21.1.10

Τι κρίμα – Μας τελειώνουν οριστικά ….. οι 48χρονοι συνταξιούχοι


Θα καταργηθούν τα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση ή εθελούσια έξοδο προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος.«Θα πρέπει και στο μέλλον να απορρίψουμε κάθε τέτοιο εγκληματικό μέτρο που έχει δημιουργήσει τρομακτικό πρόβλημα στο ασφαλιστικό μας σύστημα», τόνισε.
Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι μπαίνει τέλος και στο καθεστώς 48χρονων συνταξιούχων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τονίζοντας ότι «αν τίθεται θέμα υγείας υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες που θα μπορούν να αξιοποιηθούν».
Ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με τη πορεία του διαλόγου για το ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την αισιοδοξία του
για τα αποτελέσματα της Ειδικής Επιτροπής, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια να μην γίνουν αλλαγές» ενώ δεσμεύτηκε ότι στις 2 Φεβρουαρίου θα δοθεί ο πλήρης κατάλογος με τις προτάσεις όλων των επιστημόνων και των φορέων.
Ακόμα επανέλαβε την αναγκαιότητα της επιβολής κοινωνικού πόρου για τις ανάγκες της ασφαλιστικής κάλυψης, ενώ τόνισε κατηγορηματικά: «Θα αποκλείσουμε πελατειακές παρεμβάσεις ή "ρισκαδόρικη" αξιοποίηση κεφαλαίων και θα εξασφαλίσουμε ότι θα προστατευτούν και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος».
Αναφερόμενος στις πιθανές ροές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, ο υπουργός Εργασίας, αφού τόνισε ότι «πρώτη πηγή είναι η τριμερής», έδωσε έμφαση στην διεύρυνση του συστήματος ασφαλισμένων, στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και στη μείωση της εισφοροκλοπής που φτάνει, όπως είπε, στα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις καταστάσεις του ΙΚΑ.
Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, 250.000 επιχειρήσεις είναι οφειλέτες προς το ΙΚΑ, με μεγαλύτερο την ΟΑ που χρωστά 600 εκατ. ευρώ, τα χρέη του ΙΚΑ φθάνουν στα 11 δισ. ευρώ, ενώ μόνο οι οφειλές του προς τον ΟΑΕΔ είναι 6 δισ. και άλλα 2 δισ. ευρώ στον ΟΕΚ.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρουμάνης, δήλωσε ότι «το μόνο διαπραγματεύσιμο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το μεταβατικό στάδιο για την αύξηση των ορίων ηλικίας».
Όπως ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης, το θέμα των ορίων ηλικίας χειρίζεται «ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου που είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την ΕΕ», προσθέτοντας ότι «εκείνο που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ανατροπή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που έχουν θεμελιωθεί ή θα θεμελιωθούν τα επόμενα χρόνια».
Zougla.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου