3.5.10

Άσχημα τα νέα για το λάδι

Δεδομένη αποτελεί πλέον η αυξημένη παραγωγή ελαιόλαδου της Ισπανίας – της πρώτης ελαιοπαραγωγικής χώρας στο κόσμο – η οποία εκτιμάται ότι θα πλησιάσει ή και θα υπερβεί τα επίπεδα των 1.400.000 τόνων. Έτσι, οι διαθέσιμες ποσότητες ελαιολάδου, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πλέον σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες οποιασδήποτε κατανάλωσης-ζήτησης.
Πάντως, παρά το γεγονός του αυξημένου όγκου της παραγωγής, από πλευράς ποιότητας υπάρχει αισθητό πρόβλημα με τα ισπανικά ελαιόλαδα. Έτσι, τόσο στην ισπανική, αλλά και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου – της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης – εμφανίζεται αυτή την περίοδο ένα σημαντικό άνοιγμα στην ψαλίδα μεταξύ των τιμών παραγωγού των καλών ποιοτικά εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και του κοινού παρθένου και του λαμπάντε....
Στη χώρα μας οι εμπορικές πράξεις των τελευταίων δύο εβδομάδων ήταν εξαιρετικά περιορισμένες με τις τιμές για τα καλά ποιοτικά λάδια να κινούνται γύρω από την περιοχή των 2,40 ευρώ το κιλό και για τα χαμηλότερης ποιότητας έξτρα παρθένα ελαιόλαδα γύρω στα 2,30 ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές ex factory στην Ισπανία εμφάνισαν ανοδική τάση στα εξαιρετικά παρθένα, ανεβαίνοντας από την περιοχή των 2,15 ευρώ το κιλό, στα 2,20. Τα παρθένα συνέχισαν να κινούνται οριακά κάτω από τα 1,90 ευρώ το κιλό, ενώ οι βιομηχανικοί άσοι κινούνται πλέον στην περιοχή των 1,65 ευρώ το κιλό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου