11.5.10

Μείωση κατά 16,9% του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών την τελευταία Δεκαετία

Κατά 16,9% μειώθηκε τη δεκαετία 2000-2009 το μέσο καθαρό (αποπληθωρισμένο) εισόδημα των Ελλήνων αγροτών, με βάση τα νεώτερα στοιχεία (δεύτερη εκτίμηση) που έδωσε στη δημοσιότητα τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat). Πέρυσι το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε τελικά κατά 0,3%. Η απασχόληση στον αγροτικό τομέα μειώθηκε κατά 2,6%.
Η Eurostat γνωστοποίησε τα οριστικά στοιχεία για τη διαμόρφωση του αγροτικού εισοδήματος και της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με αυτά, η χώρα μας και οι Έλληνες αγρότες κατατάσσονται στις χαμηλότερες εισοδηματικές κλίμακες, καθώς το μέσο καθαρό αγροτικό εισόδημα μειώθηκε την περασμένη δεκαετία κατά 16,9%, τη στιγμή που την ίδια περίοδο το μέσο εισόδημα των Ευρωπαίων αγροτών αυξήθηκε κατά 5,3%......
Το ίδιο χρονικό διάστημα η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα της εγχώριας αγροτικής οικονομίας περιορίστηκε κατά 2,6%. Ποσοστό, που πάντως είναι το χαμηλότερο ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς την περίοδο 2000-2009 η απασχόληση των ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα μειώθηκε κατά 24,9%. Το αυξημένο αυτό ποσοστό έχει να κάνει κυρίως με την κάθετη μείωση του αγροτικού πληθυσμού στα περισσότερα από τα 12 νέα κράτη μέλη της Κοινότητας.
Όσον αφορά στα οριστικά στοιχεία για το 2009, η Eurostat περιόρισε την αύξηση του καθαρού εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών στο +0,3% (η πρώτη εκτίμηση αναφερόταν σε +1%), ενώ το συνολικό μέσο εισόδημα των ευρωπαίων αγροτών περιορίστηκε πέρσι κατά 11,6% (η πρώτη εκτίμηση ήταν της τάξης του -12,2%).
Η περσινή αισθητή μείωση του ευρωπαϊκού αγροτικού εισοδήματος σχετίζεται με την έντονη πτώση των τιμών παραγωγού σε βασικά αγροτικά προϊόντα (-27,1% στα δημητριακά, -24,8% στους ελαιούχους σπόρους, -20,6% στο αγελαδινό γάλα, -16,3% στο ελαιόλαδο, -15,9% στα φρούτα, -10% στις πατάτες κ.α.), αλλά και με τον περιορισμό του όγκου της φυτικής παραγωγής κατά 0,3% και του όγκου της ζωικής παραγωγής κατά 1%, παρά τον περιορισμό του κόστους παραγωγής κατά 6,7% κατά μέσο όρο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου