7.4.10

Έβδομη ελληνόφωνη πόλη στον κόσμο η Μελβούρνη

Η Μελβούρνη δεν είναι πλέον η τρίτη ελληνόφωνη πόλη στον κόσμο, αν υπήρξε ποτέ… Αυτό επισημαίνει ο ομογενής Γιώργος Σαλαμούρας, που ασχολείται με στατιστικά ζητήματα, με αφορμή πρόσφατους ισχυρισμούς κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν στη Μελβούρνη, ότι οι Έλληνες της Αυστραλίας ανέρχονται στις 700.000
Ο Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας, Λίντσάϊ Τάνερ, μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης "Γλέντι" του Φεστιβάλ "Αντίποδες", διάβασε μήνυμα του Αυστραλού πρωθυπουργού, Κέβιν Ραντ (μάλιστα το διάβασε και στα ελληνικά), όπου υπογραμμίστηκε πως η ομογένεια της Αυστραλίας ανέρχεται στις 600.000.
Ο κ. Σαλαμούρας επικαλείται όμως, την αυστραλιανή απογραφή του 2006, σύμφωνα με την οποία, μόνο 365.147 πολίτες της Αυστραλίας δηλώνουν ελληνικής καταγωγής.
Κατά τον κ. Σαλαμούρα, αν κάποιος δεν δηλώσει την ελληνική καταγωγή του κατά την απογραφή, την ελληνορθόδοξη πίστη του (αν είναι ορθόδοξος) ή δεν αναφέρει ότι μιλά ελληνικά, τότε δεν θα πρέπει να θεωρείται και Έλληνας.
Από την ίδια απογραφή προκύπτει πως οι Έλληνες της Μελβούρνης ανέρχονται περίπου στις 150.000."Κατ΄ επέκταση", λέει ο κ. Σαλαμούρας, ο ισχυρισμός ότι η Μελβούρνη είναι η τρίτη ελληνόφωνη πόλη στον κόσμο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Μελβούρνη βρίσκεται στην έβδομη θέση.
Προηγούνται κατά σειρά Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Λευκωσία, Λεμεσός και ακολουθούν Μελβούρνη και Σίδνεϊ".
Ενδεχομένως κάποιες πόλεις των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Σικάγο) να έχουν περισσότερους κατοίκους ελληνικής καταγωγής, αλλά στη Μελβούρνη οι περισσότεροι Έλληνες μιλάνε και ελληνικά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου