28.5.10

Ψηφίστηκε το άρθρο 1 του «Καλλικράτη» χωρίς αλλαγές το χωροταξικό

Με ψήφους 156 υπέρ έναντι 112 κατά (σε σύνολο 268 βουλευτών) ψηφίστηκε το άρθρο 1 που αφορά στο χωροταξικό του νομοσχεδίου για την νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε αφού προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου, και του γενικού γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ - στην οποία παρενέβη και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς - με αιχμή δήλωση ενόχλησης εκ μέρους του κ. Πετσάλνικου ότι δεν τηρήθηκε συμφωνία του με τον κ. Τασούλα πως δεν θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας η ΝΔ επί του άρθρου 1.
Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία ο πρόεδρος της Βουλής απευθύνθηκε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως θα πρέπει να τηρούνται τα συμπεφωνημένα προσθέτοντας «στη Μακεδονία ο λόγος τιμής είναι λόγος τιμής».
Απαντώντας ο κ. Τασούλας είπε στον κ. Πετσάλνικο ότι θα συμφωνούσε μαζί του υπό τον όρο ότι επρόκειτο όντως για συμφωνία. «Δεν έκανα συμφωνία. Πράγματι σας είπα ότι δεν θα καταθέσουμε αίτημα. Δεν κλήθηκα όμως να κάνω συμφωνία. Συμφωνία ούτε έγινε, ούτε γίνεται. Τα δεδομένα άλλαξαν και σε κάθε περίπτωση είναι συνταγματικό μας δικαίωμα το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία».
Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Βουλής του είπε: «Σας ενοχλεί πολύ η ονομαστική ψηφοφορία γιατί προεκτείνεται φαίνεται - όλοι το καταλαβαίνουν - το πρόβλημα της ιδιαιτέρας περιφέρειάς σας σε πρόβλημα του ελληνικού κοινοβουλίου».
Απαντώντας ο κ. Πετσάλνικος στον κ. Σαμαρά ανέφερε: «Λυπάμαι πολύ. Γιατί είχαμε μια τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το απόγευμα και μου είπατε ότι "κανείς από τα στελέχη μου δεν μου είπε ότι όντως σας είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία". Ελέγξτε τα στελέχη σας και το κόμμα σας σε τελευταία ανάλυση».
Ο κ. Σαμαράς αν και ζήτησε να απαντήσει, ο κ. Πετσάλνικος του είπε να προηγηθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε ζητήσει νωρίτερα τον λόγο. Ο πρόεδρος της ΝΔ από το έδρανό του απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Βουλής αρνούμενος αυτή τη φορά τον λόγο.
Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής ανέφερε πως αντιλαμβάνεται τα αδιέξοδα και τους πολιτικούς προβληματισμούς της ΝΔ, «εκείνο όμως που έχει σημασία όμως είναι να περιφρουρήσουμε το κύρος και τη τάξη της διαδικασίας». Κατέληξε ζητώντας να προχωρήσει η ονομαστική ψηφοφορία, γιατί - όπως είπε - «η δύναμή όλων μας σε αυτή την αίθουσα δεν είναι η δύναμη της φωνής μας, αλλά η δύναμη της ψήφου μας, όπως αυτή αντικατοπτρίστηκε άλλωστε μέσα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας ΝΔ, Κ. Τασούλας, καταλόγισε στον κ. Πετσάλνικο ότι μετέφερε μη πραγματικές συνομιλίες γιατί - όπως είπε - «βαθύτατα τον έχει πειράξει η ονομαστική ψηφοφορία». «Δεν το περίμενα από σας, αλλά ούτε και να αλλοιώσετε αυτά τα οποία είπαμε και ούτε περίμενα να σας πειράζει η ψήφος που θα δώσετε σε λίγο» πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Πετσάλνικο.
Ανταπαντώντας ο κ. Πετσάλνικος στον κ. Τασούλα, είπε: «Σαφώς έχετε αναφαίρετο δικαίωμα να αλλάζετε τις απόψεις σας και τις αποφάσεις σας. Σε ότι αφορά την δική μου προσωπική ψήφο, σας λέω ότι χθες ξεκίνησα την ομιλία μου λέγοντας πως αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα άλμα στο μέλλον κι ευθύς εξαρχής είπα ότι θα έχει την ψήφο μου όπως και όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου