26.1.10

ΟΑΕΔ - Πολιτικές για την ανεργία και την απασχόληση


Πολιτικές για την ανάσχεση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης θα εφαρμόσει ο ΟΑΕΔ, που θα ενεργοποιηθούν κατά το παρόν έτος, ως η πρώτη δέσμη μέτρων ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι οκτώ κατευθύνσεις μέτρων ενεργητικής πολιτικής είναι συνοπτικά οι παρακάτω:
1. Προγράμματα τετραετούς επιδότησης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι του ύψους του βασικού μισθού για την ενίσχυση της καθαρής αύξησης των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης, με έμφαση στους ανέργους νεανικής ηλικίας και τις μικρές επιχειρήσεις, με υποχρέωση διατήρησης της απασχόλησης μετά τη λήξη της επιδότησης και με τις απαραίτητες πρόνοιες και ασφαλιστικές δικλείδες για την αποφυγή απολύσεων και υποκατάσταση των ήδη εργαζομένων...

- Εκτιμούμενος αριθμός ωφελουμένων 1ης φάσης: 60.000 άνεργοι
- Προϋπολογισμός για 4 έτη: 750 εκατ.
2. Προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων για την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων, με έμφαση στους επαπειλούμενους εργαζόμενους, σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας με βάση την υποβολή τεκμηριωμένου επιχειρησιακού σχεδίου από την επιχείρηση ή ομάδες επιχειρήσεων και με τις απαραίτητες πρόνοιες και ασφαλιστικές δικλείδες, για την αποφυγή αναίτιας προσφυγής σε συστήματα διαθεσιμότητας, εκ περιτροπής εργασίας, και γενικότερα εκ των προτέρων μείωσης της απασχόλησης.
- Εκτιμούμενος αριθμός ωφελουμένων 1ης φάσης: 75.000 άτομα
- Προϋπολογισμός: 200 εκατ.
3. Προγράμματα κοινωνικής / κοινωφελούς εργασίας, με έμφαση στις ομάδες ανέργων με ιδιαίτερες δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας (μακροχρόνια άνεργοι, γυναίκες αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, ανειδίκευτοι και ημι-ειδικευμένοι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας, κλπ.), καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
4. Προγράμματα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, με έμφαση και ειδικά κίνητρα για τους ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας, ιδιαίτερα όσους είναι πλησίον της συνταξιοδότησης.
5. Ειδικά κλαδικά προγράμματα μετατροπής του επιδόματος εποχικής ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, με έμφαση σε κίνητρα για τη διεύρυνση της περιόδου λειτουργίας των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα.
6. Ολοκληρωμένα τοπικά σχέδια απασχόλησης για περιοχές σε κρίση, με έμφαση στις περιφέρειες με ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα ανεργίας, βασισμένα σε τοπικά δίκτυα υποστήριξης, αποτελούμενα από φορείς των κοινωνικών εταίρων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του τρίτου τομέα της οικονομίας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
7. Προγράμματα εναλλασσόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και στη συνέχεια επιδοτούμενης απασχόλησης για τους τομείς της πράσινης ανάπτυξης, με έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους σχετικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας (πχ. περιβάλλον, ΑΠΕ, διαχείριση απορριμμάτων, κλπ.) σε συνεργασία με το υπ. Περιβάλλοντος, την τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς του τρίτου τομέα της οικονομίας.
8. Καινοτόμα προγράμματα για την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης, με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες και στους τομείς της πράσινης και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Ο ΟΑΕΔ είναι η δημόσια αρχή και η κεντρική δομή διαχείρισης των πολιτικών αυτών. Με βάση την αρχή αυτή θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συνεργασία, μέσω προγραμματικών συμφωνιών ή συμπράξεων, για την υλοποίηση των πολιτικών, με φορείς των κοινωνικών εταίρων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και του τρίτου τομέα της οικονομίας, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, που ενεργοποιούνται ή μπορούν να ενεργοποιηθούν, για την καλύτερη δυνατή παροχή και την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Τα παρακάτω αποτελούν πλαίσιο και κατευθύνσεις πολιτικής, υπό την έννοια ότι η εξειδίκευσή τους, όπου κριθεί σκόπιμο, μπορεί να οδηγήσει σε προγράμματα συνδυασμού των μέτρων αυτών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου