9.5.10

Στο υπουργικό συμβούλιο αύριο το ασφαλιστικό – Οι 8 μεγάλες αλλαγές

Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, καθιέρωση των 40 ετών ασφάλισης αντί των 37 για πλήρη σύνταξη και περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στις ηλικίες κάτω των 60 ετών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση,
Στο υπουργικό συμβούλιο αύριο το ασφαλιστικό το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να πάρει, αμέσως μετά, το δρόμο για ψήφισή του από τη Βουλή……
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται Το Βήμα της Κυριακής, με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα συνταξιοδοτηθούν οι νέοι ασφαλισμένοι, αυτοί που θα αρχίσουν να εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1ης Ιανουαρίου 2015 και έπειτα.
Ωστόσο το νέο σύστημα θα αφορά και τους ήδη ασφαλισμένους με τον εξής τρόπο: Θα ξεκινήσει σταδιακά να εφαρμόζεται από το 2015. Όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την ημερομηνία αυτή, η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με «μεικτό σύστημα», κατά το ήμισυ με το παλαιό σύστημα και κατά το υπόλοιπο με το νέο.
Δηλαδή, από τα δέκα έτη που λαμβάνονται ως βάση υπολογισμού, τα μισά θα αφορούν το παλαιό σύστημα και τα άλλα μισά τους νέους συντελεστές. Σταδιακά θα αυξάνονται τα χρόνια που θα υπολογίζονται με τον νέο τρόπο, έτσι ώστε ως το 2030 η εφαρμογή του νέου συστήματος να έχει ολοκληρωθεί.
Οι 8 μεγάλες αλλαγές
1. Αυξάνονται από 37 σε 40 τα έτη ασφάλισης για την παροχή πλήρους σύνταξης.
2. Από τον Αύγουστο επιβάλλεται εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
3. Συγχωνεύονται σε τρία τα υφιστάμενα Ταμεία (ΙΚΑ,ΟΑΕΕ,ΟΓΑ).
4. Μειώνεται το ανώτατο όριο των συντάξεων.
5. Μετά το 2015 καμία πρόωρη σύνταξη δεν θα λαμβάνεται σε ηλικία κάτω των 60 ετών.
6. Μειώνεται κατά 6% ετησίως η σύνταξη όσων αποχωρούν μεταξύ 60 και 65 ετών.
7. Αναθεωρείται ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
8. Εισάγονται αυστηρότεροι όροι για τις συντάξεις αναπηρίας.
Συν 200 ευρώ στο δώρο των χαμηλοσυνταξιούχων
Ο κ. Λοβέρδος σε συνέντευξή του στη Realnews αναφέρει ότι με το νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι στο δώρο των συντάξεων μέχρι 700 ευρώ θα προστίθενται 200 ευρώ, προκειμένου να ανακουφιστούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το νομοσχέδιο έχει αξιολογηθεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου