17.3.10

Μπατζελή: Εξοφλήθηκαν 1,9 δισ. ευρώ ενιαίας ενίσχυσης σε παραγωγούς

Εξοφλήθηκαν οι παραγωγοί την ενιαία ενίσχυση (συνολικά 1,9 δισ. ευρώ), ενώ μέχρι τα μέσα Μαΐου θα πληρωθούν ενισχύσεις για διάφορα προϊόντα (βαμβάκι, ντομάτα) 215 εκατ. ευρώ, ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης 60 εκατ. ευρώ, ποιοτικά παρακρατήματα 90 εκατ. ευρώ κλπ.. Παράλληλα θα πληρωθούν εκκρεμότητες - υποχρεώσεις προς χιλιάδες παραγωγούς από το 2004 (σχέδια βελτίωσης, επενδυτικά σχέδια κ.α.).Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Κ. Μπατζελή και ο υφυπουργός κ. Μιχ. Καρχιμάκης. Ανακοίνωσαν ακόμη ότι έχουν προωθηθεί τρία νομοσχέδια που αφορούν την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, την αναμόρφωση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και την κατάρτιση μητρώου αγροτών.
Οπως τόνισε η κ. Μπατζελή ο ΕΛΓΑ παραμένει ο κύριος φορέας ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, ενώ συμπληρωματικά θα λειτουργούν το σύστημα ΠΣΕΑ και το υπό ίδρυση Ταμείο Αλληλοβοήθειας στα πλαίσια της ΚΑΠ. Θα καλυφθούν δε και νέες ζημιογόνες αιτίες.
Οσον αφορά τη δημιουργία του μητρώου αγροτών ο κ. Καρχιμάκης ανέφερε ότι σ΄αυτό θα συμπεριληφθούν οι κατά κύριο επάγγελμα. Θα υπάρξει παράλληλα μητρώο εμπόρων- διακινητών αγροτικών προϊόντων στα πλαίσια ίδρυσης ενός διατροφικού Τειρεσία.
Τέλος αλλάζει ο τρόπος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες. Πόσα πάνω από 1500 ευρώ θα καταβάλλονται με δίγραμμη επιταγή, ενώ για ποσά πάνω από 5,5 εκατ. ευρώ θα υπάρχει διασταύρωση και έλεγχος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου