9.1.10

Αυξήσεις φόρων σε καπνό και αλκοολούχα ποτά, πλην κρασιού


Με τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής και τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης για τα καπνικά προϊόντα και τα αλκοολούχα ποτά.
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα βιομηχανοποιημένα καπνά αυξάνεται στην πλέον ζητούμενη τιμή από 57,5%, που είναι σήμερα, σε 70%, ενώ στα αλκοολούχα ποτά αυξάνεται κατά 20%. Εξαιρείται το κρασί, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του οποίου διατηρείται στο μηδέν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η επιβάρυνση λόγω του φόρου στο πακέτο 20 τσιγάρων, που πωλείται σήμερα 2 ευρώ, ανέρχεται στα 0,19 ευρώ και στο πακέτο των 20 τσιγάρων που πωλείται σήμερα 3,20 ευρώ (που είναι και τα τσιγάρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση) η επιβάρυνση είναι 0,41 ευρώ.
Στα αλκοολούχα ποτά η επιβάρυνση ανά φιάλη ουίσκι είναι 0,91 ευρώ, για το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά, είναι 0,45 ευρώ, ενώ για τη φιάλη μπύρας από 0,009 έως 0,002 ευρώ. Η ισχύς των διατάξεων για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα αρχίζει από την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, ενώ για τα ποτά από χθέςΠαρασκευή, 8 Ιανουαρίου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου