26.5.10

Κήρυξαν τον …πόλεμο σε Facebook και Google

Μια μέρα μετά την οξύτατη επίθεση του Αυστραλού υπουργού Επικοινωνιών στη «Γκουγκλ» (Google), τη σκυτάλη πήρε η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία που κατηγόρησε την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Φέισμπουκ» (Facebook) ότι αποκρύπτοντας πληροφορίες εμποδίζει την εξερεύνηση εγκλημάτων, που συνδέονται με χρήστες του.
Η αυστραλιανή αστυνομία διαμαρτύρεται γιατί, όπως υποστηρίζει, το Facebook αρνείται να τούς δώσει πληροφορίες για τους χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, κάθε φορά που ερευνούν ένα έγκλημα.
Το θέμα πρόκειται να απασχολήσει αστυνομικούς από όλο τον κόσμο, που θα συγκεντρωθούν αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον. Την Αυστραλία θα εκπροσωπήσει ο υπαρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Νιλ Γκάχαν. "Αν δεν υπάρξει συνεργασία του Facebook με την αστυνομία, στο μέλλον θα έχουμε και άλλες απώλειες ζωών", είπε ο κ. Γκάχαν.
Στην Αυστραλία, σύμφωνα με την αστυνομία, δυο κορίτσια έπεσαν θύματα δολοφονίας από "φίλους" που γνώρισαν μέσω του Facebook.
Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή, η μεγάλη αυστραλιανή τράπεζα ΑΝΖ διεξάγει έρευνα, μετά την αποκάλυψη ότι μέλος του προσωπικού της κατασκόπευε τους πελάτες μέσω του Facebook. Υπάλληλος της τράπεζας έφτιαχνε "ψεύτικους" λογαριασμούς στο Facebook, για να μπορεί να συγκεντρώνει στοιχεία για τα οικονομικά "φίλων του" που χρωστούσαν χρήματα στην τράπεζα. Παράλληλα, "αλίευε" κι άλλα προσωπικά στοιχεία, όπως τηλέφωνα και διευθύνσεις και στη συνέχεια τους "κυνηγούσε" για να πάρει τις καθυστερημένες οφειλές τους προς την τράπεζα.
"Θεωρούμε το θέμα αυτό ιδιαίτερα σοβαρό. Διεξάγουμε έρευνες και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν", γνωστοποίησε η τράπεζα.
Στο μεταξύ, χθες οξύτατη επίθεση στην Google εξαπέλυσε ο Αυστραλός υπουργός Επικοινωνιών Στίβεν Κόνροϊ, την οποία χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο παραβάτη του ιδιωτικού ασύλου των πολιτών στην παγκόσμια ιστορία. Αφορμή για το ξέσπασμα του κ. Κόνροϊ έδωσε η ομολογία της Google ότι τα κινητά συνεργεία της υπηρεσίας Street View, τα οποία φωτογραφίζουν κάθε γειτονιά σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο, συνέλεγαν κατά λάθος δεδομένα από ξεκλείδωτα ασύρματα δίκτυα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου