2.5.10

Τα νέα μέτρα για την οικονομία - ασφαλιστικό

Ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 36,4 δισ. ευρώ για μία τριετία, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να δανείζεται απρόσκοπτα και να λάβει τη χρηματοδοτική στήριξη απο την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Τόνισε δε ότι στο δίλημμα κατάρρευση ή χρεοκοπία της χώρας, επιλέξαμε να σώσουμε τη χώρα.
Το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων:
Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ απο 21% σε 23%, απο 10% σε 11% και απο 5% σε 5,5%, αύξηση κατά 10% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, αύξηση των φόρων πολυτελείας κατά 10%, έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και φορολόγηση των αυθαιρέτων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης η δραστική περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα, για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων,το δώρο του Πάσχα θα είναι 250 ευρώ, το επίδομα της αδείας 250 ευρώ και το δώρο Χριστουγέννων 500 ευρώ και θα χορηγούνται σε μικτές αποδοχές που δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ το μήνα.
Παράλληλα περικόπτονται περαιτέρω κατά 8% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 3% οι μισθοί των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ που δεν έχουν επιδόματα.
Για τις συντάξεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το επίδομα Πάσχα θα είναι 200 ευρώ, το επίδομα άδειας 200 ευρώ και το δώρο Χριστουγέννων 400 ευρώ και θα χορηγούνται σε συντάξεις που δεν ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ το μήνα.
Επίσης, μειώνονται οι υψηλές συντάξεις με την επιβολή εισφοράς ΛΑΦΚΑ, ενώ αναστέλλεται η χορήγηση της 2ης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης και παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις για την 3ετή περίοδο του προγράμματος.
Οπως είπε ο υπουργός, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης νέο ασφαλιστικό νόμο, αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς με την αύξηση του ορίου απολύσεων και τη μείωση των αποζημιώσεων, αύξηση της ελάχιστης περιόδου εισφορών απο τα 37 στα 40 έτη έως το 2015, περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξησης του ελάχιστου ορίου στα 60 έτη, μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3 και εφαρμογή της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια απο το 2011 και έως το 2013.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα θα έχει φέτος ύφεση 4% και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν απο το 2011.
Οπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τις δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και οι οποίες είναι επίπονες για τους πολίτες, η χώρα θα μπορέσει να εξασφαλίσει τον απρόσκοπτο δανεισμό και την επιβίωσή της, ενώ τίθενται και οι βάσεις για τις μεγάλες αλλαγές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου