεύουν την εικόνα της χώρας.
Επίσης ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τον ελληνισμό της διασποράς ο οποίος όπως τόνισε πονάει τον τόπο του, ειδικότερα βλέποντας και ακούγοντας τις εκφράσεις που διατυπώνονται σε βάρος της Ελλάδας. Ο ελληνισμός της διασποράς, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ξέρει ότι η Ελλάδα μπορεί διαφορετικά και ότι ο ίδιος (ο ελληνισμός) θα συμβάλλει στην προσπάθεια της χώρας παρέχοντας και πολιτική στήριξη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου