10.5.10

Αποκαλυπτήρια μνημείου του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στην Αθήνα

Έξω από την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού, στη συμβολή των οδών Μελιδόνη , Ερμού και Ευβούλου, έγιναν σήμερα το απόγευμα, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων κ.Νικήτα Κακλαμάνη και του προέδρου της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών Βενιαμίν Αλμπάλα, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για το Ολοκαύτωμα, το οποίο σχεδίασε η γλύπτρια, Ντιάννα Μαγκανιά.
Το μνημείο, αναπαριστά ένα μαρμάρινο διαμελισμένο Άστρο του Δαβίδ, που συμβολίζει το πλήγμα που υπέστη ο Εβραϊσμός της Ελλάδας από τους Ναζί.
"Οι ακμές του διαμελισμένου Αστεριού του Δαβίδ δείχνουν προς τα σημεία του ορίζοντα όπου οι εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας αφανίστηκαν", λέει η Ντιάννα Μαγκανιά….
Τα αποκομμένα τρίγωνα βρίσκονται διάσπαρτα σε μικρές ακανόνιστες αποστάσεις γύρω από το ακέραιο κεντρικό τμήμα, αναφορά στον πυρήνα που επέζησε, για να συνεχίσει την ιστορική πορεία των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας.
"Το σύγχρονο γλυπτό είναι μνημείο, αλλά και μνήμα για όσους δεν αξιώθηκαν δικό τους τάφο", ανέφερε ο Βενιαμίν Αλμπάλας, πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών .

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου