10.2.10

Φουντώνουν …τα Καρναβάλια στην Μεσσηνία


Σε ρυθμούς καρναβαλιού βρίσκεται και η Μεσσηνία. Δήμοι και πολιτιστικοί σύλλογοι σε πόλεις και χωριά ετοιμάζονται για τις εκδηλώσεις της τελευταίας αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας.• Από τα γνωστότερα καρναβάλια στη Μεσσηνία είναι το καρναβάλι της Μεσσήνης, που φέτος συμπληρώνει 150 χρόνια, σύμφωνα με τους οργανωτές του. Το Σάββατο το πρωί θα ξεκινήσει το παιχνίδι του "Κρυμμένου Θησαυρού". Στις 6 το απόγευμα θα αρχίσει το αποκριάτικο παιδικό πάρτι. Το βράδυ θα ανάψουν οι φωτιές στα δημοτικά διαμερίσματα, γύρω από τις οποίες θα στηθεί τρικούβερτο γλέντι. Στις 9 το βράδυ στη Μεσσήνη θα γίνει ο αποκριάτικος χορός της Δημοτικής Φιλαρμονικής...
Την Κυριακή θα συνεχιστεί το παιχνίδι του "Κρυμμένου Θησαυρού" και στις 5 το απόγευμα στο Αβραμιού, θα αναβιώσει ο παραδοσιακός γάμος από τον τοπικό Σύλλογο Γυναικών. Το βράδυ θα συνεχιστεί το γλέντι γύρω από τις φωτιές στις γειτονιές της Μεσσήνης και στα δημοτικά διαμερίσματα. Την Καθαρά Δευτέρα θα αναβιώσει το έθιμο του απαγχονισμού της "Γριάς Συκούς" από τον Ιμπραήμ πασά και στις 3 μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία με την παρέλαση των αποκριάτικων αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με τον σατιρικό λόγο του βασιλιά Καρνάβαλου.
• Στη Μεθώνη οι εκδηλώσεις για το "Γάμο του Κουτρούλη" ξεκινούν το Σάββατο στις 9 το βράδυ με το προγαμιαίο γλέντι των συμπεθέρων. Την Κυριακή στις 6 το απόγευμα θα παρουσιαστούν τα προικιά της "νύφης". Η τελετή του "Γάμου" θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.
• Στη Νέδουσα θα αναβιώσει την Καθαρά Δευτέρα το παραδοσιακό αγροτικό καρναβάλι και το λαϊκό δρώμενο της "Εβετηρίας". Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί.
• Καρναβαλικές, αποκριάτικες εκδηλώσεις και "κούλουμα" έχουν προγραμματιστεί στην Καλαμάτα και σε πολλούς ακόμη Δήμους της Μεσσηνίας. Αποκριάτικες εκδηλώσεις, με πλούσιο πρόγραμμα, οργανώνει και ο Δήμος Μεγαλόπολης.
Ερα Καλαμάτας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου