26.6.10

Επετειακό λεύκωμα: "Γιάννης Ρίτσος 2009: Εκατό χρόνια από τη γέννησή του"

Μια εξαιρετική έκδοση αφιερωμένη στον "ποιητή της Ρωμιοσύνης" κυκλοφόρησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για το Ετος Ρίτσου 2009.Το λεύκωμα "Γιάννης Ρίτσος 2009: Εκατό χρόνια από τη γέννησή του" καταγράφει βήμα βήμα την πολυτάραχη ζωή του μεγάλου Ελληνα ποιητή, άμεσα συνυφασμένη με το μνημειώδες έργο του, μέσα από πλούσιο ενημερωτικό αλλά και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Περιλαμβάνει τις ενότητες: - Εργα και ημέρες του Γιάννη Ρίτσου (χρονολόγιο)
- Ο Γιάννης Ρίτσος για τον Γιάννη Ρίτσο (αυτοσχόλια)
- Μικρό ανθολόγιο μικρών ποιημάτων
- Κριτικές και αναγνώσεις (επιλογές)
- Μαρτυρίες
- Εργογραφία /Βιβλιογραφία (βιβλία για τον Γιάννη Ρίτσο, αφιερώματα περιοδικών και εφημερίδων)
Την έκδοση (120 σελίδων) επιμελήθηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα η φιλόλογος - συγγραφέας Χρύσα Προκοπάκη, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών-συγγραφέας Γιώργος Γιατρομανωλάκης και η βιβλιογράφος Αικατερίνη Μακρυνικόλα.
Το ΕΚΕΒΙ ευχαριστεί θερμά την κόρη του ποιητή Ερη Ρίτσου για την πολύτιμη βοήθειά της, την Αγγελική Κώττη για τη συμβολή της στη σύνταξη του χρονολογίου, όπως και το Μουσείο Μπενάκη, τις Εκδόσεις Κέδρος, τις Εκδόσεις Αγρα, τον Εκδοτικό οίκο Α.Α. Λιβάνη και την εφημερίδα Ελευθεροτυπία για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού.
Το λεύκωμα "Γιάννης Ρίτσος 2009: Εκατό χρόνια από τη γέννησή του" διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στην τιμή των 15 ευρώ.
Διατίθεται επίσης προς ανάγνωση σε ηλεκτρονική μορφή στον κόμβο του ΕΚΕΒΕ: www.ekebi.gr
ritsos.ekebi.gr
Στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ έχει αναρτηθεί και το ψηφιακό αρχείο για τον Γ.Ρίτσο επιμελημένο από τη φιλόλογο Αγγέλα Γιώτη, σε συνεργασία με τον καθηγητή ΑΠΘ-Freie Universitat Βερολίνου Μίλτο Πεχλιβάνο.
Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται για κάποιο συγγραφέα ένα τόσο πλήρες αρχείο, που περιλαμβάνει στοιχεία βιογραφίας του ποιητή, ανθολογημένα αποσπάσματα του έργου του, συναγωγή κριτικών μελετών, συγκέντρωση βιβλιογραφικών στοιχείων που αφορούν το βίο και το έργο του Γιάννη Ρίτσου (1909-2009) και ποικίλο πολυμεσικό υλικό (φωτογραφικά, ηχητικά και άλλα ντοκουμέντα).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου