9.5.10

Δημοσκοπήσεις σε Βήμα, REAL NEWS και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research, η οποία πραγματοποιήθηκε για «Το Βήμα της Κυριακής» την ημέρα που η Βουλή ψήφισε τη συμφωνία, η πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά με σημαντικό ποσοστό να εξακολουθεί να εκφράζει τη διαφωνία του.
Συγκεκριμένα το 55,2% δήλωσε ότι δέχεται το πακέτο, ενώ το 44,6% το απορρίπτει….
Στο ερώτημα αν αρνούνται τα νέα μέτρα ακόμη και αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, απαντά καταφατικά το 35,6% και αρνητικά το 56,3%, που προτιμά την περικοπή των μισθών και την ύφεση που θα ακολουθήσει από τη χρεοκοπία της χώρας και τη στάση των πληρωμών που συνεπάγεται μια τέτοια κατάσταση.
Παράλληλα το 74,8% τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ποσοστό 71,3% καλεί τα κόμματα να λειτουργήσουν σε κλίμα συναίνεσης, ενώ το 22,2% πιστεύει ότι θα πρέπει να αντιπαρατεθούν δυναμικά στα μέτρα.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προβλέπει αύξηση της κοινωνικής έντασης και των κινητοποιήσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διαδηλώσεις δεν πρέπει να σταματήσουν, παρά τις επιπτώσεις που έχουν στην οικονομία, αλλά και στον τουρισμό με την έκδοση των πρώτων ταξιδιωτικών οδηγιών. Υπέρ των κινητοποιήσεων τάσσεται το 53,2%, ενώ υπέρ της διακοπής τους το 44,3%.
Επίσης, από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο πολιτικό σύστημα, ενώ θεωρεί την κυβέρνηση Παπανδρέου την τελευταία ελπίδα της χώρας για να βγει η Ελλάδα από τα αδιέξοδά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα «από πού προβλέπετε ότι θα προέλθει μια λύση αν δεν σας καλύπτει η κυβέρνηση Παπανδρέου;» το 66% δηλώνει: «Δεν ξέρω, δεν απαντώ».
REAL NEWS
Τον πολιτικό κόσμο θεωρεί υπεύθυνο το 98,6% των Ελλήνων για την κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας MRB για την εφημερίδα "Real News".
Μάλιστα, στη δεύτερη θέση ευθύνης οι ερωτηθέντες τοποθετούν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες με ποσοστό 82,7% και στην τρίτη θέση τον επιχειρηματικό κόσμο με ποσοστό 76%. Εξάλλου, το 53,9% των ερωτηθέντων θεωρεί λάθος τη διαγραφή των τριών βουλευτών από τον Γιώργο Παπανδρέου και το 45,7% τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη.
Όπως γράφει στην εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Hellas, Δημήτρης Μαύρος, στην πρόθεση ψήφου, για πρώτη φορά, με βάση τα διαχρονικά στοιχεία της εταιρίας, καταγράφονται ποσοστά αδιευκρίνιστης τοποθέτησης μεγαλύτερα του 30%, τα οποία φυσικά εκφράζουν τη γενική δυσαρέσκεια προς το πολιτικό σύστημα και λιγότερο τη δυναμική των κομμάτων σε περίπτωση εκλογών. Επόμενες μετρήσεις θα επιβεβαιώσουν τη μονιμότητα του φαινομένου, προσθέτει.
Στους δείκτες "καταλληλότερο πρωθυπουργός", "ικανότητα διακυβέρνησης" κλπ., η κυριαρχία του "κανένας" (37,9%) "κανένα " (45,9%) αντίστοιχα, ενισχύει την απεικόνιση αυτής της δυσαρέσκειας.
Τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι "απογοήτευση" (43,5%), "οργή" (40,8%) και "ντροπή" (34,1%), ενώ μειώνεται η θετική διάθεση για θυσίες, από το 59% του Φεβρουαρίου, στο 31,1% σήμερα.
Οριακά αλλά με πλειοψηφικό ποσοστό (52,2%), οι Έλληνες πιστεύουν ότι με διαφορετικούς χειρισμούς η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 59,1% των πολιτών δηλώνει ότι οι θυσίες που θα γίνουν λόγω της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
Συμπληρωματικά, ένα 45% των πολιτών πιστεύει ότι η όποια βελτίωση θα αρχίσει να φαίνεται "μετά τα δέκα χρόνια" έως "ποτέ", ενώ προσδοκόνται περαιτέρω μέτρα την επόμενη τριετία κατά 77,7%.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Στήριξη στο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ παρέχει το 54,2% των ερωτηθέντων δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρία ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα".
Στη δημοσκόπηση το 74% των ερωτηθέντων συμφωνεί να περιοριστούν σε λογικά επίπεδα οι απεργίες, ενώ το 56,5% πιστεύει ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν συντελέσει με τη στάση τους στην έκρηξη κοινωνικών αναταραχών.
Στην ερώτηση αν είστε υπέρ ή κατά του προγράμματος της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με στόχο τη διάσωση της χώρας ή αν έπρεπε να απορριφθεί η πρόταση , το 54,2% στηρίζει το πρόγραμμα και το 33,2% απαντά ότι θα προτιμούσε μια αυτόνομη πορεία. Υπέρ του προγράμματος διάσωσης τάχθηκε και το 42% όσων ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες εκλογές και το 28% όσων ψήφισαν ΚΚΕ, που εμφανίζεται να έχει την πιο άκαμπτη στάση.
Στην ερώτηση αν οι απεργίες πρέπει να περιοριστούν σε λογικά επίπεδα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις , με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που πιθανόν να οδηγήσει στη χρεοκοπία της χώρας, το 74% απαντά "ναι" στον αυτοπεριορισμό των απεργιών και το 21% "όχι". Με το "ναι" συντάσσονται το 75% από όσους ψήφισαν ΝΔ, αλλά και το 30% όσων στηρίζουν το ΚΚΕ.
Στην ερώτηση αν πιστεύετε πως η οικονομική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισσότερες θυσίες ή με απεργίες και διαδηλώσεις η πλειοψηφία (51,4%) απαντά "θυσίες" και μόνο το 28% "απεργίες", ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (20,6%) κρατά αποστάσεις και από τις δύο απόψεις. Ανάμεσα σε εκείνους που συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν θυσίες είναι το 52% των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και το 22% του ΚΚΕ.
Στη δημοσκόπηση της "Alco" ετέθη και το ερώτημα αν θεωρείτε υπεύθυνη ή ανεύθυνη τη στάση του κάθε πολιτικού αρχηγού ξεχωριστά. Οι ερωτηθέντες επιβράβευσαν τον κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας τη στάση του υπεύθυνη (49,4%) ακολούθησαν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καρατζαφέρης (28,4% και 27,3%, αντίστοιχα), ενώ τελευταίοι ήταν ο κ. Τσίπρας και η κυρία Παπαρήγα (16% και 15,5%).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου