16.6.10

Η καλή χοληστερίνη «διώχνει» τον... καρκίνο!

Ένα νέο «όπλο» εναντίον του καρκίνου ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές. Είναι η καλή χοληστερόλη - η HDL που μέχρι σήμερα ξέραμε ότι αποτελεί ασπίδα προστασίας από την καρδιοπάθεια. Μία νέα μελέτη δείχνει πως όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα της HDL στο αίμα, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου.
«Κάθε αύξηση της HDL κατά 10 μονάδες, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά το ένα τρίτο μέσα στα επόμενα 4,5 χρόνια», δήλωσε ο δρ Ρίτσαρντ Καράς, εκτελεστικός διευθυντής του Ερευνητικού Ιδρύματος Μοριακής Καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Ταφτς, στη Βοστώνη.
Ο δρ Καράς και οι συνεργάτες του γράφουν στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» (JACC) ότι κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αναλύοντας τα στοιχεία από 24 προγενέστερες κλινικές μελέτες, οι οποίες είχαν γίνει για να αξιολογήσουν την καρδιολογική υγεία των συμμετεχόντων με τη λήψη στατινών (είναι τα φάρμακα που ρίχνουν την χοληστερόλη), αλλά είχαν καταγράψει και τα κρούσματα καρκίνου ανάμεσά τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε αύξηση της HDLκατά 10 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά δέκατο του λίτρου (mg/dl) μειώνει κατά 36% τα κρούσματα καρκίνου, ανεξάρτητα από το αν καπνίζει κανείς, είναι παχύσαρκος ή ηλικιωμένος.
Πώς είναι δυνατόν, όμως, να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες ένας δείκτης της καρδιολογικής υγείας; Η μία πιθανή εξήγηση σχετίζεται με το πως αυξάνονται τα επίπεδα της HDL στο αίμα: απαιτούνται κυρίως υγιεινή διατροφή με άφθονα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια) αλλά και συστηματική γυμναστική. Και τα δύο, όμως, αποτελούν καλά τεκμηριωμένους αντικαρκινικούς παράγοντες του τρόπου ζωής.
Υπάρχουν επίσης κάποιοι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να προσδίδουν στην HDL αντικαρκινικές ιδιότητες.
«Η HDL επηρεάζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και το ωθεί να αναζητά πιο έντονα τυχόν μη φυσιολογικά κύτταρα (προκαρκινικά ή καρκινικά) και να τους επιτίθεται για να τα καταστρέψει», λέει ο δρ Καράς.
«Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες – και τα αντιοξειδωτικά φαίνεται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο».
Επιπλέον, η HDL έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες επίσης μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο, προσθέτει ο δρ Καράς. Και εξηγεί πως ήδη σχεδιάζονται στο εργαστήριό του πειράματα για να εξακριβωθεί ποιο απ’ όλα ισχύει.
Ο δρ Καράς τονίζει πως παρ’ ότι τα στοιχεία για την αντικαρκινική δράση της HDL είναι ισχυρά, δεν σημαίνουν πως υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Μαζί του συμφωνεί η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Τζένιφερ Ρόμπινσον, από το Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Άιοβα, η οποία εκτιμά πως ίσως η συσχέτιση που βρέθηκε αντανακλά τον καλύτερο τρόπο ζωής που μοιραία έχουν όσοι διαθέτουν υψηλή HDL.
Για να βρεθεί οριστική απάντηση, λένε οι δύο ειδικοί, πρέπει να διεξαχθούν πολλές μελέτες ακόμα.
Η ολική χοληστερόλη αποτελείται κυρίως από την καλή (HDL) και την κακή (LDL). Ως ανώτατο φυσιολογικό όριο της ολικής χοληστερόλης έχουν οριστεί τα 200 mg/dl, ενώ η HDL πρέπει να είναι πάνω από 40 mg/dl στους άντρες και πάνω από 50 mg/dl στις γυναίκες (το ιδανικό για την υγεία της καρδιάς όμως, και για τα δύο φύλα, είναι να έχουν HDL πάνω από 60 mg/dl).
Εάν η HDL είναι κάτω από τα προαναφερθέντα όρια, υπάρχει κίνδυνος για την καρδιολογική υγεία, ακόμα και εάν η ολική χοληστερόλη είναι κάτω από 200 mg/dl. Και αυτό, διότι πολύ απλά σημαίνει πως η κακή χοληστερόλη (η LDL) είναι πολύ αυξημένη... Τα ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου