20.5.10

Φώτης Χατζημιχάλης : Η Πελοπόννησος δεν αντέχει άλλες πυρκαγιές

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθές στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα κ. Φώτη Χατζημιχάλη, και στόχο το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών στην πρόληψη ενδεχόμενων πυρκαγιών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Δασικών Υπηρεσιών και των συντονιστικών νομαρχιακών και τοπικών οργάνων της Πελοποννήσου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας έκανε την ακόλουθη δήλωση:…
«Είναι γνωστό σε όλους ότι η Πελοπόννησος έχει πληγεί πολλές φορές από καταστροφικές πυρκαγιές με ανθρώπινα θύματα. Η προσπάθειά μας είναι να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες πρόληψης ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα ή ζημιές σε περιουσίες ή στο ευαίσθητο και όμορφο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Είμαι ευχαριστημένος από τη σύσκεψη γιατί αποδεικνύεται ότι υπάρχει ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και μεγάλο ενδιαφέρον από τις Υπηρεσίες της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και της Περιφέρειας, τις Δασικές Υπηρεσίες και όλους τους άλλους συναρμόδιους φορείς. Όλες αυτές οι υπηρεσίες πρέπει συντονιστούν σε μία ενιαία κατεύθυνση. Στόχος μας είναι να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να προλάβουμε το ενδεχόμενο καταστροφικών πυρκαγιών.
Είναι πολλά και γνωστά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από κάθε υπηρεσία και από κάθε φορέα ώστε να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι για την αντιμετώπιση πιθανού κινδύνου πυρκαγιάς. Υπάρχει προηγούμενη εμπειρία που πρέπει να αξιοποιηθεί. Όλες οι υπηρεσίες τίθενται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην πρόληψη γιατί αν δεν πάρουμε μέτρα πρόληψης, όσα μέτρα κι αν πάρουμε για την καταστολή, θα είναι πάντοτε αργά. Βέβαια αν ξεσπάσει μια πυρκαγιά πρέπει να έχουμε έγκαιρη ενημέρωση και άμεση αντίδραση. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς πρόληψης. Κρίσιμο θέμα επίσης είναι και η έγκαιρη ενημέρωση για κάθε εκδήλωση πυρκαγιάς. Μόνο έτσι μπορούμε να προλάβουμε την εξάπλωσή της και κατ΄επέκταση τους κινδύνους που κρύβει
Ταυτόχρονα, όμως, με τις προσπάθειες των υπηρεσιών πρέπει να υπάρχει και η προσοχή, η ευαισθητοποίηση, η εγρήγορση των πολιτών. Πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η βοήθεια των εθελοντών. Θα συντονιστούμε μαζί τους για να ενισχυθεί αποτελεσματικά η κοινή προσπάθεια.
Η Πελοπόννησος δεν αντέχει άλλες καταστροφικές πυρκαγιές».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου