21.2.10

Οι Νέοι Αγρότες καλωσορίζουν τους …Νέους Αγρότες.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ καλωσορίζει τους 8.500 περίπου Νέους Αγρότες, σχεδόν το σύνολο των υποψηφίων, από τους τέσσερις κύκλους του 2009, που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών 2007-2013.Η ΠΕΝΑ, στις 27 Ιαν 2010, με την..... δυσάρεστη επέτειο συμπλήρωσης ενός χρόνου από την πρόσκληση του ΥπΑΑΤ (είχε γίνει 27 Ιαν 2009), χωρίς έκδοση κάποιας απόφασης πρόσφερε το βήμα σε όσους Νέους ήθελαν.
Εκεί οι ενδιαφερόμενοι νέοι και νέες άκουσαν την κα Υπουργό ΑΑ&Τ να λέει ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ πρέπει να ζητήσει συγνώμη για τον εμπαιγμό και την καθυστέρηση στην υλοποίηση των όρων της από 27/1/2010 Πρόσκλησης για υποβολή υποψηφιοτήτων για Νέους Γεωργούς...
Μετά την ενημέρωση και από την Υπουργό ΑΑ κα Κ. Μπατζελή, για την κατάσταση και τις δυνατότητες, εξέδωσαν ψήφισμα το οποίο σαφέστατα αναγράφει ανάμεσα στις οκτώ παραγράφους του:
ΕΝΤΑΞΗ για όλους τους «εν δυνάμει νέους γεωργούς».
Το από 18/2/2010 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι προς την σωστή κατεύθυνση και την επιθυμητή διέξοδο (ΕΝΤΑΞΗ για όλους) όπως καταγράφηκε στις 27-1-2010, από τις νέες και νέους, που προσελκύσθηκαν στα αγροτικά επαγγέλματα.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών υποστηρίζει την μεγάλη ανάγκη για προσέλκυση νέων στα αγροτικά επαγγέλματα και για την αύξηση του Μέτρου 112, αυξάνοντας τον αρχικό σχεδιασμό στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης-ΠΑΑ 2007-2013, που μέχρι και σήμερα έχει εγγεγραμμένα 305.000.000 €, για προσέλκυση 12.000 νέων στα αγροτικά επαγγέλματα, μέχρι και το 2013.
Η ΠΕΝΑ επισημαίνει την ανάγκη να υπάρχει συνέχιση του προγράμματος προσέλκυσης Νέων στα αγροτικά επαγγέλματα και στα επόμενα μέχρι το 2015 έτη, με κατ’ αρχήν ένταξη (ώστε να λειτουργούν ως αγρότες) και ακολούθως με ενεργοποίηση όλης της προβλεφθείσας στην πρόσκληση εφ άπαξ ενίσχυσης (πριμ πρώτης εγκατάστασης), ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα επαρκή και κατά προτεραιότητα στους Νέους Αγρότες Σχέδια Βελτίωσης.
Ο ρυθμός της Δημόσιας Διοίκησης δεν ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου (προηγούμενη προκήρυξη Νέων Γεωργών 2006) και είχε καθυστέρηση πέραν του έτους στην πρόσκληση 2009. Απαιτείται ΑΜΕΣΗ έκδοση αποφάσεων ένταξης γιατί τα χρέη πνίγουν τους Νέους Αγρότες πριν προλάβουν να ενταχθούν στην αγροτική παραγωγική διαδικασία (οι αποφάσεις έπρεπε να βγουν τον Ιούλιο 2009).
Η ΠΕΝΑ περιμένει πρόσκληση από το ΥπΑΑΤ για συμμετοχή στα «καυτά» θεσμικά θέματα που απασχολούν το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Η Κοινωνική Διαβούλευση του Ζαπείου και η ηλεκτρονικές Δημόσιες Διαβουλεύσεις δεν μπορούν να είναι επαρκείς λόγοι για την μη ισότιμη αντιμετώπιση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (νόμος 3147/2003) agroschannel

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου