28.5.10

Θύελλα αντιδράσεων – Έκαναν τον τσολιά αφίσα για το gay parade

Εκαναν τον τσολιά αφίσα στο... gay parade της Αθήνας! Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απεικόνιση ενός εθνικού συμβόλου υπερηφάνειας στο πόστερ της διοργάνωσης που πραγματοποιείται για έκτη συνεχή χρονιά στη χώρα μας. Μάλιστα, στην αφίσα με τον τσολιά και με φόντο το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, αναγράφεται: «Γκέι, λεσβίες, αμφί και τρανς είμαστε παντού».
Κάποιοι θεωρούν ότι προσβάλλεται η αισθητική τους και τονίζουν ότι προφανώς προσβάλλει και την αισθητική εκατομμυρίων Ελλήνων. Αλλοι αναρωτιούνται γιατί οι διοργανωτές θέλουν να προκαλέσουν με αυτό τον τρόπο και όχι να πάρουν τον κόσμο με το μέρος τους. Και βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που λένε ότι οι διοργανωτές θα έχουν κέρδος από τον σαματά που θα προκαλέσει το θέμα…
«Πρόκειται για μια μεγάλη κακογουστιά» δήλωσε ο Νίκος Ζερβός, ένας από τους πιο ανατρεπτικούς Ελληνες σκηνοθέτες. Οπως διευκρίνισε, σχολιάζει το εικαστικό μέρος της αφίσας, χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση.
Ορμώμενος από το σλόγκαν «Είμαστε παντού», ο Γιάννης Ζουγανέλης δήλωσε εξοργισμένος στην «Εspresso»: «Ο Αγνωστος Στρατιώτης όμως, δεν είναι παντού! Θα έπρεπε να σκεφθείτε πολύ για να τον καλέσετε ή να τον προκαλέσετε!»
Η Βάσια Τριφύλλη είχε τη δική της αιρετική άποψη: «Είναι ακραίο για οποιονδήποτε χρησιμοποιούσε τον τσολιά και τον Αγνωστο Στρατιώτη, ανεξάρτητα ομοφυλοφιλίας ή ετεροφυλίας, ή οτιδήποτε. Νομίζω όμως ότι το έκαναν επίτηδες ακραίο, για να δείξουν ότι ομοφυλόφιλοι υπάρχουν παντού. Αλλά παντού, ανεξάρτητα αν δεν το κοινοποιούν, ανεξάρτητα αν δεν το τοιχοκολλούν. Είναι τελείως δικαίωμά τους να το πούνε ή να μην το πούνε. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι ακραίος συμβολισμός. Ομως κάπως πρέπει να το παλέψουν και αυτοί. Προκατάληψη υπάρχει. Θα μπορούσε να βγει ποτέ ένας τσολιάς και να πει ότι είναι ομοφυλόφιλος; Χρισττέ μου! Θα τον σκότωναν. Από τη στιγμή που έχουμε τοποθετήσει τη λεβεντιά των αντρών ή των γυναικών στη σεξουαλική τους ζωή αυτό θα αντιμετωπίζουμε. Εγώ πιστεύω ότι η λεβεντιά είναι αλλού, όχι στο κρεβάτι μας».
Από τους πλέον κλασικούς, καυστικούς πρωταγωνιστές της επιθεώρησης, ο Στάθης Ψάλτης δήλωσε: «Είμαστε σε μια δημοκρατική και ελεύθερη χώρα. Ο καθένας μπορεί να εκφράζεται όπως θέλει, αρκεί να μη θίγεται και να μη θίγει. Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί ο κόσμος σήμερα, δεν υπάρχουν ήθος, αρχή και τάξη».
Το φεστιβάλ που γίνεται υπό την αιγίδα του Athens Pride θα κορυφωθεί το Σάββατο 5 Ιουνίου και ώρα 6.00 μ.μ. με την πολύχρωμη και πολύβουη παρέλαση στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Ξεκίνησε ως ανάμνηση των γεγονότων που συνέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Ιουνίου του 1969, στο Stonewall Inn, ένα δημοφιλές γκέι μπαρ στη Νέα Υόρκη, όπου για πρώτη φορά τραβεστί, γκέι και λεσβίες αντεπιτίθενται στις προσπάθειες καταστολής της ερωτικής τους επιθυμίας και διεκδικώντας με σθένος την ύπαρξή τους.
Ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Βαλλιανάτος μίλησε στην «Εspresso» και απαντάει στους επικριτές της αφίσας… «Η αφίσα είναι κατ’ αρχήν μια ελεύθερη άποψη ενός καλλιτέχνη, αλλά και για έναν καλοπροαίρετο θεατή υποδεικνύει το κωμικό σημείο της πορείας, που είναι κάθε χρόνο το Σύνταγμα. Και το Σύνταγμα ανήκει σε όλους. Οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανς στην Ελλάδα του 2010 είναι πολίτες, που ξέρουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Και παρ’ όλες τις παραφωνίες διάφορων φασιστοειδών έχουν, σύμφωνα με την ελληνική έννομη τάξη, δικαιώματα και υποχρεώσεις».
Ο κ. Βαλλιανάτος καλεί την κυβέρνηση «να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, για ό,τι έχει υποσχεθεί σε αυτό το κομμάτι της κοινωνίας» και διευκρίνισε: «Για να μην ξεχνάμε ότι η κριτική που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στο θέμα αυτό ήταν σκληρή».
Αναφερόμενος στο φεστιβάλ πρόσθεσε: «Σιγά-σιγά συνηθίζουμε στην ιδέα ότι κυκλοφορούν κάθε μέρα ανάμεσά μας λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς. Απλώς, δεν το θυμόμαστε. Το ξεχνάμε. Και πολλοί πληγώνονται, προσβάλλονται και υποφέρουν. Ετσι, λοιπόν, το σύνθημα φέτος είναι: "Είμαστε παντού", όχι για να τρομοκρατηθεί κανένας, αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι γνωρίζουμε τέτοιους ανθρώπους».
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φεστιβάλ συμμετέχουν οι DJ Ζerobank, George Spiliopoulos, Erwin,Τάμτα κ.ά. Γκεστ-σταρ της βραδιάς θα είναι η Ελενα Παπαρίζου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος.
Espresso

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου