13.8.10

Μέτρα για τον καύσωνα από τις μονάδες υγείας

Πάρτε μέτρα αυτοπροστασίας
Ανακοινώνεται ότι, εν όψει των επερχομένων υψηλών θερμοκρασιών που πρόκειται να αγγίξουν τα όρια του καύσωνα οι Μονάδες Υγείας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και είναι έτοιμες να υποδέχονται άτομα σε συγκεκριμένους κλιματιζόμενους χώρους. Επίσης έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την περίθαλψη των ευπαθών και ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού (ηλικιωμένοι, βρέφη, άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, με καρδιακά νοσήματα, κλπ) από τους κινδύνους του καύσωνα.
Τέλος, σύμφωνα με τις καθιερωμένες οδηγίες αγωγής υγείας, θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν:
-Να αποφεύγουν την έκθεση στο ηλιακό φως. Να αναζητούν σκιερά και δροσερά μέρη. Να προτιμούν τα ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό.
-Να αποφεύγουν την βαριά σωματική εργασία ιδιαιτέρα σε μέρη που υπάρχει μαζί με την υψηλή θερμοκρασία και πολύ υγρασία καθώς επίσης κάτω από ηλιακή ακτινοβολία.
-Να πίνουν άφθονα υγρά με την μορφή του ποσίμου νερού αλλά και των πάσης φύσεως αναψυκτικά κατά προτίμηση φυσικών χυμών. -Να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά.
-Να διατρέφονται με ολιγόθερμη δίαιτα που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως με περιορισμό λιπαρών ουσιών.
-Να κάνουν συχνά ντους.
-Να ντύνουν τα νεογνά όσο γίνεται πιο ελαφρά με τα χέρια και τα πόδια ελευθέρα και να μεριμνάτε να πίνουν συχνά αυγά μαζί με το γάλα .
-Να δοθεί περισσότερη προσοχή στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι:
-Όλα τα άτομα που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.
-Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρονιά νοσήματα όπως καρδιόπαθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.
-Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λογούς παίρνουν φάρμακα για τα χρονιά νοσήματα τους όπως είναι διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα αντισυλληπτικά, τα ορμονούχα συμπεριλαμβανομένης και της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων. Ιδιαιτέρα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό για την ενδεχομένη ελάττωση της δοσολογίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου