27.5.10

Θεραπευτική αγωγή με χάπια αντί για ενέσεις θα μπορούν να παίρνουν πλέον οι ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Σε μορφή χαπιών, αντί για ενέσεις που χρησιμοποιούνται εδώ και 20 χρόνια, θα μπορούν να παίρνουν από το 2011 τα φάρμακά τους οι πάσχοντες από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ). Οι ασθενείς αυτοί θα παίρνουν 5 χάπια για μία εβδομάδα ανά εξάμηνο, πράγμα που θα τους προσφέρει μια αλλαγή στην ποιότητα ζωής.
Ουσιαστικά τα χάπια θα επιτυγχάνουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις ενέσεις, δηλαδή επιβράδυνση της αναπηρίας από ΣΚΠ σε ποσοστό περίπου 30%, ενώ οι ασθενείς δεν θα είναι αναγκασμένοι να υποστούν τις αρνητικές συνέπειες των ενέσεων, τις οποίες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ακόμη και καθημερινά. Βραχυπρόθεσμα αναμένονται και άλλα σκευάσματα σε μορφή χαπιών, τα οποία θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επιβράδυνση της αναπηρίας της νόσου ΣΚΠ.Οι νέες από στόματος θεραπείες της ΣΚΠ παρουσιάστηκαν στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σκλήρυνσης κατά Πλάκας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου -καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ, Αναστάσιος Ωρολογάς, οι νέες θεραπείες θα είναι πιο εύληπτες από τις υπάρχουσες οκτώ ενέσιμες θεραπείες που χρησιμοποιούνται εδώ και 20 χρόνια για την αντιμετώπιση της νόσου. Ωστόσο εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς σχετικά με την ασφάλεια των νέων θεραπειών, οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν τον Ιούνιο από τους Οργανισμούς Φαρμάκων στην Αμερική και την Ευρώπη.
Προς το παρόν δεν προβλέπεται χειρουργική θεραπεία της νόσου αλλά οι επιστήμονες ευελπιστούν πως στα επόμενα δέκα χρόνια θα μπορεί να θεραπευτεί η νόσος με τη χρήση βλαστοκυττάρων.
Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα πάσχουν από ΣΚΠ 10.000 ενήλικα άτομα ηλικίας 20-40 ετών και η νόσος είναι συνηθέστερη σε γυναίκες 30 ετών για ορμονικά αίτια. Τα συμπτώματα είναι άτυπα και πολλές φορές μπορεί να περάσουν μέχρι και τρία χρόνια για να γίνει οριστική διάγνωση. Όπως ανέφερε ο κ. Ωρολογάς ανάμεσα στα συμπτώματα της νόσου είναι μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια που κρατάει πάνω από 24 ώρες αδυναμία στο χέρι ή το πόδι, διαταραχές της όρασης (διπλωπία ή θολή όραση), πρόβλημα συγκράτησης ούρων ή στυτική διαταραχή στους άνδρες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου