20.1.10

Νάντια Γιαννακοπούλου - Ερώτηση Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ανασυγκρότηση του ΟΚΧΕ και λειτουργία της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ»


Ως γνωστόν, ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ) ανέλαβε τη σύνταξη και τήρηση του Εθνικού Κτηματολογίου, μέσω της εταιρίας ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ. Η εταιρία αυτή, κατά κύριο λόγο, ανέλαβε τη διεκπεραίωση του προγράμματος κτηματογραφήσεων με τη συνδρομή και ιδιωτών-γραφείων μελετών, στα οποία ανατέθηκε, κατόπιν δημόσιων διαγωνισμών, η εκπόνηση προγραμμάτων κτηματογράφησης.
Παρά το γεγονός, ότι ο ως άνω Οργανισμός με τη συνεπικουρία της Ανώνυμης εταιρίας Κτηματολόγιο ΑΕ και των αναδόχων γραφείων μελετών, κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης,..
υπέπεσαν σε πληθώρα σφαλμάτων και παραλείψεων (πολλές φορές ένεκα προχειρότητας ή και εξαιτίας έλλειψης εμπειρίας και τεχνογνωσίας του επιτόπιου μελετητή), οι οποίες αποτυπώθηκαν στα κτηματολογικά βιβλία με τις πρώτες εγγραφές (συγκεκριμένα αυτά με τις υφιστάμενες εγγραφές των λειτουργούντων Υποθηκοφυλακίων) και μολονότι ο ισχύων Νόμος παρέχει τη δυνατότητα στον ΟΚΧΕ, ύστερα από εισήγηση της Κτηματολόγιο ΑΕ, να προβαίνει σε οίκοθεν ή ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερομένου διόρθωση των σφαλμάτων, ανακαλώντας την διαπιστωτική πράξη περαίωσης της κτηματογράφησης, (παρ. 1 εδ. Ε του άρθρου 18 του Ν. 2664/1998), σύμφωνα με πληροφορίες και επώνυμες καταγγελίες ο ως άνω Οργανισμός συστηματικά και σκόπιμα δεν προβαίνει στη διόρθωση αυτών (σημειωτέον δε πως καθ’όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, ο ΟΚΧΕ έχει προβεί στην ανάκληση διοικητικών του πράξεων, σε μόνο 3 περιπτώσεις).
Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, σε πλείστες περιπτώσεις προφανέστατων σφαλμάτων στις πρώτες εγγραφές, οφειλόμενα στην αποκλειστική υπαιτιότητα του οργανισμού και των αναδόχων του έργου της κτηματογράφησης, η νομική υπηρεσία της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, αντί να εισηγηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες την οίκοθεν διόρθωση του σφάλματος με τη νόμιμη διαδικασία, παραπέμπει αδικαιολόγητα τους θιγόμενους πολίτες στα πολιτικά δικαστήρια, αφενός υποβάλοντας τους τοιουτοτρόπως σε αδικαιολόγητο κόπο, έξοδα και απώλεια χρόνου και αφετέρου αυξάνοντας τον όγκο των υποθέσεων των ήδη βεβαρυμένων Δικαστηρίων.Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως όλα τα ανωτέρω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της χρηστής διοίκησης που θα πρέπει να διαπνέει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και επιβάλει αναπόφευκτα την οίκοθεν διόρθωση των σφαλμάτων που προκλήθηκαν κατά την εκτέλεση της δημόσιας εξουσίας. Στο προκείμενο παράδειγμα φαίνεται πως η ίδια η διοίκηση αντί να στηρίξει την επίλυση προβλημάτων που η ίδια δημιούργησε, αποποιείται των ευθυνών της.
Κατόπιν αυτών ερωτάται η κ. Υπουργός,
1. 1. Προτίθεται να λάβει μέτρα ανσυγκρότησης του ΟΚΧΕ, ώστε να καταστεί οργανισμός με ουσιαστικές αρμοδιότητες, ικανός να επιτελεί το έργο που του έχει ανατεθεί από την κείμενη νομοθεσία και επιλύοντας διαφορές που προκύπτουν με τους πολίτες;
2. 2. Πρόκειται να ελέγξει τη λειτουργία υπηρεσιών της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, ώστε να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και ευθύνη τα αιτήματα των πολιτών κάθε φορά που γίνεται παραπομπή των υποθέσεων στα Δικαστήρια;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου