23.7.10

"Oδηγός" για τα φωτοβολταϊκά από αγρότες …

Ένα συνοπτικό εγχειρίδιο που με απλό και κατανοητό τρόπο θα καθοδηγεί τους αγρότες στην προσπάθειά τους να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέσα στις επόμενες μέρες τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Η έκδοση του \"οδηγού\" για τους αγρότες, βέβαια, έρχεται ομολογουμένως με αρκετή καθυστέρηση, αφού απομένει κάτι λιγότερο από ενάμιση μήνας για την λήξη της τρίμηνης προτεραιότητας που έχει δοθεί βάσει του νόμου για τις ΑΠΕ στους αγρότες και την ώρα που η ΔΕΗ -παρά το γεγονός ότι έχει ήδη εκδοθεί η ΚΥΑ για τον καθορισμό των επαγγελματιών αγροτών- εξακολουθεί να μην δέχεται τις αιτήσεις των αγροτών. Η ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας όπως ανακοίνωσε η διοίκηση προχωρά στην δημιουργία γραφείου για την υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους αγρότες. Η διαδικασία -που θα περιγράφεται στον υπό έκδοση \"οδηγό\" περιλαμβάνει τα εξής βήματα: -«Ο αγρότης απευθύνεται στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου των Κοινοτικών Επιδοτήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για την έκδοση της προσωρινής βεβαίωσης ότι ο αιτών είναι επαγγελματίας αγρότης.
- Υποβάλλει το φάκελο του αιτήματος στο διαχειριστή δικτύου, που είναι η αρμόδια Τοπική Υπηρεσία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), για την έκδοση προσφοράς σύνδεσης με βάση το σχετικό έντυπο το οποίο θα δοθεί. (σ.σ. μέχρι στιγμής πάντως, όπως ήδη σημειώσαμε, η ΔΕΗ εξακολουθεί να δίνει \"πόρτα\" στους αγρότες)
- Θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι υπάρχει κυριότητα επί της έκτασης και σε περίπτωση συνιδιοκτησίας να υπάρχει συναίνεση των συνιδιοκτητών για τη χρήση του εδάφους.
-Προβλέπονται υπεύθυνες δηλώσεις, για ό,τι αφορά στους περιβαλλοντικούς όρους και κυρίως στις περιοχές NATURA, οι οποίες είναι επιλέξιμες υπό την προϋπόθεση ότι έχουν μία μελέτη πάρα πολύ σύντομη περιβαλλοντικών όρων που δεν διαταράσσει τους όρους χαρακτηρισμού της περιοχής ως Ζώνης NATURA.
-Ακολουθεί υποβολή αιτήματος στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας για τη χορήγηση βεβαίωσης απαλλαγής από ζητήματα που αφορούν στα περιβαλλοντικά.
-Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα ορίσει και χαρακτηρίσει εάν η γη αυτή είναι η γη υψηλής παραγωγικότητας.
-Επίσης, η Πολεοδομική Υπηρεσία θα εγκρίνει τις εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διαδικασία έγκρισης για όλη αυτή την πολύπλοκη διαδικασία από την Πολεοδομία».ΠΑΤΡΙΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου